Család

Házi áfonyalekvár recept – türelemmel, szeretettel, tartósítószer nélkül

Házi áfonyalekvár recept – türelemmel, szeretettel, tartósítószer nélkül

Kép forrása: pexels.com/Kaboompics.com

Részletes, házias hangulatú áfonyalekvár recept – mintha egy nagymama osztaná meg a titkos receptfüzetéből, tele apró trükkökkel és megjegyzésekkel. Ha szereted azokat a recepteket, amik nemcsak a hozzávalókat mondják el, hanem az elkészítés minden lépését alaposan elmagyarázzák, akkor ez neked való.

 

Házi áfonyalekvár recept – türelemmel, szeretettel, tartósítószer nélkül

Előkészületek ideje: kb. 30 perc
Főzési idő: kb. 40-60 perc
Összes idő: kb. 1,5 óra
Mennyiség: kb. 4-5 kisebb üveg lekvár (üvegek méretétől függően)

Hozzávalók:

  • 1 kg friss vagy fagyasztott áfonya (erdei vagy termesztett is lehet)

  • 40–50 dkg kristálycukor (ízlés szerint, az áfonya savanykásságától függően)

  • 1 db bio citrom leve és reszelt héja

  • 1 kisebb darab fahéjrúd (opcionális, de nagyon finom aromát ad)

  • 1 csomag dzsemfix vagy 1 csomag zselésítő cukor (ha gyorsabban sűrítenéd, de nélküle is lehet)

  • 1 csipet só (kiemeli az ízeket)

Szükséges eszközök:

  • nagyobb lábas vagy lekvárfőző edény

  • fakanál vagy lekvárkeverő kanál

  • botmixer (ha simább lekvárt szeretnél)

  • fertőtlenített lekváros üvegek, csavaros tetőkkel

  • tiszta konyharuhák, merőkanál, tölcsér

Lépésről lépésre:

Az áfonya előkészítése

Ha friss áfonyát használsz, alaposan mosd át folyó víz alatt, majd szedd le róla a szárakat, esetleges leveleket, zöld szemeket. Ha fagyasztott áfonyával dolgozol, előtte érdemes legalább 1 órával korábban kivenni, hogy kiengedjen. A levét is felhasználhatod a főzéshez – ne öntsd ki!

Áfonya előfőzése

Tedd az áfonyát egy nagyobb lábasba, és kezd el lassú tűzön melegíteni. Hamar levet fog engedni, ahogy melegszik. Adj hozzá egy csipet sót és a citrom levét, valamint a reszelt héját – ettől frissebb, élénkebb lesz az íze, és segít a lekvár színének megőrzésében is. Ha szereted az illatosabb lekvárokat, most tedd bele a fahéjrudat is.

Cukor hozzáadása

Amint az áfonya kezd szépen összeesni és levet ereszteni, keverd hozzá a cukrot. Ha bizonytalan vagy a mennyiségben, kezdd 40 dkg-nál – később még lehet igazítani. Folyamatos kevergetés mellett forrald fel, majd vedd lejjebb a hőt, és lassú tűzön főzd tovább kb. 30-40 percig. A lekvár folyamatosan sűrűsödni fog.

Simább vagy darabos? Te döntesz.

Ha szereted a darabos lekvárt, akkor csak hagyd így főni tovább.
Ha inkább selymes, homogén állagot szeretnél, akkor vedd elő a botmixert, és óvatosan pürésítsd a főzetet. Ezt a lépést még a végleges sűrítés előtt érdemes megtenni.

Sűrítés – természetesen vagy dzsemfixszel

Ha természetes módon szeretnéd sűríteni, akkor hagyd tovább forrni, míg a lekvár kanálról cseppentve „szépen megtapad” – ez kb. 40–50 perc lassú főzéssel érhető el. Ha gyorsítani szeretnél, ilyenkor keverd bele a dzsemfixet a csomagolás szerint (általában hidegen a cukorhoz keverve, vagy a főzés utolsó 5 percében). Forrald össze vele kb. 5 percig.

Üvegbe töltés

Közben készítsd elő az alaposan kimosott és kiforrázott üvegeket. (Tipp: egy nagyobb lábasban forró vízzel 5 percig főzd ki a tetőket és az üvegeket is, vagy tedd be őket 100°C-os sütőbe kb. 10 percre.)

Merőkanállal, esetleg tölcsérrel töltsd a forró lekvárt az üvegekbe. Töltsd tele, hogy minél kevesebb levegő maradjon benne. Azonnal zárd le a tetőkkel, és fordítsd fejre az üvegeket 5 percre, hogy vákuum képződjön. Ez segít a tartósításban.

Pihentetés, tárolás

Fordítás után állítsd vissza őket, és hagyd kihűlni. A lekvár hűvös, sötét helyen hónapokig eláll – ha jól zártad le, akár egy évig is. Felbontás után hűtőben tartsd.

 

LM