Család

Gyerekekkel repülőn – hogy ne legyen rémálom?

Gyerekekkel repülőn – hogy ne legyen rémálom?

Kép forrása: pixabay.com

Kisgyerekkel utazni nem könnyű, azonban vannak bizonyos tippek, trükkök, melyek segíthetnek abban, hogy élvezetes legyen az utazás. Napjainkban egyre megszokottabb, hogy az egész pici babákat is repülőre ültetik, viszik magukkal a szülők. Hogy szokták az utazást, lássák a világot és még ha nem is igazán fognak rá emlékezni, azért ha beleszoknak abba, hogy milyen utazni, ha nyitottak lesznek, az mindenképp a hasznukra válik.

 

Mint ahogy a felnőttek is többfélék, úgy a gyerekek is mind másképp viselik a repülést. Vannak, akik kifejezetten élvezik, mások sírnak, hisztiznek. Ha nem szeretnénk, hogy a mi gyermekünktől legyen hangos az utastér, ha szeretnénk megkímélni magunkat az utastársak szúrós pillantásairól és mindenekelőtt nem szeretnénk, ha csemeténk szenvedésnek élné meg a repülést, tegyünk érte.

Trükkök a nyugodt repülőútért

Mindenekelőtt fontos, hogy mennyi idős gyermekkel is kelünk útra. Ha a baba még pici, próbáljuk az alvásidejéhez igazítani a repülőutat, különösen akkor, ha hosszú út vár ránk. Így ha szerencsénk van, akkor végigalussza az egészet. Máskülönben pedig gondoskodjunk arról, hogy mindig legyen élmény, program a picinek, hogy legyen mivel játszania, hogy ne unatkozzon. Sok esetben ugyanis az unalom szüli a hisztit, a sírást.

Ha már nagyobb a gyerek, akkor beszéljünk vele, mutassuk meg neki, hogy hova utazunk, hogy ott milyen élmények várnak rá. És erre emlékeztessük is, mint ahogy tudatosítsuk benne, hogy ahhoz, hogy odaérjünk a nyaralás szuper helyszínére, ahhoz bizony repülnünk kell. Még egy felnőttnek is kényelmetlen hosszú órákon át egy helyben ülnie, hát még egy gyereknek. Nekik még lételemük a mozgás, ne gátoljuk meg tehát ebben. Engedjük meg, hogy felálljon, sétáljon, megmozgassa a végtagjait.

Játékok és feladatok

Fontos, hogy kössük le a figyelmét, találjunk ki vicces játékokat, melyeket ülő helyzetben is lehet játszani. Nyugtassuk meg őket, hogyha félnek a repüléstől és rajtunk se lássák, ha idegesek, feszültek vagyunk, mert pillanatok alatt ők is azzá válnak.

A repülés olykor rémálom, egy nyűgös, hisztis gyerekkel. Azonban ha megfelelően felkészülünk az útra, ha gondoskodunk csemeténk kényelméről, enni- és innivalójáról, és arról, hogy repülés közben is tudjon mozogni, ha hagyunk neki teret és ha nem hagyjuk unatkozni, akkor könnyebb lesz az út. Adjunk neki feladatokat és amikor a repülőtéren vagyunk, nagyon figyeljünk egymásra. Egy elkeveredett gyerek ugyanis nemcsak a szülő számára nagy ijedelem, de az elveszettség-érzés akár hosszú távon is nyomot hagyhat a gyerekekben.

#család #gyerek

(LM)