érdekességek

A bor jótékony hatásai – mértékkel egészséges

A bor jótékony hatásai – mértékkel egészséges

Kép forrása: pixabay.com

Vajon jó hatással van-e egy-egy pohár bor az egészségünkre? Erre a kérdésre sokan keresték és keresik a választ a mai napig is. Az alkoholfogyasztásnak legtöbbször csak a hátrányaival találkozunk, ha ilyen témában keresgélünk, fontos is erre felhívni a figyelmet, hisz a mértéktelen alkoholfogyasztásnak súlyos egészségügyi és szociális következményei lehetnek.

 

De vajon van-e az alkoholfogyasztásnak előnye? A tudósok válasza erre az igen. Mit mutatnak a kutatási eredmények? Milyen előnyökkel jár, ha megiszunk egy-egy pohár bort naponta?

Antioxidánsokban gazdag

A bor gazdag antioxidánsokban, ezek a vegyületek pedig megakadályozzák a gyulladás és a stressz okozta sejtkárosodást. Az oxidatív stressz során felborul az egyensúly az antioxidánsok és a szabad gyökök között, ezek pedig károsíthatják a sejteket. Egy pohár bor elfogyasztásával azonban ez az egyensúly helyreállítható. A szőlő ugyanis magas polifenol-tartalommal rendelkezik, ezek az antioxidánsok pedig bizonyítottan csökkentik a gyulladást és a stresszt. A vörösborok gazdagabbak antioxidánsokat, ezért szokták inkább ezek fogyasztását javasolni. Sőt, a kutatások azt is bebizonyították, hogy a vörösborok fogyasztása csökkenti az Alzheimer- és a Parkinson-kór kialakulásának kockázatát.

A bor segít abban is, hogy a szervezetünkben csökkenjen a gyulladás mértéke, hisz gyulladáscsökkentő vegyületeket tartalmaz. Ezt az úgynevezett rezvetarol nevű vegyületnek köszönheti, ami bizonyítottan gyulladáscsökkentő. Ha a szervezetünkben krónikus gyulladás van, az növeli a szívbetegségek, autoimmun betegségek és bizonyos rákos megbetegedések kockázatát. Megelőzni pedig diétával, stresszcsökkentéssel és testmozgással lehet és olyan élelmiszerek, italok fogyasztásával, melyek segítenek csökkenteni a gyulladást, mint a bor.

Jó a szívnek, az érrendszernek

Magas polifenol antioxidáns-koncentrációja révén csökkentheti a magas vérnyomást, a magas koleszterinszint és az anyagcsere-betegségek kockázatát. Fontos azonban itt is felhívni a figyelmet a mértékletességre.

A fentieken kívül a mérsékelt borfogyasztásnak mentális előnyei is lehetnek. Hisz ha ellazulunk, csökken a depresszió kockázata. Az életkor meghosszabbodásához is hozzájárulhat, ha alkalmanként elfogyasztunk egy-egy pohár bort, hisz az egészséges étrend részeként sok előnnyel jár a fogyasztása. A borfogyasztás előnyeit már őseink is felfedezték és dokumentálták, napjainkban pedig egyre-másra születnek a kísérletek, tesztek és ezek eredményei is mind azt bizonyítják, hogy ha naponta megiszunk egy pohár bort, azzal jót teszünk a fizikai és mentális egészségünknek is.

(LM)