
Kép forrása: pexels.com
A sütőtök eredetileg Közép- és Dél-Amerikából származik, ahol már 7–8 ezer évvel ezelőtt is termesztették. Az őslakos indián közösségek mindennapi étrendjében fontos szerepet játszott a „három nővér” – a kukorica, a bab és a tök hármasa. A sütőtököt gyakran parázson sütötték vagy pürésítették, sűrű főzelékféleségeket készítettek belőle. Ez volt a krémleves elődje – egyszerű, de tápláló étel a természetből.
A 16. században a spanyol és portugál hódítók hozták át a sütőtököt az Óvilágba. Először inkább édességekben, süteményekben vagy töltelékben kísérleteztek vele, később levesekben is helyet kapott. Franciaországban a 18. század végére a sütőtökből készült sűrű, tartalmas levesek már a polgári konyha asztalán is megjelentek.
A 19. századi francia gasztronómia hozta el a nagy áttörést. A séfek új konyhatechnikákat vezettek be: a zöldségeket pürésítették, majd selymes tejszínnel gazdagították. Így született meg a ma ismert sütőtökkrémleves, amely egyszerre elegáns és melengető. A „potage de potiron” hamar klasszikussá vált Franciaországban.
Magyarországon sokáig inkább sült tök formájában élvezte a nép a narancssárga zöldséget – különösen téli csemegeként, kemencében sütve. A sütőtökkrémleves csak az utóbbi évtizedekben vált népszerűvé, a nemzetközi gasztrotrendek hatására. Ma már gyakran találkozunk vele éttermekben, de az otthoni konyhákban is kedvenc lett, főleg gyömbérrel, fokhagymával és pirított tökmaggal ízesítve.
Klasszikus sütőtökkrémleves recept:
Ha már megismertük a sütőtökkrémleves történetét, jöjjön a gyakorlat: egy részletes, otthon is könnyen elkészíthető változat, amely egyszerre krémes, fűszeres és igazi őszi lélekmelengető.
Hozzávalók (4 adaghoz):
-
1 közepes méretű sütőtök (kb. 1–1,2 kg, hámozva és kockázva)
-
1 nagy fej vöröshagyma
-
2 gerezd fokhagyma
-
2 közepes sárgarépa
-
1 közepes burgonya (a krémességért)
-
2 evőkanál olívaolaj vagy vaj (laktózérzékenyeknek laktózmentes vaj)
-
1 liter zöldségalaplé vagy víz
-
1 dl tejszín vagy kókusztejszín
-
2 cm friss gyömbér reszelve
-
½ teáskanál szerecsendió
-
Só, frissen őrölt fekete bors ízlés szerint
Tálaláshoz:
-
Pirított tökmag
-
Pár csepp tökmagolaj (opcionális)
-
Friss petrezselyem vagy koriander
Elkészítés:
-
Előkészítés
A sütőtököt meghámozzuk, magját kikaparjuk, a húsát kisebb kockákra vágjuk. A répát és burgonyát szintén feldaraboljuk. A hagymát és a fokhagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk. -
Alap megpárolása
Egy nagyobb lábasban az olajat felforrósítjuk, majd a vöröshagymát üvegesre pároljuk. Hozzáadjuk a fokhagymát és a reszelt gyömbért, röviden átforgatjuk. -
Zöldségek hozzáadása
Beletesszük a répát, a burgonyát és a sütőtököt. Pár percig pirítjuk, hogy az ízek jobban előjöjjenek. -
Főzés
Felöntjük az alaplével úgy, hogy épp ellepje a zöldségeket. Sózzuk, borsozzuk, szerecsendióval ízesítjük. Közepes lángon kb. 25–30 percig főzzük, amíg minden zöldség teljesen megpuhul. -
Turmixolás
Botmixerrel vagy turmixgépben selymesre pürésítjük a levest. Ha túl sűrű, egy kevés alaplével vagy vízzel hígíthatjuk. -
Krémesítés
Visszatesszük a tűzre, és belekeverjük a tejszínt vagy kókusztejszínt. Már csak épphogy forraljuk, hogy ne fusson ki. -
Tálalás
Forrón tálaljuk, a tetejét megszórjuk pirított tökmaggal, meglocsoljuk néhány csepp tökmagolajjal, és friss petrezselyemmel vagy korianderrel díszítjük.
Ha pikánsabb ízeket szeretnél, egy kevés chilipehellyel vagy curry fűszerkeverékkel is feldobhatod. A sütőtök héját és magját ne dobd ki: a héjat megsütve alapléhez, a magokat megpirítva ropogtatnivalóként használhatod.
#recept





