
Kép forrása: pixabay.com
A pörkölt gyökerei a középkori pásztorételekhez vezethetők vissza. Ezek közül legismertebb a gulyás, amelyet eredetileg a pásztorok készítettek bográcsban, szabad tűzön. A pörkölt ebből a hagyományból fejlődött ki, de kevésbé leveses, sűrűbb, gazdagabb étel lett belőle.
A mai értelemben vett pörkölt csak a paprika elterjedésével vált ismertté. A paprika a 18. század végén kezdett elterjedni a magyar konyhában, és forradalmasította a főzést. A pörkölt, mint paprikás alapon készült húsétel, csak ezután alakult ki.
A "pörkölt" szó a pörkölni igéből származik, amely utal arra a főzési technikára, amikor a hagymát és a húst először zsírban megpirítják, majd vízzel vagy saját levükkel párolják tovább. Ez adja meg az étel karakteres, mély ízét.
A pörkölt népszerűsége a 19. századra nőtt meg igazán, amikor már nemcsak a falusi, hanem a városi konyhákban is elterjedt. Azóta számos változata alakult ki:
-
Marhapörkölt
-
Sertéspörkölt
-
Csirkepörkölt
-
Körömpörkölt
-
Vadból készült pörköltek
Kísérőként leggyakrabban nokedli, tarhonya, főtt burgonya vagy kenyér társul mellé.
A pörköltet sokszor összekeverik a gulyással vagy a paprikással, főként külföldön. Ugyanakkor a pörkölt önálló fogásként is megállja a helyét, és sok szomszédos országban is ismert különböző neveken (pl. szlovákul perkelt, németül Pörkölt vagy Paprikafleisch).
Sertéspörkölt recept (4 főre)
Hozzávalók:
-
800 g sertéslapocka vagy comb (kockázva)
-
2 közepes fej vöröshagyma
-
3 gerezd fokhagyma
-
2 evőkanál sertészsír vagy olaj
-
1 evőkanál édesnemes fűszerpaprika
-
1 teáskanál őrölt kömény
-
1 teáskanál só
-
½ teáskanál frissen őrölt fekete bors
-
1 zöldpaprika (opcionális)
-
1 paradicsom (opcionális)
-
kb. 150 ml víz vagy alaplé
Elkészítés:
-
Előkészítés:
-
A húst kb. 2-3 cm-es kockákra vágjuk.
-
A hagymát apróra vágjuk, a fokhagymát zúzzuk vagy reszeljük.
-
-
Alap megpirítása:
-
A zsírt egy lábasban felhevítjük.
-
Rádobjuk az apróra vágott hagymát, és közepes lángon üvegesre pirítjuk.
-
Levesszük a tűzről, belekeverjük a fűszerpaprikát (így nem ég meg), majd rögtön hozzáadjuk a húst.
-
-
Hús lepirítása:
-
Visszatesszük a tűzre, és erős lángon addig pirítjuk a húst, amíg ki nem fehéredik és kis levet ereszt.
-
Hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, köményt, borsot, sót.
-
-
Zöldségek (opcionális):
-
Ha használunk paradicsomot és zöldpaprikát, azokat is most adjuk hozzá.
-
-
Párolás:
-
Felöntjük egy kevés vízzel vagy alaplével (csak annyival, hogy félig ellepje).
-
Lefedve, kis lángon főzzük kb. 1–1,5 órán át, időnként kevergetve és szükség szerint pótolva a folyadékot.
-
Akkor jó, amikor a hús omlós, puha, és a szaft sűrű, ízletes.
-
Tálalás:
-
Klasszikusan nokedlivel, főtt burgonyával, vagy tarhonyával tálaljuk.
-
Kovászos uborka vagy csemegeuborka remek mellé.
LM





