Család

Így készíthetünk tökéletes kávét otthon is

Így készíthetünk tökéletes kávét otthon is

Kép forrása: pixabay.com

Szeretjük az ízét, az illatát, az élénkítő hatását, a hangulatát – nem véletlenül övezi ekkora rajongás a kávét és a kávézás kultúráját. A tökéletes kávéházi ízeket azonban otthonunkban jellemzően nem tudjuk létrehozni – ez pedig nem csak a kávébab és a főzéshez használt eszköz típusán, de egészen meglepő tényezőkön is múlik. Tóth Máté, a KTRL pörkölő kávészakértője az Euronics felkérésére most elárulja, mi befolyásolja a kávé ízét és hogyan készíthetünk otthoni körülmények között is egy csészényi tökéletes élményt.

 

Minden kávé alapja: a víz

A tökéletes kávé elkészítésének a két legfontosabb tényezője maga a kávé és a víz. „Az őrlő is fontos, de nagy szakértelmet igényel, így érdemes inkább olyan megoldást választani, ahol ezzel külön nem kell foglalkoznunk: ha automata kávéfőzőnk van, az végzi el az őrlést, a kapszulákban pedig szintén, készen darálva kapjuk kézhez a kávét” – mondta Tóth Máté. „Felejtsük el a csapvizet és az ásványvizet – ezek egyike sem jó választás a gép és a kávé íze szempontjából.” A kávészakértő szerint a legegyszerűbb megoldás a vízszűrő kancsó használata – ebből már olyan verzió is kapható, amit kifejezetten kávékészítéshez ajánlanak. Az Euronics kínálatában is kapható BWT vízszűrő kancsókon átengedett víz használatával például megóvhatjuk a kávégépünket, és megalapozhatunk a tökéletes kávéíznek is. „A kávéfőzés szempontjából a víz magnézium- és puffertartalma számít. Ha csapvízzel készítünk kávét, a gépünk elkezd vízkövesedni, és ha túl sok oldott anyag van a vízben, az jelentősen elvesz a kávé ízéből, így az keserű, rossz ízű lesz” – tette hozzá a szakértő. „Ha lágyabb vízzel főzzük le a kávét, az sokkal komplexebb és finomabb eredményt hoz. A megfelelő eredményhez persze rendszeresen, havonta cserélnünk kell a vízszűrőt a kancsóban.”

 

Találjuk meg az ízlésünknek megfelelő kávét

Érdemes többféle kávétípust kipróbálnunk, hogy megtaláljuk az ízlésünknek és a pénztárcánknak is megfelelőt. „Két csoportra tudjuk osztani a kávékat, világos és sötét pörkölésűekre. A sötét pörkölésűek az elterjedtebb, megszokottabb fajták, általában az embereknek ez adja a klasszikus kávé élményét. Aki nyitottabb az érdekesebb ízekre, nyugodtan próbálja meg a világosabb, jobb minőségű, de egyben drágább kávéfajtákat is. A sötét pörkölésű kávékban a klasszikus mogyorós, csokoládés, kesernyésebb ízeket fedezhetjük fel, míg a világos pörkölésű egy gyümölcsösebb, komplexebb ízvilág. Aki a kézműves vonalat kedveli, annak érdemes kicsit jobban körbenéznie, és világos pörkölésű, specialty besorolású kávét választani” – mondta el a kávészakértő.

Fontos természetesen a kávé származási helye is. A legklasszikusabbak a dél-amerikai kávék, míg az afrikai kávék kicsit gyümölcsösebbek, savasabbak. Ezeken belül pedig mindenki megtalálhatja a neki tetsző pörkölőt, és egyben termőterületet is. Érdekesség, hogy az év különböző időszakaiban más és más kávék kaphatók, az év egyik szakaszában a friss brazilnak van szezonja, máskor pedig  a friss afrikai kávék érkeznek hazánkba is. Érdemes tehát sokféle kávét kipróbálni, több különböző időpontban, ha meg akarjuk találni az igazit.

