Család

Tudta, hogy a meditáció módosítja a géneket?

Tudta, hogy a meditáció módosítja a géneket?

Kép forrása: pixabay.com

Ha Ön egy meditáló ember, akkor a Psychoneuroendocrinology-ban publikált új tanulmány eredményei valószínűleg nem fognak meglepetést okozni. Azonban néhány tudós szerint az a kinyilatkoztatás, miszerint a meditáció valóban molekuláris változásokat idéz elő, úttörő. 

 

A Wisconsin-Madison Egyetem és a Barcelonai Biomedical Kutatóintézet kutatói úgy találták, hogy azok az alanyok, akik egy nyolcórás intenzív éberség-meditációban vettek részt, jelentős molekuláris változásokat mutattak. 

Tapasztalt meditálók csoportja nyolcórás meditációs napot töltött el teljesen tudatosan, míg a kontrollcsoport csendben, de nem meditálva töltött el egy napot. A meditáló csoport genetikai változáson ment keresztül, beleértve például a gyulladást okozó gének szintjének csökkenését, illetve tagjai gyorsabb regenerálódást mutattak a stresszes helyzetek után.

A klinikai vizsgálatok alapján úgy tűnik, hogy az éberség-meditáción alapuló képzések jótékony hatással vannak a gyulladásos megbetegedésekre, és az American Heart Association (Az amerikai szívgyógyászok társasága) is megelőző beavatkozásként hagyta jóvá.  

A gének aktivitása észleléseinknek megfelelően képes változni

Dr. Bruce Lipton, sejtbiológus szerint a gének aktivitása napi ritmusban is változhat. Ha az elménkben zajló érzékelés testünk vegyi folyamataiban tükröződik, és ha idegrendszerünk olvassa és értelmezi környezetünket, majd ellenőrzi a vér kémiai összetevőit, akkor ez azt jelenti, hogy gondolataink megváltoztatásával szó szerint képesek vagyunk befolyásolni sejtjeink sorsát is.

Sőt, Dr. Lipton kutatása azt is igazolja, hogy észlelésünk változásával az elménk befolyásolni tudja génjeink aktivitását. Még részletesebben: a genetikai programokat a sejtek sejtmagjai tartalmazzák, és képesek vagyunk átírni ezeket a genetikai programokat, és ez által megváltoztatni vérünk kémiai összetételét. A legegyszerűbben kifejezve ez azt jelenti, hogy meg kell változtatnunk a gondolkodásmódunkat, ha ki akarunk gyógyulni a rákból. Ha azt mondják neked, hogy meg fogsz halni hat hónapon belül és az elméd elhiszi ezt, akkor nagy valószínűséggel meg is halsz hat hónapon belül. Ezt hívják nocebo hatásnak, ami nem más, mint a negatív gondolatok hatalma, amely ellentétes a placebo hatással, amikor is a pozitív gondolatok elősegítik a gyógyulás folyamatát.

Ez a dinamika egy hármas felosztású rendszer része: van az a részed, amelyik 'Isten bizony' nem akar meghalni (a tudatos elme). Ezt felülírhatja az a része, amelyik elhiszi, hogy meg fogsz halni (az orvos prognózisát az elme tudatalatti része közvetíti), amely aztán sebességbe kapcsolja a kémiai reakciókat (amit az agy vegyi anyagai hangolnak össze). E kémiai reakcióknak engedelmeskedve a test beigazolja a domináns hiedelmeket. (Az agyat kutató tudományok már rég felismerték, hogy életünk 95%-át tudatalattink irányítja.)

Most mi a helyzet azzal a résszel, amelyik nem akar meghalni, vagyis a tudatos elmével? Ezt nem befolyásolják ugyanúgy a szervezet vegyi folyamatai? Dr. Lipton szerint minden azon múlik, hogy a tudatalatti elme, amely legmélyebb meggyőződéseink tárháza, hogyan van programozva. Éppen ezek a hiedelmek azok, amelyeknek a szavazata végül dönt.

„Ez egy bonyolult helyzet - magyarázza Dr. Lipton.  Az emberek arra vannak programozva, hogy áldozatoknak tekintsék magukat, és hogy nincs hatalmuk a sorsuk felett. Kezdetektől fogva anyánk és apánk hiedelmei programoznak minket. Így például, amikor megbetegedtünk, azt mondták a szüleink, hogy el kell mennünk orvoshoz. A vicc azonban az, hogy útban az orvoshoz az emberek gyakran jobban lettek. Ez az, amikor az öngyógyítás veleszületett képessége berobban életünkbe, ami a placebo hatás egy újabb példája.

