
Kép forrása: pexels.com
Van az az érzés, amikor egy gőzölgő tányér tortellini leves fölé hajolunk, és mintha egy pillanatra Olaszország szívében lennénk. Az Emilia-Romagna régió párás reggelei, a bolognai piac zsongása, a frissen reszelt parmezán illata – mind ott rejlik ebben az apró, töltött tésztában.
A klasszikus házi tortellini receptje
Előkészítési idő: kb. 1,5 óra
Adag: 4 főre
Nehezségi szint: Kihívást jelent – de minden perc megéri.
Hozzávalók a tésztához:
-
200 g finomliszt (00-ás a legjobb, de BL55 is megteszi)
-
2 nagy tojás
-
egy csipet só
A töltelékhez:
-
100 g darált sertéshús
-
50 g mortadella (finomra aprítva)
-
50 g pármai sonka
-
50 g reszelt parmezán sajt
-
1 tojás
-
egy csipet szerecsendió
-
só, bors ízlés szerint
A főzéshez:
-
1,5 liter húsleves (házi a legjobb, de jó minőségű alaplé is használható)
Elkészítés
1. A tésztát kézzel gyúrjuk, ahogy az a hagyományban áll.
A lisztet halmozzuk egy tiszta deszkára, közepébe készítsünk mélyedést, ide ütjük bele a tojásokat. Villával elkezdjük összedolgozni, majd kézzel gyúrjuk 8–10 percig, míg sima, rugalmas tésztát kapunk. Letakarva pihentetjük 30 percig.
2. Közben jöhet a töltelék.
A darált sertéshúst kevés olajon átpirítjuk, majd hagyjuk kihűlni. Ezután összedolgozzuk a finomra aprított mortadellával, sonkával, parmezánnal, tojással, szerecsendióval, sóval, borssal. A keveréket hűtőbe tesszük, amíg a tészta pihen.
3. A tésztát vékonyra nyújtjuk.
Ha van tésztagéped, használhatod – de a sodrófa is megteszi. Az ideális vastagság: kb. 1 mm. A tésztát 3-4 cm-es négyzetekre vágjuk.
4. A formázás – itt kezdődik a művészet.
Minden négyzet közepére pici tölteléket teszünk. A tésztát átlósan félbehajtjuk (háromszög lesz), a széleket alaposan összenyomjuk. Ezután a két sarkot egymás köré hajlítjuk – így kapjuk meg a jellegzetes "köldökformát".
5. Főzzük húslevesben.
A tortelliniket forró húslevesben 3-4 perc alatt kifőzzük – amikor feljönnek a felszínre, készen is vannak.
Tálalás
A klasszikus „tortellini in brodo” változat szerint mélytányérba szedjük a húslevest és a tortelliniket, megszórjuk egy kevés friss parmezánnal, és már kanalazhatjuk is. Ha modern tálalásra vágyunk, vajban és zsályában megforgatva is mennyei, vagy akár tejszínes-gombás szószban tálalva.
LM





