Család

Klasszikus csokis cupcake recept

Klasszikus csokis cupcake recept

Kép forrása: pixabay.com

A cupcake első írásos nyoma Amelia Simmons 1796-ban megjelent szakácskönyvében található. A recept még nem használja a ma ismert nevet, de a leírás egyértelmű: „light cakes to bake in small cups”. Kicsi, egyadagos sütemények, amelyeket teáscsészében sütöttek – praktikus, gyors és személyes.

 

Ahogy az amerikai konyhákban terjedt, a név is egyre gyakrabban bukkant fel. Eliza Leslie 1828-as könyvében már konkrétan „cup cake”-ként szerepel a recept. Itt nemcsak a sütőforma, hanem a hozzávalók is csészékben voltak mérve – 1 csésze vaj, 2 cukor, 3 liszt, 4 tojás. Ez a híres „1234 cake”.

A cupcake a hétköznapok hőse lett: gyorsan készült, könnyen variálható volt, és minden alkalomhoz illett. Ünnepeken cukormázzal, hétköznapokon simán. A gyerekek szerették, az anyák bíztak benne, a vendégek pedig mindig örültek neki.

A 20. század elején a sütemény új dimenzióba lépett. A Hostess 1919-ben piacra dobta az első kereskedelmi forgalomban kapható cupcake-et – a Hostess CupCake-et. Csokoládés tészta, cukros máz, később krémes töltelék. Egy ikon született, ami nemcsak a boltok polcait, hanem a gyerekek tízóraiját is meghódította.

Ez volt a pillanat, amikor a cupcake kilépett a háziasszonyok konyhájából – és belépett a tömegkultúrába.

Carrie Bradshaw harapása

1996-ban egy kis pékség a Greenwich Village-ben, a Magnolia Bakery, épp csak maradék tésztából sütött pár cupcake-et. Nem sejtették, hogy ezzel gasztroforradalmat indítanak. Amikor Carrie Bradshaw a Sex and the City egyik epizódjában beleharap egy Magnolia cupcake-be, a világ megőrül.

Hosszú sorok kígyóznak a pékség előtt, cupcake-blogok, sütőtanfolyamok, cukrászdák és reality show-k születnek. Az egyszerű kis süteményből divatikon lett.

A cupcake tökéletesen illeszkedett a közösségi média világába. Kicsi, színes, formázható – ideális fotótéma. Ma már nemcsak ízre készül, hanem vizuális élményként is. Rózsás fondantok, ehető aranypelyhek, minimalista vajkrém-spirálok – egy jól eltalált cupcake több ezer lájkot hozhat.

De a cupcake nem felejtette el, honnan jött. A mai napig a meghittség, az otthonosság szimbóluma. Egy darabka gyerekkor. Egy emlék egy születésnapról. Egy szerelem kezdete.

Magyarországon a 2010-es évek közepén lett népszerű. Pékségek, cukrászdák kínálatában rendszeresen megjelenik – különösen ünnepi alkalmakkor, lánybúcsúkon, céges rendezvényeken. Az otthoni cupcake-sütés is reneszánszát éli, az online tanfolyamok és YouTube-csatornák tele vannak receptekkel és díszítőtippekkel.

Csokis cupcake recept (12 darabhoz):

Hozzávalók a tésztához:

  • 130 g liszt

  • 150 g cukor

  • 40 g cukrozatlan kakaópor

  • 1 teáskanál sütőpor

  • ½ teáskanál szódabikarbóna

  • 1 csipet só

  • 1 tojás (L-es)

  • 120 ml tej

  • 60 ml olaj (semleges ízű, pl. napraforgó)

  • 1 teáskanál vaníliakivonat

  • 120 ml forró víz vagy friss kávé (fokozza a csokoládé ízét)

Elkészítés:

  1. Előmelegítés: Melegítsd elő a sütőt 175 °C-ra (alsó-felső sütés).

  2. Muffinforma előkészítése: Helyezz muffinpapírokat a forma mélyedéseibe.

  3. Száraz alapanyagok: Egy tálban keverd össze a lisztet, kakaóport, sütőport, szódabikarbónát, sót, cukrot.

  4. Nedves hozzávalók: Egy másik tálban habverővel keverd el a tojást, tejet, olajat és a vaníliát.

  5. Egyesítés: Öntsd a nedves hozzávalókat a szárazhoz, keverd simára, majd fokozatosan add hozzá a forró vizet vagy kávét – a tészta híg lesz, ez így jó!

  6. Sütés: Oszd el a tésztát a 12 formába (¾-ig töltsd meg), és süsd kb. 18–22 percig, vagy amíg a tűpróba száraz nem lesz.

  7. Hűlés: Hagyd a cupcake-eket pár percig a formában, majd vedd ki őket és hűtsd teljesen.

Hozzávalók a csokikrémhez (vajkrém alapú):

  • 100 g étcsokoládé (olvasztva, langyosra hűtve)

  • 120 g vaj (szobahőmérsékletű)

  • 150 g porcukor (át szitálva)

  • 2 evőkanál kakaópor

  • 1 teáskanál vaníliakivonat

  • 1–2 evőkanál tej (szükség szerint állagjavításhoz)

A krém elkészítése:

  1. Habosítsd a vajat, majd fokozatosan add hozzá a porcukrot, kakaóport.

  2. Keverd bele a vaníliát, majd az olvasztott csokit.

  3. Ha túl sűrű, adj hozzá pár csepp tejet.

  4. Habzsák segítségével díszítsd a teljesen kihűlt cupcake-eket.

 

Díszítheted csokireszelékkel, színes cukorkákkal, friss málnával vagy akár ehető aranyporral is – ünnepi alkalmakra tökéletes!

 

#recept