Család

Hagyományos linzerkarika recept

Hagyományos linzerkarika recept

Kép forrása: pexels.com

A linzerkarika „ősanyja” a Linzer torta, amelyről a világ egyik legrégebbi ismert tortareceptje 1696-ból származik. A recept egy bécsi kéziratban maradt fenn, és az osztrák Linz városáról kapta nevét.

 

Ez a torta rácsos tetejű, omlós tésztából készült, és piros lekvárral (legtöbbször ribizli vagy málna) töltötték meg. A tésztába gyakran került darált dió vagy mandula is – ahogy ez a linzerkarikánál is megszokott.

Ahogy a cukrászat egyre elérhetőbbé vált a 19. század végére, a háztartásokban is elkezdték sütni a Linzer torta kisebb, praktikusabb változatait. Így jött létre a linzer sütemény, amelyből később kialakult a linzerkarika: két apró omlós kekszféle lap, lekvárral összeragasztva, a tetején ablaknyílással és porcukorral.

A Magyarországon ismert linzerkarika valószínűleg a Monarchia idején (1867–1918) honosodott meg, amikor osztrák és német cukrászati hatások erősen jelen voltak a magyar gasztronómiában. A baracklekváros, szívecske vagy virág formára szúrt változat különösen elterjedt lett. Karácsonyi és ünnepi süteményként is hamar népszerű lett, mivel jól tárolható és előre elkészíthető.

Klasszikus linzerkarika recept

Hozzávalók (kb. 25–30 darabhoz):

  • 25 dkg finomliszt (BL55)

  • 15 dkg hideg vaj vagy margarin

  • 8 dkg porcukor

  • 1 csomag vaníliás cukor

  • 1 tojássárgája

  • 1 csipet só

  • 1 citrom reszelt héja

  • 10 dkg darált dió vagy mandula (elhagyható, de autentikusabb tőle)

Töltelékhez:

  • kb. 15 dkg savanykás lekvár (pl. házi ribizli-, málna- vagy baracklekvár)

Tetejére:

  • porcukor a szóráshoz

Elkészítés:

1. Tészta összeállítása:

  • A lisztet keverd el a porcukorral, a vaníliás cukorral, sóval és (ha használsz) a darált dióval.

  • Morzsold el benne a hideg vajat.

  • Add hozzá a tojássárgáját és a reszelt citromhéjat.

  • Gyors mozdulatokkal gyúrd sima tésztává (ne dolgozd túl, hogy omlós maradjon).

  • Csomagold fóliába, és pihentesd minimum 30 percig a hűtőben.

2. Nyújtás és szaggatás:

  • Lisztezett deszkán nyújtsd ki a tésztát kb. 3 mm vastagra.

  • Szaggass kis korongokat egy sima szélű vagy hullámos szélű szaggatóval.

  • A korongok felének a közepét szúrd ki egy kisebb formával (pl. csillag, szív vagy kör alakú).

  • A kivágott részt tedd vissza a tésztához és gyúrd újra.

3. Sütés:

  • Helyezd a tésztákat sütőpapíros tepsire.

  • Előmelegített sütőben 170°C-on (alsó-felső sütés) süsd kb. 8–10 percig, míg enyhén aranyszínűek lesznek. (Ne süsd túl, mert kiszárad!)

4. Összeállítás:

  • A kihűlt alsó korongokra kanalazz egy kis lekvárt.

  • Helyezd rá a "lyukas" felső korongot.

  • A tetejét hintsd meg porcukorral.

Tipp:

  • A linzerkarikák másnapra még finomabbak, mert a lekvártól megpuhulnak.

  • Fémdobozban, hűvös helyen akár 1–2 hétig is elállnak.

 

#recept

LM