érdekességek

Beépített főnök

Beépített főnök

Kép forrása: pixabay.com

A Beépített főnök egy népszerű amerikai műsor, amiben nagyvállalatok vezetői öltenek álruhát és épülnek be a cégbe új munkatársként. Hihetetlen, de az amerikai sorozat már túl van a 11. évadán. Hazánkban is volt ilyen műsor, a Főnök inkognitóban azonban csak pár részt élt meg.

 

A Beépített főnök Amerika immár túl van a 136. epizódján, és ezen idő alatt sok-sok vállalat vezetője vette le nyakkendőjét és bújt munkásruhába. De nem csak az Amerikai Egyesült Államokban, hanem szerte a világon. Elsőként Nagy-Britanniában, ahol 2009-ben kezdődött a sorozat. Ugyanígy van francia, ausztrál, német, kanadai Beépített főnök is.

A modell pedig mindenhol ugyanaz, a főnök álruhát ölt és egy belépő munkavállalónak álcázza magát, álnévvel, megváltoztatott külsővel és kitalált háttértörténettel kezdi meg a munkát. Őt kíséri egy stáb (erre is többféle magyarázat van, hogy miért), minden nap más és más munkakörben dolgozik és sok időt töltenek a vállalat kiszemelt alkalmazottaival. Megismeri magánéletét és munkáját, az epizód végén pedig jön a nagy leleplezés.

A siker titka?

A dokureality-k egyre népszerűbbek, ebben pedig egy olyan téma, mint a munkahely valóban friss elemként robbant be. Hogy miért szeretik az emberek? Egyrészt megvan az a varázsa, hogy közel tudjuk magunkat érezni a szimpatikus szereplőkhöz, tudunk nekik szurkolni és örömmel tölt el, ha végül megjutalmazzák. Másrészt végig tudjuk a titkot, tehát hogy az új munkatárs a beépített főnök, így előnyben érezzük magunkat, ami szintén hozzájárul a népszerűséghez, nézettséghez. A tények ismeretében is izgalmas, szurkolunk a jónak, bízunk abban, hogy a „rossz” elnyeri büntetését. Ez mozgatja az embereket, és ez az oka annak, hogy milliók követik nyomon a Beépített főnök epizódjait. Az amerikai változatot egyébként négyszer jelölték Emmy-díjra, és kétszer, 2012-ben és 2013-ban el is nyerte azt.

A tévén túl

Ha elgondolkodunk az alapmodellen, rájövünk, hogy a mindennapokban is hasznos lenne egy „beépített főnök”. Show-elemek és kamerák nélkül. A legfőképp pedig a cégvezetők, tulajdonosok számára jelent előnyt az, ha tudják, hogy mit is csinálnak az alkalmazottaik. A legtöbben szintén lent kezdték és sokan elfelejtik, hogy milyen is volt ott. Egy vállalat egy precíz szerkezet, ahol az egyes fogaskerekek működése befolyásolja a nagy egész működését. Mindenkinek a munkája fontos, kezdve az alsóbb szintektől egész a vezetőkig. Jó ezt mindenkinek tudatosítani önmagában, legyen a ranglétra bármely fokán is. De mindezt önszántunkból is megtehetjük, ha munkahelyi szinten valamilyen problémánk adódik, próbáljuk meg az érintett álláspontját is megérteni.

#főnök