
Kép forrása: rama.hu
Az iskolakezdés nemcsak a füzetek és ceruzák beszerzéséről szól, hiszen ilyenkor újraindul a szülők egyik mindennapos kihívása: mit tegyünk a gyerekek uzsonnásdobozába, hogy ne csak egészséges legyen, hanem tényleg örömmel is egyék meg? Íme 4+1 egyszerű tipp a Ramatól, amelyekkel feldobhatjuk a csemegéket.
Az utóbbi években egyre több szülő fedezte fel, hogy a tízórai lehet akár színes és kreatív is. A közösségi oldalakon valóságos verseny zajlik a legszebb, legötletesebb uzsonnásdobozokért. Jó hír, hogy nem kell feltétlenül órákat a konyhában tölteni, hogy feldobjuk az iskolába készített harapnivalókat. Néhány apró trükkel könnyen a „bento box”, azaz a japán stílusú ebéd- / tízórai- / uzsonnásdoboz mesterivé válhatunk, amelyek arra az ötletre épülnek, hogy több elemből álló harapnivalókból állítjuk össze a dobozt. Ha ihletre van szükséged, a cikk végén egyszerű és egészséges recepteket is találsz.
1. Mitől jó egy szendvics?
A szendvics az uzsonnásdoboz egyik legpraktikusabb alapja, de korántsem kell mindig ugyanolyannak lennie. Biztosan sokunknak eszünkbe jut a hagyományos zsemle, amelybe felvágott és paprika kerül. A kenyérfajták, szendvicsalapok variálásával (például teljes kiőrlésű, magos, rozsos, bagett, tortilla) máris új ízvilágot kapunk, de a töltelékekkel is bátran lehet kísérletezni: a klasszikus párosítások mellett kipróbálhatunk házi készítésű, értékes zsírsavakban gazdag margarin alapú zöldséges krémeket, fűszeres csirkemellet, grillezett zöldségeket vagy akár gyümölcsös kombinációkat is.
2. Formák, amik feldobják a napot
Bármilyen hagyományos tízórai, uzsonna átalakulhat mókás finomsággá. Egy egyszerű szendvics vagy süteménykiszúróval pillanatok alatt készíthetünk szíveket, csillagokat vagy akár állatformákat. Nem kell hozzá mesterszakácsnak lenni, a lényeg, hogy játékosak legyenek. Ugyanez kipróbálható sajtszeletekkel, zöldségekkel és gyümölcsökkel is. Ha egy szendvics mosolygó arcot kap uborkaszeletből és paradicsomból, vagy a sajtcsillagok mellett répa-holdacska is kerül a dobozba, a gyerekek szinte észrevétlenül eszik meg a zöldséget. Ráadásul beszerezhetünk vidám, színes kiegészítőket, például gyümölcsnyársakat mókás figurákkal vagy mintás szendvicsfogpiszkálókat, amik még vonzóbbá és izgalmasabbá teszik az uzsonnát.
3. Csempésszünk a dobozba egészséges alternatívákat
Az uzsonnásdoboz remek lehetőség arra, hogy észrevétlenül egészségesebb hozzávalókat csempésszünk a gyerekek étrendjébe. A kedvenc ételeket kiegészíthetjük apróra vágott zöldségekkel – például reszelt répával vagy cukkínivel a szendvicskrémben –, a hagyományos felvágottak helyett pedig választhatunk sovány húsokat, tojást vagy hüvelyesekből készült pástétomot. A friss gyümölcsöket kisebb darabokra vágva, vidám formákba rendezve sokkal szívesebben fogyasztják el, a ropogós magvak vagy teljes kiőrlésű kekszek pedig egészséges nassolnivalóként működnek. A paradicsom és sajt és bazsalikom egy kis tárolóban, a gyerekeknek is kiváló kombináció lehet.
4. Kis adag, de nagy változatosság
A „bento box" stílus egyik legnagyobb előnye, hogy többféle apró falat fér bele, így minden falat más ízélményt nyújt. A fő szendvics mellé tehetünk egy marék bogyós gyümölcsöt, néhány ropogós zöldséghasábot, egy kis pohár joghurtot vagy pár szem mandulát, mogyorót. A változatosság nemcsak a gyerekek figyelmét köti le, de abban is segít, hogy kiegyensúlyozottabban táplálkozzanak, hiszen így egyszerre többféle tápanyagot és vitamint fogyasztanak el. Ráadásul ha éppen nincsen kedvük, csak kisebb adagot fogyasztani, nem kell feltétlenül a fő tárolóban elhelyezett szendvicset választaniuk.
