Család

Házi gesztenyepüré recept

Házi gesztenyepüré recept

Kép forrása: pexels.com

A gesztenye (Castanea sativa) régóta az európai konyhák, kultúrák és erdők része. Származása egészen Dél-Európáig és Kis-Ázsiáig nyúlik vissza, és már az ókori görögök is előszeretettel termesztették. A rómaiak nemcsak szerették, de el is hozták a Kárpát-medencébe – így lehetséges, hogy ma Magyarországon is több évszázados gesztenyefák állnak.

 

A gesztenye (Castanea sativa) régóta az európai konyhák, kultúrák és erdők része. Származása egészen Dél-Európáig és Kis-Ázsiáig nyúlik vissza, és már az ókori görögök is előszeretettel termesztették. A rómaiak nemcsak szerették, de el is hozták a Kárpát-medencébe – így lehetséges, hogy ma Magyarországon is több évszázados gesztenyefák állnak.

Nevét valószínűleg a görög Kastania városáról kapta – nem véletlenül: már az ókorban is híres volt gesztenyéjéről.

Amíg ma leginkább szezonális finomságként gondolunk rá, a középkorban a gesztenye alapélelmiszer volt. Főként a hegyvidéki, szegényebb régiókban – például a mai Olaszországban, Franciaországban vagy az Alpok lejtőin – kenyérlisztet őröltek belőle, kásákat főztek, és egész családok táplálkozása alapult rajta. Innen ered a beceneve is: „a szegények kenyere”.

Hazánkban elsősorban a Balaton-felvidék, a Bükk, valamint Vas és Zala megye erdőségei adnak otthont a nemes gesztenyének. Bár az utóbbi évtizedekben a termés mennyisége visszaesett – betegségek, éghajlati változások és a vadgesztenyével való keveredés miatt – a hazai gesztenyepüré, gesztenyeleves vagy a mákos-gesztenyés bejgli továbbra is a magyar gasztronómia kiemelkedő fogásai közé tartozik.

Botanikai figyelmeztetés: nem minden gesztenye ehető!

Bár sokan összekeverik, a vadgesztenye (Aesculus hippocastanum) NEM fogyasztható – sőt, enyhén mérgező is lehet. A nemes gesztenye sima héjú, sötétbarna termése azonban nemcsak biztonságos, de ízletes is. Ne csak a piacon nézzük a címkét – az erdőben is érdemes különbséget tenni.

Újjászülető szuperélelmiszer?

A gesztenye egyre népszerűbb a modern táplálkozástudományban is:
Gluténmentes,
– magas kálium- és rosttartalommal bír,
– alacsonyabb a zsírtartalma, mint más olajos magvaknak,
lassan felszívódó szénhidrátokat tartalmaz.

A tudatos táplálkozás hívei újra felfedezik, mint alternatív lisztalapanyagot, vegán étrendbe illeszthető krémek vagy egészséges nasik formájában.

Házi gesztenyepüré recept:

Adag: kb. 4–6 személyre
Elkészítési idő: kb. 30–40 perc (ha főtt gesztenyéből dolgozol)
Tipp: A legjobb ízért használj natúr főtt gesztenyét vagy süsd meg magad!

Hozzávalók:

  • 50 dkg főtt, hámozott gesztenye (vagy natúr gesztenyemassza)

  • 2–3 evőkanál porcukor (ízlés szerint – lehet eritrittel is helyettesíteni)

  • 1 csomag vaníliás cukor vagy 1 kk valódi vanília kivonat

  • 1,5–2 dl tej (vagy növényi tej – mandula, zab, rizs, ha laktózmentes változatot szeretnél)

  • 2 evőkanál rum vagy rumaroma (elhagyható, de klasszikusan hozzátartozik)

  • egy csipet só

  • 2–3 dkg vaj (elhagyható, de krémesebbé teszi)

Tálaláshoz:

  • Tejszínhab (házi vagy cukrászati)

  • (opcionálisan) reszelt étcsokoládé, kakaópor vagy rumos meggy

Elkészítés lépésről lépésre:

  1. Ha nyers gesztenyével dolgozol:

    • Vágd be kereszt alakban a héját.

    • Főzd sós vízben kb. 30–40 percig vagy süsd 200°C-on 25 percig.

    • Melegen pucold meg, majd mérj ki 50 dkg-ot.

  2. A gesztenyét törd át vagy daráld le húsdarálón vagy használd a robotgéped aprító funkcióját.

  3. Add hozzá a porcukrot, vaníliát, csipet sót, rumot és a tejet.

    • A tej mennyisége attól függ, mennyire száraz a gesztenyéd. Lassan adagold, míg krémes, de nem folyós állagot kapsz.

  4. Add hozzá a vajat, majd alacsony lángon, folyamatos keverés mellett melegítsd össze, amíg egynemű, selymes masszát nem kapsz.

  5. Hűtsd le, majd nyomózsák vagy gesztenyenyomó segítségével formázz halmokat a tányérra.

  6. Tálalás:
    Halmozd tejszínhabra vagy köré, szórd meg reszelt csokoládéval vagy egy kevés kakaóporral. A bátrabbak egy kis rumos meggyel is feldobhatják.

Variációk:

  • Cukormentes verzió: használj eritritet, xylitet vagy más természetes édesítőt.

  • Vegán változat: vaj helyett kókuszzsírral vagy egyszerűen kihagyva, növényi tejjel.

  • Extra krémességhez: egy kevés habtejszínt vagy mascarponét is keverhetsz bele a végén.

 

#recept