Család

Fókuszban a babahordozók – többféle típus, többféle cél

Fókuszban a babahordozók – többféle típus, többféle cél

Kép forrása: pixabay.com

Az anyuka mellkasán vagy hátán is hordozhatja kisbabáját, a babahordozók ezt a célt szolgálják. Sokféle ilyen hordozó létezik ma, a boltok polcain egyre csak nő a kínálat. De miért is fontos a babák ilyen módon való hordozása, milyen hatással van ez az anyukákra és a csemetékre? Milyen előnyei vannak és egyáltalán, mi is az a babahordozó?

 

Puha, kényelmes

Egy párnázott, puha hordozóról van szó, amit az anyuka, apuka a teste előtt visel, vagy épp oldalt a csípőn, vagy hátul. Egy olyan eszköz, amit a vállunkra rögzítünk és különböző pozíciókban lehet viselni. Nagyon sokféle típus van, léteznek már babahátizsákok is, melyek merev kerettel rendelkeznek és olyan babák számára valók, akik már felemelik a fejüket.

A babahordozó előnye, hogy így a szülő keze szabad marad, a baba pedig magasabbról látja a világot. Ha helyesen használjuk, kényelmes és biztonságos és mind a babának, mind a hordozójának jó hatással van a hangulatára és az egészségére is.

Mire figyeljünk a vásárlásnál?

Egyrészt arra, hogy legyen kényelmes és biztonságos. A babahordozónak lehetővé kell tennie, hogy a baba csípője egészséges pozícióban legyen, így csökken a csípőfejlődési rendellenességek kockázata. A térdek tehát legyenek nyitva, a combok pedig megtámasztva, a csípő behajlítva.

Vásárlás előtt érdemes feltérképezi a kínálatot és megkeresni a számunkra tökéletes terméket. Ha bababoltban vásárolunk, nyugodtan vigyük magunkkal csemeténket és próbáljuk ki a terméket. Nézzük meg a használati utasításokat, hogy hogy is kell szabályosan, pontosan viselni a hordozót, hogy milyen anyagból van, hogy lehet tisztítani és hogy milyen súlyig alkalmas a használatra. Fontos, hogy a baba tudja mozgatni a lábait, a fejét és a karjait a hordozóban. Mint ahogy az is, hogy a baba kilásson. Nézzük meg, hogy nem vág-e a hordozó a baba arcába. Legyen kényelmes neki és nekünk is – ez az alap a biztonság mellett.

Mint ahogy az is fontos, hogy egyedül is boldoguljunk vele. Tehát győződjünk meg arról vásárlás előtt, hogy fel tudjuk venni és le tudjuk venni egyedül, segítség nélkül is. Ha hordozókendőt választunk, ügyeljünk arra, hogy ne takarjuk el a baba arcát és hogy ne kényszerítsük magzatpózba, hisz ez nemcsak kényelmetlen, de egészségtelen is a számára. A babahordozónak számos előnye van, ilyenkor a szülő és a gyermek sokkal közelebb van egymáshoz, jobban ráhangolódnak egymásra, ez mindenképp erősíti a kapcsolatot. Azonban fontos, hogy biztonságos és kényelmes hordozót válasszunk.

(LM)