Ne tároljuk túl sokáig a már őrölt kávét

„Érdemes észben tartanunk, hogy friss pörkölés a pörkölés dátumától egy hét és egy hónap közötti időszakra vonatkozik. A bolti kávéknál ez a szempont nem lehet releváns, hiszen ezek esetében nem tudhatjuk, mikor történt a pörkölés – ez a szempont inkább a világos pörkölésű, specialty kávéknál fontos” – mondta el Tóth Máté. Amint leőröltük a kávét, elkezd oxidálódni és öregedni, így minél hamarabb elhasználjuk, annál komplexebb kávéízt kaphatunk. Lassabban romlik a már leőrölt kávé minősége azonban, ha megfelelően tároljuk: ha a kávé tasakja jól zárható, tárolhatjuk abban is, de inkább légmentes dobozt vagy üveget válasszunk. „Ha nagyobb mennyiségeket vásárolunk szemeskávéból, akár le is fagyaszthatjuk, ettől ugyanis nem romlik az íze. Ha így teszünk, bontatlanul tegyük a mélyhűtőbe, így akár egy évvel később is elővehetjük és felhasználhatjuk” – tette hozzá a szakértő.

Erre figyeljünk az automata és kapszulás kávéfőzők használatakor

Az Euronics tapasztalatai szerint a legnépszerűbbek az automata, illetve a kapszulás kávéfőzők a vásárlók körében – utóbbi kategóriában a Dolce Gusto és Nespresso-kompatibilis gépek a legkeresettebbek.

Az automata kávéfőzők előnye, hogy van bennük daráló, így ezzel külön nem kell foglalkoznunk. „Automata kávéfőzők használatakor a lényeg, hogy elég finomra tudjuk állítani a gép beépített őrlőjét, így jó átfolyású kávét tudunk kapni. Érdemes a készülék leírásában ellenőrizni, hogy az adott kávémennyiség hány másodperc alatt készül el. Meg kell nézni, hogy a gép milyen őrlőállásokat kínál, és azok milyen kávétípushoz ajánlottak – ezt nagyon sokan nem teszik meg, és nem is tudják, hogyan kellene kinéznie a jó kávénak” – mondta a szakértő, aki szerint nem jó, ha túl gyorsan fut át a víz a kávéfőzőn, hiszen így vagy nem old ki a kávéból semmit, vagy csak kellemetlen ízeket.

A kapszulás kávék legnagyobb előnye, hogy a lezárt kávék nem öregszenek. Ha a kávé jó pörkölésű és megfelelően teszik bele a kapszulákba, akkor azt egy év múlva, jó vizet használva is ugyanolyan finom kávét kapunk, mint egy kávéházban. A kapszulás kávéfőzők lényege, hogy a gép minden főzéskor ugyanazt a minőséget tudja hozni. Természetesen a kapszulás kávéból is van olcsóbb és drágább, jobb minőségű – utóbbiaknál hatalmas előny, hogy akár a világ legjobb kávéit is megvehetjük és minőségi formában, egyszerűen élvezhetjük otthon. A kapszulás kávéfőzés természetesen azért ilyen népszerű, mert a kávéfőzéshez nem kell drága gép vagy őrlő, hanem elég egy egyszerű gép, és mindig garantált minőséget kapunk.

Sokaknak még mindig a kotyogós az igazi

Az Euronics kínálatában továbbra is nagy a kereslet a klasszikus kotyogós kávéfőzők iránt. Kotyogóssal is főzhetünk jó kávét, ha odafigyelünk a már említett szempontokra, azaz a kávé minőségére, a friss őrlésre, a minőségi vízre és a rendszeres takarításra. „A kotyogós kávéfőzőbe javasolt már eleve forró vizet tölteni – ha ugyanis hideg vizet teszünk az eszközbe, a felforrósodó fém tartály megégetheti a kávét. Szintén megéghet a kávé, ha nem zárjuk el alatta a gázt, amikor elkezd kijönni a kávé, azaz, amikor már “kotyog” a kávéfőző” – mondta el Tóth Máté.

A megfelelő karbantartáson is múlik a kávé íze

Sokan tapasztalhatták már, hogy az automata kávéfőzőket időről időre szervizelni kell – ez elsősorban a rossz minőségű víz használatából ered, hiszen ettől a gép vízköves lesz és eldugul. Az Euronics kínálatában kapható olyan gép is, aminek van beépített, gyantás vízszűrője – ehhez is érdemes azonban tisztított vizet használnunk. Az otthoni kávéélményt a legtöbb esetben a nem megfelelő tisztítás rontja el. Bármilyen eszközről - kapszulás, kotyogós vagy automata kávéfőzőről – is van szó, érdemes havonta vízkőteleníteni, illetve minden géphez a saját márkájához, típusához tartozó takarítószert választani, és heti rendszerességgel elvégezni egy tisztítást.

LM