érdekességek

Amit a Tullamore Dew whiskeyről tudni érdemes

Amit a Tullamore Dew whiskeyről tudni érdemes

Kép forrása: thespiritsbusiness.com

Amit a Tullamore Dew whiskeyről tudni érdemes

 

Az írek messze földön híresek a jó whiskeyjükről, melyek közül az egyik legismertebb és leghíresebb márka a Tullamore Dew.

 

Az a whiskey először 1829-ben készült egy ír kisfaluban, Offaly-ban. A márka az első lepárlómesterül nevének rövidítését őrzi, Daniel E Williems volt ugyanis az egyik lepárlómester, aki megalkotta ezt a különleges italt. A Tullamore Dew 12 évig érlelődik tölgyfa hordókban, hogy aztán a palackba kerüljön. A végeredmény egy citrusos, bársonyos ízű, borostyánszínű ital, mely méltán vált a legkedveltebb ír whiskeyvé szerte a világon.

A Tullamore Dew már illatában is jellegzetesen citrusos, de a malátás jegyek is felfedezhetőek benne, ahogyan az enyhe fűszeresség is, melyben leginkább a vanília érződik ki. A tölgyes jelleg is átjárja a Tullamore Dew illatát, ahogyan a karamella édes aromája is. Ízvilágában is hasonló jegyeket fedezhetünk fel. A Tullamore Dew testes, de ugyanakkor friss és könnyed is. A citrusos ízek mellett könnyedén fűszeres, de ugyanakkor édes is. A karamell és a méz édessége, a fűszerek zamata és a citrusos ízvilág tökéletes harmóniát alkot. Természetesen az égetett tölgyes jelleg is felfedezhető benne. A lecsengése nagyon összetett és karakteres, leginkább a tejkaramella ízvilága dominál benne.

Hol kóstolhatjuk meg a Tullamore Dew whiskey-t?

Természetesen Magyarországon is megkóstolhatjuk ezt a páratlan ízvilágú italt, bár bolti fogalomban nem igazán fogunk vele találkozni. Ha meg szeretnénk kóstolni, akkor az ital webshopok kínálatában kell keresgélnünk, mondjuk az italkereo.hu oldalon, ahol azonnal, készletről rendelhetjük meg a legjobb whiskeyket, többek között a Tullamore Dew whiskey-t is, mely nemcsak egyféle whiskyt tartalmaz.

LM