érdekességek

A paprikás krumpli eredete

A paprikás krumpli eredete

Kép forrása: pixabay.com

Egyszerű, mégis fenséges étel, a nyári időszak különösen nagy kedvence, a paprikás krumpli, melynek titka pontosan egyszerűségében rejlik. Nem kell hozzá sok minden, csupán vöröshagyma, paradicsom, paprika, krumpli, kolbász, só, bors és őrölt pirospaprika. Persze sokan virslivel, tésztával teszik még finomabbá, sőt, vannak, akik egész hajmeresztő ötletekkel rukkolnak elő, ha a paprikás krumpliról van szó.

 

A variációk száma végtelen, lecsókolbász, kolbászmorzsa, nokedli, főtt tojás? Érdemes mindet kipróbálni. A paprikás krumpli az az étel, melyhez sokakat érzelmi szálak főznek. Gyerekkori emlékek, baráti, családi összejövetelek emlékei.

Nem csak a miénk

És mint sok más étel esetében, a paprikás krumplinál is hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy ilyenünk csak nekünk van, egy igazi magyar étel, amihez ragaszkodunk, amit a magunkénak vallunk.  Azonban ez nem ilyen egyszerű, hisz a paprikás krumpli múltját tekintve bizony nem csak nálunk része ez a mindennapi gasztronómiának.

Az osztrákok, a németek és más népek is mind magukénak vallják és sokan nemzeti büszkeségként tekintenek rá. Ausztriában Erdäpfelgulasch-nak hívják, és ott is a mindennapi konyha része. Sőt, Potato goulash-ként az angolszász, amerikai konyhában is kedvelt étel.

Ha belegondolunk, hogy a két fő elem, tehát a burgonya és a paprika is alig kétszáz éve jelent meg a magyar gasztronómiában, máris más szemmel nézhetünk erre a magyarnak tartott ételre. Sőt, ha hozzávesszük, hogy a burgonya megjelenése nem is aratott kezdetben osztatlan sikert, inkább csak akkor használták, amikor nem volt más, akkor bizony sok időnek kellett eltelnie ahhoz, hogy a paprikás krumplira saját nemzeti ételünkként tekinthessünk.

Ahány ház, annyi szokás

Ma a magyar konyha egyik legjellemzőbb ételének tekintjük a paprikás krumplit, amit egyszerűsége tesz még fenségesebbé. A gulyásleves, a töltött káposzta, a pörkölt, a halászlé, a babgulyás mellett ez is egy olyan étel, ami a mindennapokban is elkészíthető, sőt, gyorsan elkészíthető.

És mint ahogy minden étel esetében, ahány ház, annyi szokás. Sokan szalonnát tesznek alá, erre jön majd a vöröshagyma. A kolbász elengedhetetlen, de vannak, akik inkább virslit tesznek bele. A tészta is sok esetben megjelenik, mint ahogy az is változik, hogy ki milyen fűszereket ad hozzá. Az alaprecept tehát ízlés szerint módosítható. Hamar elkészül, olcsó alapanyagokból és bár egy időben háttérbe szorult, hisz a szegények ételeként tartották nyilván, mára már újra népszerű, különösen a nyári, bográcsozós időszakban.

(LM)