érdekességek

Az olvasásnak ma is van előnye

Az olvasásnak ma is van előnye

Kép forrása: pixabay.com

Az e-mailek, a Facebook posztok, a Tiktok videók nem nevezhetőek olvasásnak. Igaz, hogy ezekkel a videókkal és bejegyzésekkel sincs semmi baj, de jó tudni a valódi olvasás előnyeiről is.

 

Kikapcsol

A rendszeres olvasásnak nagyon érdekes előnyei vannak. Az egyik ilyen, hogy teljes mértékben kikapcsolsz közben, új világokat fedezel fel, ugyanakkor kikapcsolsz. A feszültséglevezetés gyakran ordibálást jelent, miközben mások annyival okosabbak, hogy inkább elmennek futni. De jó tudni, hogy olvasással is megoldható ez a probléma.

Bővíti a szókincset

A könyvek következő előnye, hogy bővíti a szókincset. A magyar nyelv szép, fordulatos, gyönyörű, itt nemcsak menni lehet, hanem sétálni, ügetni, futni, baktatni, cammogni, tipegni, csoszogni, vánszorogni… Minél többet olvasol, annál jobban fogod magad kifejezni, és annál könnyebben írod meg a házidat vagy az új önéletrajzodat. Az új szavak folyamatosan dolgoztatják az agyadat, ugyanakkor a rövidtávú memóriádat is fejleszti.

Megmozgatja az agyat

Ha dudorodó izmokra vágysz, akkor csak a rendszeres edzés segíthet. De mi van akkor, ha azt mondom, hogy az agyat is lehet „mozgatni”? Tény, hogy az agyunk nem fog izzadva rohanni egy teremben, azonban a mentálisan stimuláló folyamatokat nagyon szereti. Egy izgalmas krimi, egy kedves szerelmes történet, egy izgalmas kalandkönyv vagy egy szívfacsaró megtörtént eset annyiféle stimulációt ad, hogy az agyad egy percre sem fog lepihenni. Ez később abban is segít, hogy ne alakuljon ki Alzheimer-kór vagy demencia, úgyhogy érdemes kihasználni.

Bejárod a világot

Teljesen érthető, hogy nem tudunk minden hónapban elutazni valahova és új embereket megismerni. Ha pedig el tudunk utazni, akkor sem fogunk sárkányokkal és koboldokkal találkozni, tehát maradnak a könyvek. Az ilyen új világok felfedezése új szereplőket és új élethelyzeteket jelent, ami növeli és fejleszti a kreativitást. Az olvasók szó szerint látják maguk előtt, hogy éppen mi történik a könyvben, és a végén sokkal jobban szeretik, mint egy valódi filmet.

Nem kell hetente vagy havonta egy könyvet kiolvasnod, de ha mindig megpróbálod kihasználni a szabadidődet, akkor rá fogsz érezni az ízére.

(LM)