Család

Igazi magyar ételek

Igazi magyar ételek

Kép forrása: pixabay.com

A magyar konyha híres gazdag ízvilágáról, fűszerezéséről, de vajon melyek az igazi magyar ételek? Gulyásleves, töltött káposzta, somlói galuska? Amikor az igazi magyar ételek szóba kerülnek, általában ezek a leggyakrabban emlegetett fogások. Aztán itt a halászlé, a slambuc és a lángos. Hajlamosak vagyunk igazi magyar ételnek, unikumnak gondolni azokat az ételeket is, melyek nem tipikusan magyar ételek.

 

Cibere, sárgatúró, puliszka, barátfüle? Tipikusan magyar ételek, melyeket lassan elfeledünk. Pedig ezek az igazi régi magyar ételek. Gondoljunk csak bele, hogy a paprika nem olyan régóta része az európai (és magyar) konyhának, a tipikus magyar ételek között pedig számos paprikás ételt találunk.

Mára már a magyar konyha egyik alapfűszerévé vált a piros paprika, nem véletlen, hogy a Kalocsai paprikaőrlemény hivatalosan is hungarikum. A paprikás csirke, a töltött káposzta, a gulyásleves elképzelhetetlen őrölt pirospaprika nélkül. Azonban sok más fűszer is van, melyet őseink előszeretettel használtak.

Nem könnyű tehát eligazodni a kérdésben. De van hivatalos segítség is, nevezetesen a Hungarikumként bejegyzett ételek, élelmiszerek és ételkészítési eljárások listája.

Hungarikum élelmiszerek

A bejegyzett hungarikum élelmiszerek közé tartozik a Csabai és a Gyulai kolbász, a hízott libából előállított készítmények, a Kalocsai paprika-őrlemény, a magyar akácméz, a Pick és a HERZ téliszalámi, és a Makói hagyma. Ezenkívül a Nemzeti Értéktárba bejegyzett ételekről és élelmiszerekről se feledkezzünk meg, ilyen a Budapesti téliszalámi, a Gönci kajszibarack, a Hajdúsági torma, a magyar szürkemarha hús, a Szegedi szalámi, a Szentesi paprika, a borsodnádasdi molnárkalács, a kürtös kalács, a Piros Arany és az Erős Pista, a Szatmári szilvalekvár, és a Bajai halászlé.

A magyaros ételek

A magyaros ételeket kutatva a jellegzetes konyhatechnikai eljárásokat is sorba vették, ilyen a rántás, a pörkölt készítése, a magyaros ételek között pedig megtaláljuk a halászlét, a töltött káposztát, a lecsót, a paprikás és a rakott krumplit. A hús alapú ételek között pedig a gulyás, a pörkölt, a paprikás hús a legelterjedtebbek. Minden tájegységnek megvannak továbbá a saját, tipikus ételei, a bajai mellett a szegedi halászlé, vagy gondoljunk csak az alföldi gulyásra. Sokszor az ételek nevei magában hordozzák származási helyüket is.

Igazi magyar édességek

A túró rudi is egy igazi magyar édesség, amit előszeretettel kóstoltatunk meg külföldi vendégeinkkel, és biztos, hogy külföldön nem találunk például Duna kavicsot vagy Pilóta kekszet sem. Ízig-vérig magyar sütemény a rigójancsi, a dobostorta és az Eszterházy-torta.

#recept