érdekességek

Ezért írj naplót felnőttként is

Ezért írj naplót felnőttként is

Kép forrása: pixabay.com

A napló szóról a kamaszlányok jutnak eszünkbe, akik a szerelmi életük hatalmasnak tűnő problémáit osztják meg saját magukkal, utána pedig egy olcsó kínai lakattal zárják le, hogy a többiek ne tudják elolvasni. Ha ebből a szemszögből nézzük, akkor a napló nagyon gyerekes dolognak tűnik, pedig felnőttként is érdemes foglalkozni vele.

 

A naplózás öröme

Néha annyira sok gondolat fog a fejünkben kavarogni, hogy valahogy rendeznünk kell magunkban. Amikor nem látjuk a fától az erdőt, akkor nagyon jól jön az üres füzet és a toll. Lehet, hogy utána soha többé nem olvassuk vissza, amit leírtunk, de amikor felállunk az asztaltól, jól fogjuk érezni magunkat. Ráadásul nem kell túl szép vagy túl nagy füzetre gondolni, szinte bármilyen megteszi.

Nagyon fontos, hogy a napló nem naptár, tehát nem szabad csak az eseményeket feltüntetni benne, hanem inkább az érzésekre kell koncentrálni. Ha később kíváncsiak vagyunk a veszekedés miértjére, akkor a naplóból kiolvasva könnyebben megkapjuk a megoldást.

Jót is írj bele

Az is nagyon fontos, hogy ne csak a rossz dolgokat írjuk fel, mivel egy idő után azzal fogjuk asszociálni az írásainkat. Napló, dühösség, írás, szomorúság, naplóírás, magány. Ha ezek az érzések túl sokszor ismétlik önmagukat, akkor azért fogjuk abbahagyni, hogy végre a pozitív dolgokra is koncentrálni tudjunk. Sokkal jobban tesszük, ha az érdekes és szép dolgokat is gyűjtjük, mivel így utólag visszaolvasva sem fogunk belehalni a sorokba.

A gyerekkori napló mindig a titkos ötleteknek adott otthont, de felnőttként másokkal is megoszthatjuk az érzéseinket. Lehet, hogy éppen a mi gyerekünknek segít a naplóírás, vagy az, hogy elolvashatja a miénket. A felnőttek sajnos hajlamosak megfeledkezni a fiatalkori bolondságukról, de a naplóírás újra felidézheti ezeket.

Lehet, hogy több éve vezetünk naplót, úgyhogy nyugodtan olvassuk vissza. A vicces történetek, a pontos dátumok segíthetnek abban, hogy le tudjunk magunkban zárni valamit, és meg tudjunk küzdeni az új élményekkel. Ha pedig szép füzetet szerzünk be hozzá, akkor az írás folyamata is felüdítő lesz.

(LM)