Család

Használd az otthonfelújítási vagy építkezési kalkulátort

Használd az otthonfelújítási vagy építkezési kalkulátort

Kép forrása: pexels.com

Indul az Otthonfelújítási támogatás, amellyel akár hatmillió forintos támogatást is kaphatunk kamatmentes hitel és vissza nem térítendő támogatás formájában, ha 1990 előtt épült házunkat szeretnénk modernebbé és energiatakarékosabbá tenni.

 

Az állami támogatás most remek lehetőséget nyújt azoknak, akik régóta halogatják már az esedékes felújításokat. De nem csak emiatt érdemes most belevágni a munkálatokba, hanem a várható építőipari fellendülés miatt is.

„Most még egy ínséges időszak tart az építőiparban, érezhető az elmúlt 1-2 évben bekövetkezett 20-30 százalékos visszaesés. Kevés az új beruházás, és a felújításokat is sokan halogatják már jó ideje a gazdasági helyzet miatt. Ez azonban változóban van, és előbb-utóbb várható a fellendülés, ami a költségek emelkedését is magával hozhatja. Ennek és az Otthonfelújítási támogatásnak köszönhetően most érdemes belevágni a szükséges munkálatokba” - magyarázta Ambrus Balázs építészmérnök, az ELBA Kft. ügyvezetője.

Nem mindegy azonban hogyan kezdünk bele egy ekkora projektbe, főként ha a pályázaton is sikerrel szeretnénk részt venni. Az első lépés a tervezés, amelynek a nulladik fázisa, hogy kikalkuláljuk – akár háztulajdonosként, akár kivitelezőként –, hogy milyen költségvetéssel dolgozhatunk. A rejtett költségek, a piaci árváltozások és a pályázati feltételek ugyanis sok olyan buktatót jelenthetnek, amelyekre nem árt már jó előre felkészülni, hogy a munkálatok végén több pénz maradjon a zsebünkben.

Akár többmilliót is spórolhatunk

„Az otthonfelújítási vagy építkezési kalkulátorunk abban segít, hogy érdemes-e elindulnunk a pályázaton, megmutatja az energetikai javulás mértékét, és a várható költséget. A költségvetési terv az első és egyik legfontosabb lépése a felújítási vagy építési munkálatoknak, hiszen ez határozza meg, milyen keretek között mozoghatunk. A pályázat esetében például nagyon fontos, hogy energetikailag 30 százalékos fejlesztést kell elérni, amit energetikusnak kell tanúsítania. Szintén a pályázat fontos feltétele, hogy kizárólag regisztrált kivitelezőkkel lehet dolgozni, amire nem csak a háztulajdonosoknak, de a kivitelezőknek is érdemes figyelnie, hiszen ha nincsenek a rendszerben, nem igényelhető a támogatás” - figyelmeztet a szakember.

Ambrus Balázs szerint akár milliókat is spórolhatunk, ha körültekintően készítjük vagy készíttetjük el a költségvetést, ám az is lényeges, hogy mindez közérthető és átlátható legyen, ráadásul rejtett költségektől mentesen.

„Nagyon sokan szembesülnek azzal, hogy az az összeg, amit előre kikalkuláltak egy felújításra, a munkálatok végére akár ennek a dupláját is elérheti. Ennek több oka is van, ilyen például hogy nem kivitelezőtől független árajánlatot kapunk, vagy nem veszik figyelembe az árak és a munkadíjak változását. Sok esetben nem egyszerű értelmezni a kivitelezőktől kapott kalkulációt. Az ELBA költségvetés készítő rendszer segítségével összeállított árajánlatot azonban egyszerűen és érthetően láthatják a háztulajdonosok is. A legtöbb építtető nincs tisztában azzal sem, hogy mennyire reális az az árajánlat, amit kapott. Előfordult olyan eset, amikor egy közel kétszáz milliós árajánlat után ellenőrizte az építtető a kalkulátorunk segítségével a munkálatokra szánt kalkulációt, a végén pedig ez az összeg közel a felére csökkent. Az ezután bekért árajánlatok között pedig akadt olyan, ami a kalkulátorral kiszámolt összeghez esett közel, így sokmilliós összeget sikerült a végén megspórolni” - fejtette ki az építészmérnök. Érdemes tehát a kalkulátorral ellenőrizni a kapott árajánlatokat, hogy biztosan csak annyit fizessünk a munkákért, amennyi szükséges.

 

LM