+1. Kezdjük kicsiben a kreativitást
Nem szükséges rögtön mesterműveket alkotni, a titok, hogy fokozatosan vezessük be a kreatív elemeket. Elég lehet az elején színes szilikon formákat használni az ételek elkülönítéséhez, vagy egy színes doboz közös kiválasztása. Ahogy egyre magabiztosabbak leszünk, jöhetnek a bonyolultabb figurák és színkombinációk, a zöldségnyársak és az aranyos kiegészítők. Vonjuk be nyugodtan a gyerekeket is, akik ha maguk dönthetik el, milyen feltéteket szeretnének a szendvicsébe, vagy milyen formát kapjon a kenyér, sokkal lelkesebben fogják megenni az uzsonnát. Hétvégén közösen is készíthettek próbadobozokat, ahol mindenki kipróbálhatja a saját ötleteit. Ez nemcsak a gyerekek kreativitását fejleszti, hanem egy kedves közös élményt is ad, ami megkönnyíti a hétköznapokat.
Egy kis fantáziával a mindennapi tízórai is könnyedén a gyerekek napjának legjobb része lehet. A következő, egészséges uzsonnareceptek ehhez adnak majd egyszerű, mégis garantáltan gyerekbiztos ötleteket.
Receptek:
Vöröslencsés szendvicskrém
Hozzávalók (12 adaghoz):
• 1/3 pohár Rama Crema növényi habkrém 31% 200 ml
• 70 g vöröslencse
• 20 g gyömbér
• 2 tk paradicsompüré
• 5-6 ek kókusztej
• 1,5 tk só
• 2 tk finomítatlan nádcukor
Elkészítés
1. Felforralunk 7 dl vizet, ízesítjük 1 teáskanál sóval és nádcukorral, és 5-7 percig főzzük benne a lencsét.
2. Állni hagyjuk 1-2 percig, majd leszűrjük.
3. A lencse 1/3-át félretesszük, a maradékhoz hozzáadjuk a szeletelt gyömbért, a paradicsompürét, egy csipet sót, 1 teáskanál nádcukrot és a kókusztejet. Botmixerrel pürésítjük, majd hűlni hagyjuk 5-7 percig.
4. A 200 ml-es Rama Crema 1/3-ával eldolgozzuk, majd hozzákeverjük a főtt lencsét. Tálalás előtt 25-30 percig hűtjük.
Cukkinis banános muffin
Hozzávalók (4 adaghoz):
• 125 g Rama laktózmentes sütőmargarin
• 150 g tönkölybúzaliszt
• 100 g barnacukor
• 25 g kakaópor (20-22%-os)
• 1/2 tk só
• 1/2 tk szódabikarbóna
• 1 csomag sütőpor
• 1 tk fahéj (őrölt)
• 2 db banán (kisebb, érett)
• 150 g cukkini
• 100 ml növényi tej
• 1 tk vaníliaaroma
• 50 g durvára tört dió
Elkészítés
1. A sütőt melegítsük elő 180 °C-ra. Ha nem szilikon muffin formát használunk, akkor tegyünk bele papírkapszlikat.
2. A lisztet szitáljuk egy tálba, keverjük el a cukorral, sóval, szódabikarbónával, sütőporral, őrölt fahéjjal.
3. A cukkinit reszeljük le, nyomkodjuk ki belőle annyi folyadékot, amennyit csak tudunk.
4. A banánt törjük össze villával, majd adjuk hozzá az olvasztott margarint, a szobahőmérsékletű növényi tejet, vaníliaromát, majd a lecsepegtetett, reszelt cukkinit, és keverjük össze.
5. Forgassuk hozzá a lisztes keveréket, végül pedig a durvára tört diót is. A masszát osszuk el muffinformákba, maximum 3/4-ig töltve. Szórjuk meg a maradék dióval.
6. Előmelegített sütőben süssük kb. 20 percig. A formában hagyjuk kihűlni.
Csokis-gyömbéres keksz
Hozzávalók (16 adaghoz):
• 190 g finomliszt
• 30 g kakaópor
• 200 g barna cukor
• 1,5 tk sütőpor
• 0,5 tk szódabikarbóna
• 110 g Rama vajalternatíva
• 3 ek natúr joghurt (opcionálisan növényi alapú is lehet)
• 0,5 tk vanília kivonat
• 0,5 tk fahéj
• 1,5 tk őrölt gyömbér
Elkészítés
1. Melegítsük elő a sütőt 160 fokra légkeverésen.
2. Szitáljuk át a lisztet, a kakaóport, a sütőport, a szódabikarbónát, az őrölt gyömbért és a fahéjat.
3. Egy másik tálban keverjünk habosra a Rama vajalternatívát a barna cukorral, majd adjunk hozzá 3 evőkanál vegán joghurtot és egy kis vanília kivonatot.
4. Ezután keverjük össze a lisztes keverékkel.
5. Egy kis fagylalt kanállal formázzunk golyókat a tésztából. Minden golyót mártsunk a porcukorba.
6. Sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük 2 cm távolságra egymástól a halmokat, majd 5 percig pihentessük.
7. Végül 12-15 percig süssük, és a tepsiben hagyjuk kihűlni. Ne aggódjunk, ha a keksz lágynak tűnik, mert kihűlve megkeményedik.
LM





