érdekességek

Bander Anita Norvégiába repíti el új regényében az olvasót

Bander Anita Norvégiába repíti el új regényében az olvasót

Kép forrása: Bander Anita

Bander Anita Egy éjszaka a benzinkúton könyve betekintést enged egy norvég kisváros mindennapjaiba, egy nyomozó munkájába, valamint egy sorozatgyilkos elméjébe. A krimi nemcsak izgalmakat, de meglepő fordulatokat is rejt, amik a könyv végén kerülnek felszínre. Történetünk főszereplője a nyugdíjba készülő André Balke nyomozó, aki kitartó munkája által göngyölíti fel a szálakat a nyomozás során.

 

Norvégiában minden megváltozik, amikor az ott élők gyilkosságsorozatok részeseivé válnak. A közeli erdőkben könnyű prédájává válhat bárki a rejtélyes idegennek. A félelem és rettegés eluralkodik és lassan mindenki gyanús lesz. André Balke nyomozót bízzák meg az ügy kivizsgálásával és a férfi minden tőle telhetőt megtesz, hogy a tettes rács mögé kerüljön.  A filmszerű történet az utolsó lapjáig tartogat izgalmakat. Gondoljunk csak bele, éjszaka a jóformán kihalt benzinkúton bármi megtörténhet…

A skandináv krimik hihetetlenül hangulatosak voltak, a brutális bűncselekményekre összpontosítottak, és skandináv noir elődeik társadalmi kommentárjait is tartalmazták. A műfaj népszerűsége a 2000-es években nőtt, és az olyan regények, mint Stieg Larsson Millennium-trilógiája nemzetközi bestsellerekké váltak.

A krimik iránti vonzódás abból fakadhat, hogy Norvégia viszonylag alacsony bűnözési rátával rendelkező ország, és hogy a feszültséget keltő regények izgatják az olvasókat, és lehetővé teszik a fantáziáik elszabadulását.

A főszereplő élete rávilágít a társadalom hibáira, amelyek általában magának a bűncselekménynek az okai. Ez összefügg azzal, hogy az antihős gyakran megbirkózik egy gyilkossági rejtéllyel. A rejtély számos történetszálhoz és témához kötődik, valamint a modern társadalom sötét hátterének vizsgálata.

Miközben a kandalló előtt összebújunk egy hosszú sítúra után, boldog környezetben, a megnövekedett pulzus és feszültség, amely egy jó krimibe merülésből fakad, érdekfeszítő és hívogató. Lehetővé teszi, hogy féljen, miközben tudja, hogy biztonságban van, és talán ez a legnagyobb vonzerő.

Vajon megtudjuk, hogy ki és miért kezdett gyilkolásba a skandináv országban vagy mindez a feledés homályába merül? A szerző második regényéből kiderül! 

LM