Család

Sváb ételek – egyszerű hozzávalók, különleges végeredmény

Sváb ételek – egyszerű hozzávalók, különleges végeredmény

Kép forrása: pixabay.com

A német paraszti konyha alapjain alakult ki a sváb konyha, melynek alapanyagai egyszerűek, a végeredmény pedig mégis különleges. A svábok a történelmi Magyarország területén élő német népcsoportok, ma hazánkban mintegy kétszázezren élnek.

 

A sváb konyha alapanyagai

A német paraszti konyha alapanyagait használják a svábok, ilyen a burgonya, a liszt, a káposzta és a zsír. Viszonylag kevés húst fogyasztottak egykor a svábok, így a sváb ételek nagy része sem tartalmaz húst. A sváb ételek alapja a leves, a 18. századik csak a svábok főztek leveseket, azért, hogy a főételt megelőzően már jóllakjanak. A sváb levesek egyszerű rántott levesek, kevés zsír, köménymag, liszt, pirospaprika kell hozzá, némi tésztával. Takarékos megoldás és mégis finom. Saját tésztával kínálták, ezeket lisztből, tojásból készítették, többféle módon.

Ha a sváb konyhát nézzük, azt látjuk, hogy olcsó alapanyagokból varázsoltak lenyűgöző finomságokat. Egytálételeket, leveseket, főételeket. A káposzta igen fontos alapanyaga a sváb konyhának, ezt egy kis kolbásszal vagy szalonnával feldobva máris húsos étel került az asztalra, mégis olcsó, egyszerű. Sok sváb étel van, ami a magyar konyhában is megtalálható, azonban vannak különbségek. Így például a lecsó, melyet a svábok leginkább gombával fogyasztanak.

Gombócok a sváb konyhában

A sváb ételek között sok burgonyás, babos, savanyú káposztás ételt találunk, és persze kolbászokat, hurkákat. Takarékos és egyszerű ételek ezek, melyek kiadósak, laktatóak. Ilyen például a gombócos szárazbab-főzelék.

Ennek elkészítéséhez burgonyára, lisztre, zsírra, tojásra és hagymára van szükség, a fűszerezéshez pedig mindössze sóra és borsra. A héjában főtt burgonyát átnyomva össze kell dolgozni a liszttel, zsírral és tojással. Apró gombócokat formálni belőle, melyeket aztán vízben meg kell főzni. Leszűrni, majd pirított hagymás zsírban megforgatni. Tálalásnál pedig egyszerűen a főzelék mellé kínálni.

Ilyen gombócot kínáltak a savanyú káposzta mellé is, ami egy ünnepi étel a sváboknál, különösképp akkor, ha a káposzta alá füstölt sonkát, vagy szalonna is jutott. A burgonya sokféleképp felhasználható a sváb konyhában, sós és édes ételek alapja is egyben. Kevés hozzávalóból sokféle, változatos ételeket készítenek a svábok, ez a hagyomány pedig máig jelen van, máig élő. Az interneten sokféle sváb receptet találhatunk, az alapanyagok könnyen hozzáférhetők, érdemes kísérletezni és kipróbálni új ízeket, finomságokat.

#recept #konyha #sváb

(LM)