
Kép forrása: szilvasgombockonyhaja.hu
Klasszikus mákos rétes recept, amely házi vagy bolti rétestésztával is elkészíthető.
Hozzávalók (4 rúd réteshez):
Tészta (ha házilag készíted):
- 30 dkg finomliszt
 - 1 tojás
 - 1 csipet só
 - 1 ek ecet vagy citromlé
 - 1,5 dl langyos víz
 - 3 ek olaj
 
(Vagy használhatsz bolti réteslapot, kb. 8-10 lap szükséges.)
Töltelék:
- 25 dkg darált mák
 - 15 dkg porcukor
 - 1 csomag vaníliás cukor
 - 1 citrom reszelt héja
 - 1,5 dl tej
 - 5 dkg vaj
 - 5 dkg mazsola (opcionális)
 - 1 tk fahéj (opcionális)
 
Kenéshez:
- 5 dkg olvasztott vaj
 - 1 tojás a tetejére
 
Elkészítés:
1. Ha házi rétestésztát készítesz:
- A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a tojást, a sót, az ecetet és a langyos vizet.
 - Jól összegyúrjuk, majd addig dagasztjuk, amíg rugalmas, sima tésztát kapunk.
 - A tésztát vékonyan olajjal megkenjük, letakarjuk, és 30 percig pihentetjük.
 - Egy tiszta konyharuhán lisztezett felületen óvatosan nagyon vékonyra húzzuk a tésztát, hogy szinte áttetsző legyen.
 
(Ha bolti réteslapot használsz, ezt a lépést kihagyhatod.)
2. A mákos töltelék elkészítése:
- A tejet felforraljuk a vajjal és a cukorral.
 - Hozzáadjuk a darált mákot, a vaníliás cukrot, a citromhéjat és a mazsolát (ha használunk).
 - Pár perc alatt besűrítjük, majd hagyjuk langyosra hűlni.
 
3. A rétes összeállítása:
- A réteslapokat egy tiszta konyharuhára fektetjük, minden lapot vékonyan megkenünk olvasztott vajjal.
 - A kihűlt mákos tölteléket a tészta egyik hosszanti szélére halmozzuk, egyenletesen elosztva.
 - A konyharuha segítségével szorosan feltekerjük a rétest.
 - Sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, majd megkenjük a tetejét felvert tojással.
 
4. Sütés:
- 180°C-ra előmelegített sütőben kb. 25-30 perc alatt aranybarnára sütjük.
 
Tálalás:
Hagyjuk langyosra hűlni, majd porcukorral megszórva szeleteljük és tálaljuk.
LM
            
            
                
            
                        
              
            
                
            
            
              
            
              
            
 
 
 
 
 
 