Család

Almáspite recept– ropogós tészta, szaftos töltelék, fahéjillatú varázslat

Almáspite recept– ropogós tészta, szaftos töltelék, fahéjillatú varázslat

Kép forrása: pexels.com

Bár sokan úgy gondolják, hogy az almáspite amerikai találmány, a valóság jóval árnyaltabb. Az első ismert almáspite-recept Angliából származik, 1381-ből, ahol a töltelék még nem is tartalmazott cukrot – nem azért, mert egészségesek akartak lenni, hanem mert akkoriban a cukor még luxuscikknek számított. Az alma, a fűszerek és a tészta kombinációja azonban már akkor is népszerű volt.

 

Az Újvilág felfedezése után az almás pite receptje is áthajózott az óceánon. Az angol, holland és francia telepesek mind magukkal hozták saját verzióikat, amelyek az amerikai földön fokozatosan átalakultak – részben az új világ alapanyagai, részben az új identitás keresése miatt.

„As American as apple pie”

A 20. századra az almáspite az amerikai identitás egyik szimbóluma lett. A második világháború idején az amerikai katonák gyakran mondták: „Harcolok az anyám és az almáspite miatt.” A mondat hamar szlogenné vált, és a sütemény bekerült a hazaszeretet gasztronómiai lexikonába. Azóta is azt mondják valamire, hogy „olyan amerikai, mint az almáspite” – vagyis teljesen összefonódott a nemzeti kultúrával.

A magyar konyhában az almás sütemények régóta jelen vannak. Bár a rétes inkább honos nálunk, az almáspite – különösen a morzsás, fahéjas változata – is egyre népszerűbb. Az 1990-es évek gyorséttermi forradalmával az amerikai típusú almáspite is betört hazánkba, először olajban sült változatban, majd házi receptek formájában.

Ma már szinte minden háztartásnak megvan a maga almáspite-receptje – van, aki dióval bolondítja meg, mások citromhéjjal teszik frissebbé. Egy biztos: az almáspite ma is összeköt generációkat, kultúrákat, és egy szeletben ott rejtőzik a múlt íze, a jelen kényelme, és a jövő nosztalgiája.

Klasszikus amerikai almáspite receptje ahogy a nagykönyvben meg van írva:

Hozzávalók (1 db 23–25 cm átmérőjű pitéhez)

A tésztához (pitetészta):

  • 350 g finomliszt

  • 1 teáskanál só

  • 1 evőkanál cukor

  • 225 g hideg vaj (apró kockákra vágva)

  • 6–8 evőkanál jéghideg víz

A töltelékhez:

  • 6 közepes alma (savanykás fajta – pl. Granny Smith vagy Idared)

  • 100 g kristálycukor

  • 50 g barna cukor

  • 2 evőkanál liszt

  • 1 teáskanál fahéj

  • ¼ teáskanál őrölt szerecsendió

  • 1 evőkanál citromlé

  • 1 teáskanál reszelt citromhéj

  • 1 evőkanál vaj (a tetejére)

A kenéshez:

  • 1 tojás + 1 evőkanál víz (tojásmosáshoz)

  • (opcionálisan: kristálycukor szóráshoz a tetejére)

Elkészítés:

1. A tészta elkészítése:

  1. Egy nagy tálban keverd össze a lisztet, a sót és a cukrot.

  2. Add hozzá a hideg vajat, majd ujjaiddal vagy tésztamorzsolóval dolgozd össze morzsalékos állagúra.

  3. Fokozatosan add hozzá a jéghideg vizet – kanalanként –, amíg a tészta össze nem áll.

  4. Oszd ketté a tésztát, formálj két korongot, csomagold fóliába, és tedd hűtőbe legalább 1 órára (de akár egy éjszakára is).

2. A töltelék előkészítése:

  1. Az almákat hámozd meg, csumázd ki, majd vágd vékony szeletekre.

  2. Egy nagy tálban keverd össze az almaszeleteket a cukrokkal, liszttel, fahéjjal, szerecsendióval, citromlével és citromhéjjal.

  3. Hagyd állni 15–20 percet, hogy az ízek összeérjenek.

3. A pite összeállítása:

  1. Melegítsd elő a sütőt 200 °C-ra (alsó-felső sütés).

  2. Az egyik tésztakorongot nyújtsd ki kb. 3–4 mm vastagra, és bélelj ki vele egy piteformát.

  3. Öntsd bele az alma tölteléket, és szórd a tetejére az apró vajdarabokat.

  4. A másik tésztakorongot is nyújtsd ki, és fedd le vele a pitét – készíthetsz rácsos fedést is.

  5. Nyomkodd le a széleket, vágj pár gőzkieresztő rést a tetejére.

  6. Kend meg a tojásos vízzel, és ha szeretnéd, szórj rá egy kevés cukrot.

4. Sütés:

  1. Süsd 20 percig 200 °C-on, majd csökkentsd a hőmérsékletet 180 °C-ra, és süsd további 30–40 percig, amíg aranybarna nem lesz.

  2. Ha a teteje túl gyorsan pirul, fedd le sütőpapírral vagy alufóliával.

 

Tálald langyosan egy gombóc vaníliafagyival vagy tejszínhabbal – és élvezd, ahogy a történelem íze szétolvad a szádban.

 

#recept