
Kép forrása: pexels.com
A linzerkarika „ősanyja” a Linzer torta, amelyről a világ egyik legrégebbi ismert tortareceptje 1696-ból származik. A recept egy bécsi kéziratban maradt fenn, és az osztrák Linz városáról kapta nevét.
Ez a torta rácsos tetejű, omlós tésztából készült, és piros lekvárral (legtöbbször ribizli vagy málna) töltötték meg. A tésztába gyakran került darált dió vagy mandula is – ahogy ez a linzerkarikánál is megszokott.
Ahogy a cukrászat egyre elérhetőbbé vált a 19. század végére, a háztartásokban is elkezdték sütni a Linzer torta kisebb, praktikusabb változatait. Így jött létre a linzer sütemény, amelyből később kialakult a linzerkarika: két apró omlós kekszféle lap, lekvárral összeragasztva, a tetején ablaknyílással és porcukorral.
A Magyarországon ismert linzerkarika valószínűleg a Monarchia idején (1867–1918) honosodott meg, amikor osztrák és német cukrászati hatások erősen jelen voltak a magyar gasztronómiában. A baracklekváros, szívecske vagy virág formára szúrt változat különösen elterjedt lett. Karácsonyi és ünnepi süteményként is hamar népszerű lett, mivel jól tárolható és előre elkészíthető.
Klasszikus linzerkarika recept
Hozzávalók (kb. 25–30 darabhoz):
-
25 dkg finomliszt (BL55)
-
15 dkg hideg vaj vagy margarin
-
8 dkg porcukor
-
1 csomag vaníliás cukor
-
1 tojássárgája
-
1 csipet só
-
1 citrom reszelt héja
-
10 dkg darált dió vagy mandula (elhagyható, de autentikusabb tőle)
Töltelékhez:
-
kb. 15 dkg savanykás lekvár (pl. házi ribizli-, málna- vagy baracklekvár)
Tetejére:
-
porcukor a szóráshoz
Elkészítés:
1. Tészta összeállítása:
-
A lisztet keverd el a porcukorral, a vaníliás cukorral, sóval és (ha használsz) a darált dióval.
-
Morzsold el benne a hideg vajat.
-
Add hozzá a tojássárgáját és a reszelt citromhéjat.
-
Gyors mozdulatokkal gyúrd sima tésztává (ne dolgozd túl, hogy omlós maradjon).
-
Csomagold fóliába, és pihentesd minimum 30 percig a hűtőben.
2. Nyújtás és szaggatás:
-
Lisztezett deszkán nyújtsd ki a tésztát kb. 3 mm vastagra.
-
Szaggass kis korongokat egy sima szélű vagy hullámos szélű szaggatóval.
-
A korongok felének a közepét szúrd ki egy kisebb formával (pl. csillag, szív vagy kör alakú).
-
A kivágott részt tedd vissza a tésztához és gyúrd újra.
3. Sütés:
-
Helyezd a tésztákat sütőpapíros tepsire.
-
Előmelegített sütőben 170°C-on (alsó-felső sütés) süsd kb. 8–10 percig, míg enyhén aranyszínűek lesznek. (Ne süsd túl, mert kiszárad!)
4. Összeállítás:
-
A kihűlt alsó korongokra kanalazz egy kis lekvárt.
-
Helyezd rá a "lyukas" felső korongot.
-
A tetejét hintsd meg porcukorral.
Tipp:
-
A linzerkarikák másnapra még finomabbak, mert a lekvártól megpuhulnak.
-
Fémdobozban, hűvös helyen akár 1–2 hétig is elállnak.
#recept
LM





