
Kép forrása: pexels.com
A gesztenye (Castanea sativa) régóta az európai konyhák, kultúrák és erdők része. Származása egészen Dél-Európáig és Kis-Ázsiáig nyúlik vissza, és már az ókori görögök is előszeretettel termesztették. A rómaiak nemcsak szerették, de el is hozták a Kárpát-medencébe – így lehetséges, hogy ma Magyarországon is több évszázados gesztenyefák állnak.
A gesztenye (Castanea sativa) régóta az európai konyhák, kultúrák és erdők része. Származása egészen Dél-Európáig és Kis-Ázsiáig nyúlik vissza, és már az ókori görögök is előszeretettel termesztették. A rómaiak nemcsak szerették, de el is hozták a Kárpát-medencébe – így lehetséges, hogy ma Magyarországon is több évszázados gesztenyefák állnak.
Nevét valószínűleg a görög Kastania városáról kapta – nem véletlenül: már az ókorban is híres volt gesztenyéjéről.
Amíg ma leginkább szezonális finomságként gondolunk rá, a középkorban a gesztenye alapélelmiszer volt. Főként a hegyvidéki, szegényebb régiókban – például a mai Olaszországban, Franciaországban vagy az Alpok lejtőin – kenyérlisztet őröltek belőle, kásákat főztek, és egész családok táplálkozása alapult rajta. Innen ered a beceneve is: „a szegények kenyere”.
Hazánkban elsősorban a Balaton-felvidék, a Bükk, valamint Vas és Zala megye erdőségei adnak otthont a nemes gesztenyének. Bár az utóbbi évtizedekben a termés mennyisége visszaesett – betegségek, éghajlati változások és a vadgesztenyével való keveredés miatt – a hazai gesztenyepüré, gesztenyeleves vagy a mákos-gesztenyés bejgli továbbra is a magyar gasztronómia kiemelkedő fogásai közé tartozik.
Botanikai figyelmeztetés: nem minden gesztenye ehető!
Bár sokan összekeverik, a vadgesztenye (Aesculus hippocastanum) NEM fogyasztható – sőt, enyhén mérgező is lehet. A nemes gesztenye sima héjú, sötétbarna termése azonban nemcsak biztonságos, de ízletes is. Ne csak a piacon nézzük a címkét – az erdőben is érdemes különbséget tenni.
Újjászülető szuperélelmiszer?
A gesztenye egyre népszerűbb a modern táplálkozástudományban is:
– Gluténmentes,
– magas kálium- és rosttartalommal bír,
– alacsonyabb a zsírtartalma, mint más olajos magvaknak,
– lassan felszívódó szénhidrátokat tartalmaz.
A tudatos táplálkozás hívei újra felfedezik, mint alternatív lisztalapanyagot, vegán étrendbe illeszthető krémek vagy egészséges nasik formájában.
Házi gesztenyepüré recept:
Adag: kb. 4–6 személyre
Elkészítési idő: kb. 30–40 perc (ha főtt gesztenyéből dolgozol)
Tipp: A legjobb ízért használj natúr főtt gesztenyét vagy süsd meg magad!
Hozzávalók:
-
50 dkg főtt, hámozott gesztenye (vagy natúr gesztenyemassza)
-
2–3 evőkanál porcukor (ízlés szerint – lehet eritrittel is helyettesíteni)
-
1 csomag vaníliás cukor vagy 1 kk valódi vanília kivonat
-
1,5–2 dl tej (vagy növényi tej – mandula, zab, rizs, ha laktózmentes változatot szeretnél)
-
2 evőkanál rum vagy rumaroma (elhagyható, de klasszikusan hozzátartozik)
-
egy csipet só
-
2–3 dkg vaj (elhagyható, de krémesebbé teszi)
Tálaláshoz:
-
Tejszínhab (házi vagy cukrászati)
-
(opcionálisan) reszelt étcsokoládé, kakaópor vagy rumos meggy
Elkészítés lépésről lépésre:
-
Ha nyers gesztenyével dolgozol:
-
Vágd be kereszt alakban a héját.
-
Főzd sós vízben kb. 30–40 percig vagy süsd 200°C-on 25 percig.
-
Melegen pucold meg, majd mérj ki 50 dkg-ot.
-
-
A gesztenyét törd át vagy daráld le húsdarálón vagy használd a robotgéped aprító funkcióját.
-
Add hozzá a porcukrot, vaníliát, csipet sót, rumot és a tejet.
-
A tej mennyisége attól függ, mennyire száraz a gesztenyéd. Lassan adagold, míg krémes, de nem folyós állagot kapsz.
-
-
Add hozzá a vajat, majd alacsony lángon, folyamatos keverés mellett melegítsd össze, amíg egynemű, selymes masszát nem kapsz.
-
Hűtsd le, majd nyomózsák vagy gesztenyenyomó segítségével formázz halmokat a tányérra.
-
Tálalás:
Halmozd tejszínhabra vagy köré, szórd meg reszelt csokoládéval vagy egy kevés kakaóporral. A bátrabbak egy kis rumos meggyel is feldobhatják.
Variációk:
-
Cukormentes verzió: használj eritritet, xylitet vagy más természetes édesítőt.
-
Vegán változat: vaj helyett kókuszzsírral vagy egyszerűen kihagyva, növényi tejjel.
-
Extra krémességhez: egy kevés habtejszínt vagy mascarponét is keverhetsz bele a végén.
#recept





