
Kép forrása: pexels.com/Kaboompics.com
Részletes, házias hangulatú áfonyalekvár recept – mintha egy nagymama osztaná meg a titkos receptfüzetéből, tele apró trükkökkel és megjegyzésekkel. Ha szereted azokat a recepteket, amik nemcsak a hozzávalókat mondják el, hanem az elkészítés minden lépését alaposan elmagyarázzák, akkor ez neked való.
Házi áfonyalekvár recept – türelemmel, szeretettel, tartósítószer nélkül
Előkészületek ideje: kb. 30 perc
Főzési idő: kb. 40-60 perc
Összes idő: kb. 1,5 óra
Mennyiség: kb. 4-5 kisebb üveg lekvár (üvegek méretétől függően)
Hozzávalók:
-
1 kg friss vagy fagyasztott áfonya (erdei vagy termesztett is lehet)
-
40–50 dkg kristálycukor (ízlés szerint, az áfonya savanykásságától függően)
-
1 db bio citrom leve és reszelt héja
-
1 kisebb darab fahéjrúd (opcionális, de nagyon finom aromát ad)
-
1 csomag dzsemfix vagy 1 csomag zselésítő cukor (ha gyorsabban sűrítenéd, de nélküle is lehet)
-
1 csipet só (kiemeli az ízeket)
Szükséges eszközök:
-
nagyobb lábas vagy lekvárfőző edény
-
fakanál vagy lekvárkeverő kanál
-
botmixer (ha simább lekvárt szeretnél)
-
fertőtlenített lekváros üvegek, csavaros tetőkkel
-
tiszta konyharuhák, merőkanál, tölcsér
Lépésről lépésre:
Az áfonya előkészítése
Ha friss áfonyát használsz, alaposan mosd át folyó víz alatt, majd szedd le róla a szárakat, esetleges leveleket, zöld szemeket. Ha fagyasztott áfonyával dolgozol, előtte érdemes legalább 1 órával korábban kivenni, hogy kiengedjen. A levét is felhasználhatod a főzéshez – ne öntsd ki!
Áfonya előfőzése
Tedd az áfonyát egy nagyobb lábasba, és kezd el lassú tűzön melegíteni. Hamar levet fog engedni, ahogy melegszik. Adj hozzá egy csipet sót és a citrom levét, valamint a reszelt héját – ettől frissebb, élénkebb lesz az íze, és segít a lekvár színének megőrzésében is. Ha szereted az illatosabb lekvárokat, most tedd bele a fahéjrudat is.
Cukor hozzáadása
Amint az áfonya kezd szépen összeesni és levet ereszteni, keverd hozzá a cukrot. Ha bizonytalan vagy a mennyiségben, kezdd 40 dkg-nál – később még lehet igazítani. Folyamatos kevergetés mellett forrald fel, majd vedd lejjebb a hőt, és lassú tűzön főzd tovább kb. 30-40 percig. A lekvár folyamatosan sűrűsödni fog.
Simább vagy darabos? Te döntesz.
Ha szereted a darabos lekvárt, akkor csak hagyd így főni tovább.
Ha inkább selymes, homogén állagot szeretnél, akkor vedd elő a botmixert, és óvatosan pürésítsd a főzetet. Ezt a lépést még a végleges sűrítés előtt érdemes megtenni.
Sűrítés – természetesen vagy dzsemfixszel
Ha természetes módon szeretnéd sűríteni, akkor hagyd tovább forrni, míg a lekvár kanálról cseppentve „szépen megtapad” – ez kb. 40–50 perc lassú főzéssel érhető el. Ha gyorsítani szeretnél, ilyenkor keverd bele a dzsemfixet a csomagolás szerint (általában hidegen a cukorhoz keverve, vagy a főzés utolsó 5 percében). Forrald össze vele kb. 5 percig.
Üvegbe töltés
Közben készítsd elő az alaposan kimosott és kiforrázott üvegeket. (Tipp: egy nagyobb lábasban forró vízzel 5 percig főzd ki a tetőket és az üvegeket is, vagy tedd be őket 100°C-os sütőbe kb. 10 percre.)
Merőkanállal, esetleg tölcsérrel töltsd a forró lekvárt az üvegekbe. Töltsd tele, hogy minél kevesebb levegő maradjon benne. Azonnal zárd le a tetőkkel, és fordítsd fejre az üvegeket 5 percre, hogy vákuum képződjön. Ez segít a tartósításban.
Pihentetés, tárolás
Fordítás után állítsd vissza őket, és hagyd kihűlni. A lekvár hűvös, sötét helyen hónapokig eláll – ha jól zártad le, akár egy évig is. Felbontás után hűtőben tartsd.
LM