Az éberség meditáció specifikusan befolyásolja a szabályozási mechanizmusokat

A biológusok már évek óta gyanítják, hogy valamiféle epigenetikus öröklődés következik be a sejtek szintjén. A legfontosabb eredmény az, hogy a meditálóknál az éberség-gyakorlatot követően olyan genetikai változásokat tapasztaltak, amelyek az egyéb csendes tevékenységet végző nem meditáló csoportnál nem jelentkeztek. Ez az eredmény alátámasztja azt az elméletet, miszerint az éberség-meditáció epigenetikus változásokat, azaz szerzett tulajdonságok öröklődését okozhatja a genomban.

A tudatalatti hiedelmek kulcsfontosságúak

Sok pozitív gondolkodó tapasztalja, hogy önmagában az, ha pozitív gondolatokat táplálunk, és megerősítéseket hajtogatunk órákon át, nem mindig hozza azokat a várt eredményeket, amelyeket ezekben az „érezd jól magad"- könyvekben ígérnek.

Dr. Lipton nem vitatta ezt a kérdést, mivel a pozitív gondolatok a tudatos elméből származnak, míg ugyanakkor az ellentmondásos negatív gondolatok általában a sokkal hatalmasabb, erőteljesebb tudatalatti elmébe vannak programozva.

"A fő probléma az, hogy az emberek tisztában vannak tudatos hiedelmeikkel és viselkedésükkel, viszont tudatalatti hiedelmeikkel és magatartás-formáikkal nem. A legtöbb ember nem is ismeri el, hogy a tudatalatti elméje működik egyáltalán, miközben tény, hogy a tudatalatti elme milliószor erőteljesebb, mint a tudatos elme, és hogy életünk 95-99%-át tudatalatti programjainkból teremtjük. A tudatalatti hiedelmeink vagy érted dolgoznak vagy ellened, de az igazság az, hogy nem te irányítod az életed, mert a tudatalatti elme kiszorít mindenfajta tudatos kontrollt. Tehát, ha tudatos szinten próbálod gyógyítani magad - megerősítéseket szajkózva és bebeszélve magadnak, hogy egészséges vagy - előfordulhat, hogy egy láthatatlan tudatalatti program esetleg közben szabotál, megakadályoz ebben."

Az epigenetika új tudománya azzal az ígérettel kecsegtet, hogy bolygónkon minden embernek lehetősége van rá, hogy az legyen, aki ő valójában. Hogy teljes egész legyen, elképzelhetetlen erővel és képességekkel rendelkezzen, és képes legyen használni és elérni a leghatalmasabb lehetőségeit, beleértve testünk gyógyítását, kultúránk tökéletesítését.

A meditációt évszázadok, sőt még régebb óta alkalmazzák arra, hogy támogassa az emberiséget a spirituális és egészségügyi törekvéseiben. Másként szólva, ebben a tanulmányban összefoglalásra került az, amit már sok ember régóta tudott, nevezetesen, hogy az elme befolyásolni képes a testet. 

A tanulmány összeköti a meditációs gyakorlatot a stressz-csökkentéssel, az emésztés megkönnyebbülésével, a megfázási tünetek enyhülésével, továbbá a vérkeringés szabályozásával A meditációról még azt is kimutatták, hogy felülmúlta a morfiumot a fájdalomcsillapításban egy kisebb tanulmány szerint. Ezek a vizsgálatok nem magyarázzák meg, hogyan működik a meditáció, viszont ez a legutóbbi a jelek szerint a lehetőségek új területét villantja fel. Amikor ez eljutott a tudomány világába, a bizonyíték tökéletes lett. Azok a felmérések, amelyek a meditáció fizikai/testi előnyökkel bíró tulajdonságait tárják fel, nem annyira meggyőzőek, mint a genetikai bizonyítékok. Lehet, hogy a meditálóknak nincs szükségük a laboratóriumi bizonyítékra, de a tudósok számára ez szolgáltat jogalapot egy olyan eljárásra, amelyben talán korábban még kételkedtek.

Összeállította: dr. Árvainé Riklik Erzsébet, metafizikai tanácsad