
Kép forrása: pixabay.com
Egyiptom italainak története az ókorig nyúlik vissza. A régészeti leletek arról tanúskodnak, hogy a sör (hennu) és a bor már több mint 5000 éve az egyiptomi mindennapok része volt. A sör, amelyet árpából és tönkölybúzából főztek, szinte táplálékként funkcionált: laktató, energiadús ital volt, amit a szegényebbek is fogyaszthattak. A bor inkább az előkelőségek és a vallási szertartások italaként élt tovább, gyakran a Nílus-delta szőlőültetvényeiről származott.
A mai Egyiptomban az italok választéka főként a gyümölcsökre, gyógynövényekre és teákra épül, melyek nemcsak frissítőek, hanem egészségmegőrző hatásuk miatt is közkedveltek.
Karkadeh – a hibiszkusz virág itala
A legnépszerűbb egyiptomi ital kétségkívül a karkadeh, amelyet szárított hibiszkuszvirág szirmaiból főznek. Mélyvörös színű, íze enyhén savanykás, gyümölcsös, sőt vérnyomáscsökkentő hatásáról is ismert. Hidegen frissítő, melegen nyugtató – ezért egész évben fogyasztják. Az egyiptomi bazárokban szinte minden sarkon kapható.
Sahlab – a téli melegítő
Ez a krémes, tej alapú ital a téli esték kedvence. Az alapját a sahlab (orchidea gumójából készült por) adja, amelyhez tejet, cukrot, majd a tetejére fahéjat, pisztáciát vagy kókuszreszeléket szórnak. A sahlab nemcsak finom, hanem kifejezetten tápláló is, így sokszor desszertként szolgál.
Qamar al-Din – a ramadán aranyitala
Ez a sárgabarackból készült sűrű, édeskés ital a ramadán idején szinte nélkülözhetetlen. A böjt megtörésekor fogyasztják, mert gyorsan energiát ad. A szárított, vékony baracklapokat vízben áztatják, majd simára keverik – így jön létre ez az ikonikus, bársonyos ital.
Shai bil na’na’ – menta tea
A zöldtea friss mentalevéllel Egyiptom egyik legismertebb italának számít. A kávéházakban szinte kötelező rendelni, hiszen nemcsak üdítő, hanem társasági ital is: mellette zajlanak a beszélgetések, sakkozások és a backgammon partik.
Tamr Hindi – a tamarindusz frissítő
Ez az ital a tamarindusz gyümölcséből készül, amelynek savanykás-édes íze különleges élményt nyújt. Leginkább nyári hűsítőként, illetve a ramadán hónapjában fogyasztják, mivel frissítő és emésztést segítő hatással bír.
Kávé és kávéházak világa
Az egyiptomi kávézás a társadalmi élet központi eleme. A török kávét erősre főzik, gyakran kardamommal ízesítik, majd apró csészékben kínálják. A „qahwa” (kávéház) nem csupán italfogyasztó hely, hanem közösségi tér, ahol a férfiak órákig beszélgetnek, sakkoznak, vízipipáznak.
Bár az iszlám vallás miatt az alkoholfogyasztás korlátozott, Egyiptomban ma is készítenek sört és bort. A legismertebb márka a Stella sör, amelyet helyiek és turisták egyaránt szívesen fogyasztanak. Emellett az utóbbi években újra fellendültek az egyiptomi borászatok, amelyek az ókori hagyományokat élesztik újjá.
LM





