Család

Hogyan védjük gyermekünket a napfénytől?

Hogyan védjük gyermekünket a napfénytől?

Kép forrása: pixabay.com

Baba naptej, megfelelő mennyiségű folyadékfogyasztás és nagyon nagy odafigyelés – talán így foglalható össze, hogy hogy is védjük meg gyermekeinket a nap káros hatásaitól. Mint ahogy a felnőttek esetében, úgy a gyerekeknél is érvényes az általános szabály, miszerint 11 és 15 óra között nem szabad a tűző napon tartózkodni. A kisgyermekekkel kapcsolatban igen körültekintően kell eljárnunk, nagy kockázatot rejt magában ugyanis egy napszúrás, hőguta.

 

Ajánlatos kerülni a közvetlen napsugárzást, a legjobb fényvédő pedig a megfelelő ruházat. Egy könnyű, világos ruházat viselése mindenképp ajánlott és ne feledkezzünk a fej védelméről sem, ilyen esetben egy kalap, egy kendő jó megoldás. Amennyiben víz közelében töltjük az időt, a kisgyermekek számára keressünk olyan úszódresszt, fürdőruhát, ami a testük minél nagyobb részét védi. A szakértők azt javasolják, hogy a gyermek két éves koráig ne tegyük ki közvetlen napsugárzásnak, azonban jó, ha tisztában vagyunk azzal, hogy az árnyékban is le lehet égni. Az UV-sugárzás ebben a felelős, és ha árnyékban, fa alatt, napellenzők, sátrak árnyékában vagyunk, akkor is 60 százalékban érnek ezek a sugarak.

Milyen naptejet használjunk?

Adódik tehát a kérdés, hogy milyen naptejet használjunk. A válasz egyszerű: olyat, melyet gyermeke számára fejlesztettek ki. Ideális esetben ezek golyós naptejek vagy sprayk, melyeket könnyen fel lehet vinni a gyerekek bőrére. Mindenképp olvassuk el a használati utasítást, hogy mennyivel korábban kell bekenni a bőrt és hogy hány óránként kell ezt megismételni. Jó, ha vízálló naptejet használunk és az is, ha nem takarékoskodunk és minél magasabb fényvédő faktorral ellátott készítményt használunk. A felnőtteknek szánt naptejektől eltérően a gyerekek számára gyártottak zsírosabbak, vízállóbbak és nem tartalmaznak illat- és színezőanyagot sem. A címkét  minden esetben alaposan tanulmányozzuk, lehetőleg válasszunk tartósítószer mentes készítményt.

Folyadékfogyasztás, fáradság

Még a felnőttek sem mindig figyelnek oda a megfelelő folyadékfogyasztásra, különösen nyáron, a gyerekek pedig még úgy sem. Ezért is fontos, hogy a szülők figyeljenek arra, hogy a gyerekek a szokásosnál több folyadékot fogyasszanak. A forróságban, napon megnő a folyadékszükséglet, és ez lehetőleg ne legyen túl hideg. És tartózkodjunk a cukros, szénsavas üdítők fogyasztásától.  Ha odafigyelünk, a strandolás is lehet nagy élmény kisgyerekekkel is, azonban fontos a gondos előkészület, hogy ne történjen baj. Ha pedig megpirult a pici, azt hűsítő krémekkel, borogatással lehet orvosolni, amennyiben enyhék a tünetek.

#család