érdekességek

Diesel vagy elektromos autót vegyek?

Diesel vagy elektromos autót vegyek?

Kép forrása: pixabay.com

Nehéz kérdés, melyre nem létezik egyetlen helyes válasz. Hisz nem lehet azt mondani egyik típusra sem, hogy ez a jó választás, a másik pedig rossz. Mind az elektromos autóknak, mind a dízelautóknak megvannak az előnyei és hátrányai.

 

Sokan környezetvédelmi meggyőződésből vásárolnak elektromos autót, mások költségtakarékossági szempontból. Hazánkban is egyre népszerűbbek az elektromos autók, azonban mielőtt valaki ilyet vásárol, fel kell mérnie, hogy milyen töltési lehetőségek vannak az általa használt területeken, hogy milyen hatótávolsággal rendelkezik az autó és csak akkor megvásárolni azt, ha nem okoz majd kellemetlenséget a használata.

Az elektromos autók előnyei, hátrányai

Az elektromos autó mellett szól az, hogy olcsó az üzemeltetése. A töltés olcsó, ha otthon meg tudjuk tenni, akár úgy, hogy napelemes rendszerrel szereltetjük fel a házunkat, akkor akár teljesen ingyen energiát is használhatunk a töltésre. Ha pedig máshol tesszük ezt meg, annak költségeit is mindenképp számoljuk ki, mielőtt belevágunk a vásárlásba.

Az elektromos autó további előnye, hogy nincs károsanyag-kibocsátása, a kipufogógáz nem szennyezi a levegőt. Kényelmes vezetni ezeket az autókat, nagyon jól gyorsulnak és csendesek, hisz nincs motorzaj. Ezen kívül a karbantartási költségük is rendkívül alacsony.

Vannak viszont hátrányok is, ezek közül a legfontosabb a magas ár, hisz ezek az autók több millió forinttal is drágábbak, mint egy dízelautó. Hátrány továbbá a korlátozott hatótávolság illetve az időigényes töltés. Hiába a gyorstöltők, nem hasonlítható össze azzal a pár perccel, amíg egy benzines vagy dízelautót megtankolunk. Az is egyre inkább felmerül aggályként, hogy vajon mennyiben zöldek ezek az autók, az akkumulátorok ugyanis egy pár év után cserére szorulnak, az újrahasznosítás pedig számos problémát felvet. Továbbá a javítási költségek miatt drágább lehet a biztosítás ára is.

Fókuszban a dízelautók

A dízelautó előnye, hogy kevesebb károsanyag-kibocsátással jár a használatuk, mint a benzines autók esetében. Erősebbek, nagyobb a nyomatékuk, nagyobb a teljesítményük és jobban megőrzik értéküket, mint a benzines autók. A hagyományos gázolajon kívül többféle üzemanyaggal működhetnek, például biodízellel. Olcsóbbak, mint az elektromos autók.

Hátrányuk a károsanyag-kibocsátás, az ingadozó üzemanyagárak. A dízelmotorok ráadásul nem olyan megbízhatók, mint az elektromos motorok, több a hibalehetőség, ami a javítási, karbantartási költségeket is megnöveli.

Az, hogy ki melyik mellett teszi le a voksát, egyéni ízlés kérdése, mindkettőnek megvannak az előnyei és a hátrányai is.

(LM)