érdekességek

Egyre hosszabb pollenszezonokra számíthatunk – de mit tehetünk ellene?

Egyre hosszabb pollenszezonokra számíthatunk – de mit tehetünk ellene?

Kép forrása: lg.com

Egy friss tanulmány szerint az Amerikai Egyesült Államokban 10-40 nappal korábban kezdődhet a pollenszezon és 5-20 nappal lehet később vége az évszázad végére. A jelenség oka egyrészről a globális felmelegedés, ami miatt a növények korábban kezdenek virágozni. A fokozott szén-dioxid kibocsátás pedig - az adott területen mérhető koncentrációtól függően - több virágpor előállítására készteti a növényeket. Az előrejelzések szerint pedig ez a tendencia az átlaghőmérséklet növekedésével a jövőben erősödni fog. Mit tehetünk az egyre hosszabbra nyúló pollenszezonokban, hogy elkerüljük vagy csökkentsük a virágpor-allergia tüneteit?

 

Magyarországon a Nemzeti Népegészségügyi Központ a szokatlanul meleg időjárás miatt már január elején megnövekedett pollenterhelésre figyelmeztetette a lakosságot. Ez itthon különösen széles kört érintő problémának számít: az LG tavalyi felmérése alapján a 15-59 éves magyarok egyharmada pollenallergiás, viszont az érintettnek csak kevesebb, mint a fele mossa gyakrabban virágporszezonban a ruháit és lakástextiliáit. A pollenérzékenység tüneteinek elkerülése vagy csökkentése érdekében főleg a nők és az 50 év felettiek mosnak gyakrabban, míg a diplomások és a fővárosiak körében kevésbé népszerű ez a szokás.

Tájékozódjunk és tervezzünk!

Érdemes első lépésben tájékozódnunk a számunkra allergén növényekről és figyelni az aktuális pollenjelentést. Abban a napszakban, amikor a legmagasabb az adott növény pollenjeinek koncentrációja a levegőben, érdemes lehetőség szerint a lakásban tartózkodni csukott ablakok mellett. Viszont, ha mégis kimozdulunk otthonunkból, ajánlott odafigyelnünk néhány egyszerű dologra, amivel minimalizálhatjuk az érintkezést ezekkel az allergénekkel – különösen akkor, ha a családunkban, lakókörnyezetünkben pollenallergiás ember él.

Hazaérkezés után minél előbb öltözzünk át

A szabad levegőről hazaérve a ruháinkon és bőrünkön megtapadhatnak a pollenek, ezért érdemes átöltöznünk, valamint arcunkat és kezünket átöblítenünk vízzel. A megszokottnál gyakoribb hajmosás is ajánlott ebben az időszakban, különösen, ha erősebb tüneteket észlelünk ebben az időszakban. Érdemes a szokásosnál gyakrabban tisztálkodnunk: hazaérkezés után közvetlenül pedig hajat mosnunk, - akár sampon nélkül is - hogy a napközben a bőrünkön, hajunkon megtapadt polleneket ne szórjuk szét a lakásban és főleg ne legyenek velünk alvás közben.

Ruhák tisztítása és szárítása

Miután átöltöztünk, érdemes a ruhákat minél előbb megtisztítani a pollenektől, mielőtt azok más tárgyakkal érintkeznének és megtapadnának. Különösen sokat segíthet ebben az időszakban, ha mosógépünk rendelkezik gőzmosás funkcióval - az öblítés kiváltására is bevethető forró gőz nemcsak bőrbarát megoldás, de a ruhákban és plüssjátékokban megbújó allergének akár 99,9 százalékát eltávolítja.  A gőzhasználatot az LG készülékekben például a „Steam” megnevezés jelöli. Szintén a gőz erejével ápolja és frissíti fel a ruhákat az első ránézésre hétköznapi szekrénynek tűnő LG Styler is, mely hasznos lehet akkor, ha nem kell kimosnunk a ruhadarabokat, de szeretnénk megszabadulni a rajtuk lévő portól és allergénektől.

Bár meleg időben gyorsan száradnak a ruhák kültéren, mégis a levegő pollenkoncentrációja miatt érdemes a lakásunkban kiteregetnünk a ruhákat. A gyorsabb száradás és frissebb ruhák érdekében hasznos lehet, ha szárítógépet használunk.

Ügyeljünk a beltéri levegő minőségére

A beltéri levegőminőség javítására alapvetően tökéletesen alkalmas a szellőztetés, de pollenszezonban ez nappal problémás lehet. Este viszont jelentősen csökken a pollenkoncentráció, sokkal inkább ilyenkor ajánlott megejteni a beltéri levegőcserét.

Különösen hasznos lehet ilyenkor, ha a légkondicionálónk alkalmas arra, hogy kiszűrje a polleneket a kintről a lakásba áramoltatott levegőből. A legkorszerűbb, léghűtést és légszűrést egyaránt biztosító, DualCool & Pure rendszerű légkondicionáló például képes valós időben érzékelni és kiszűrni a rendkívül kisméretű porszemeket, kórokozókat még 1 mikronos méretben (PM 1.0) is. Az UVnano technológia pedig ultraibolya-fénysugarakkal fertőtleníti a beáramló levegőt, elpusztítva a készülék belsejébe jutó egyes kórokozók 99,9 százalékát.