
Kép forrása: szilvasgombockonyhaja.hu
Klasszikus mákos rétes recept, amely házi vagy bolti rétestésztával is elkészíthető.
Hozzávalók (4 rúd réteshez):
Tészta (ha házilag készíted):
- 30 dkg finomliszt
- 1 tojás
- 1 csipet só
- 1 ek ecet vagy citromlé
- 1,5 dl langyos víz
- 3 ek olaj
(Vagy használhatsz bolti réteslapot, kb. 8-10 lap szükséges.)
Töltelék:
- 25 dkg darált mák
- 15 dkg porcukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 citrom reszelt héja
- 1,5 dl tej
- 5 dkg vaj
- 5 dkg mazsola (opcionális)
- 1 tk fahéj (opcionális)
Kenéshez:
- 5 dkg olvasztott vaj
- 1 tojás a tetejére
Elkészítés:
1. Ha házi rétestésztát készítesz:
- A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a tojást, a sót, az ecetet és a langyos vizet.
- Jól összegyúrjuk, majd addig dagasztjuk, amíg rugalmas, sima tésztát kapunk.
- A tésztát vékonyan olajjal megkenjük, letakarjuk, és 30 percig pihentetjük.
- Egy tiszta konyharuhán lisztezett felületen óvatosan nagyon vékonyra húzzuk a tésztát, hogy szinte áttetsző legyen.
(Ha bolti réteslapot használsz, ezt a lépést kihagyhatod.)
2. A mákos töltelék elkészítése:
- A tejet felforraljuk a vajjal és a cukorral.
- Hozzáadjuk a darált mákot, a vaníliás cukrot, a citromhéjat és a mazsolát (ha használunk).
- Pár perc alatt besűrítjük, majd hagyjuk langyosra hűlni.
3. A rétes összeállítása:
- A réteslapokat egy tiszta konyharuhára fektetjük, minden lapot vékonyan megkenünk olvasztott vajjal.
- A kihűlt mákos tölteléket a tészta egyik hosszanti szélére halmozzuk, egyenletesen elosztva.
- A konyharuha segítségével szorosan feltekerjük a rétest.
- Sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, majd megkenjük a tetejét felvert tojással.
4. Sütés:
- 180°C-ra előmelegített sütőben kb. 25-30 perc alatt aranybarnára sütjük.
Tálalás:
Hagyjuk langyosra hűlni, majd porcukorral megszórva szeleteljük és tálaljuk.
LM





