Család

Egyszerű, de hatásos spórolási tippek nagycsaládosoknak

Egyszerű, de hatásos spórolási tippek nagycsaládosoknak

Kép forrása: Canva.com

Mielőtt belekezdünk bármilyen spórolási és tartalékolási trendbe, egy költségvetési terv készítése az egész család bevonásával több szempontból is kardinális lehet. Nem csak, hogy így egy pontos képet kapunk arról, hogy min is kéne változtatnunk, hogy áll és merre halad a pénzünk és büdzsénk, hanem segít átlátni az egész életünk folyamatát is.

 

Ezen felül gyerekeink számára is jó gyakorlat lehet, bevezeti őket a felnőtt élet rejtelmeibe és természetesen felkészíti őket rá.

Egy ilyen táblázatot bárki el tud készíteni, nem kell hozzá még számítógép és bonyolult költségvetési programok ismerete sem. Egyszerűen csoportosítva össze kell szednünk, hogy mire költünk heti, havi és éves szinten és minden adott kiadást az összes bevételünkkel összehasonlítani.

Ez lehet a kiindulási alapunk, ami alapján a cikkben elkövetkező pontokat is meg tudjuk majd vizsgálni.

 

Hogyan spóroljunk háziállatunkon?

 

Ezt semmiképen ne úgy értsük, hogy kedvenceinket valamilyen módon háttérbe szorítjuk, illetve az alapvető szükségleteiket nem szolgáljuk ki! Sokkal inkább úgy kell ezt érteni, hogy visszaszorítjuk az állatorvosi költségeket és megelőzzük az egészségügyi problémákat.

Legalapvetőbb lépés, hogy kedvencünknek megfelelő mozgásteret nyújtunk. Ha kisállatról van szó, esetleg többször lehet kivenni a ketrecből, nagyobb testű állat – például kutya - esetén a rendszeres séta napi több alkalommal sokat javíthat kedélyükön és szervezetüket is karbantartja.

A mozgás mellett a megfelelő táplálkozás nagyban segíthet minket abban, hogy elkerüljük a drága állatorvosi számlákat. Egy-egy minőségibb táp, ugyan nem tűnhet megfelelő spórolási módszernek első ránézésre, de hosszútávon sok megbetegedéstől óvhatja meg kedvencünket.

A drágább tápokat is sokszor megtaláljuk akciósan, ezért érdemes figyelni és összehasonlítani, hol kaphatunk esetleg olcsóbban egy adott leárazás keretein belül.

Végezetül pedig felelős gazdiként fontos, hogy fel tudjuk ismerni a trendek és a ténylegesen hasznos nevelési tanácsok közötti különbséget. Hiszen egy megfelelően lemozgatott kutyának nem lesz szüksége 15 féle gumi és plüss játékra – egy kiadós sétának sokkal jobban fog örülni kutyánk és pénztárcánk is!

 

Felesleges, ritkán használt előfizetések megszüntetése

 

Biztosan senkinek sem kell bemutatni a mai híres streaming szolgáltatók által nyújtott kényelmes időtöltéseket. Számtalan zene, film, könyv és sorozat szolgáltatásra tudunk feliratkozni, hogy szélesedjen az elénk tárt médiakínálat.

A legtöbb kínálat szinte elhanyagolható áron van ugyan, de amikor kezdenek összeadódni, eléggé meg tudják csonkítani bankszámlánkat.

Érdemes mérlegelni, melyik szolgáltatást használjuk a leginkább és melyik az, amelyiktől meg tudunk válni. Sokszor ezen platformok kínálata is megegyező, így nem mindig érdemes, ha mindegyikre elő vagyunk fizetve.

Érdemes megnézni, hogy az adott platformon tudunk-e olcsóbb csomagra váltani, mivel lehet, hogy 4k-s tartalomra vagyunk előfizetve, de tévénk vagy tabletünk csak HD minőségben tudja megjeleníteni a tartalmat, így feleslegesen dobunk ki rengeteg pénzt az ablakon.

Hasznos továbbá tájékozódni a csomag tartalmáról is. Egyes szolgáltatók például ingyenes opcióval is rendelkeznek, némi reklámhallgatásért cserébe. Amennyiben tehát nagyobb összegeket tudunk megspórolni, talán mindannyian kibírunk két perc reklámot óránként.

 

Az otthoni energiahasználat csökkentése

 

Ez a pontja a spórolásnak egészen szerteágazó lehet és egy kisebb odafigyeléssel óriási megtakarítást érhetünk el.

Sokan nem is tudják, de egy bedugva hagyott telefontöltő is ugyan úgy áramot használ, még ha nincs is a végén egy töltődő telefon. Érdemes körülnézni a lakásban és az áramba dugott, de használaton kívüli elektromos tárgyakat eltávolítani.

Sokat spórolhatunk azzal, ha a minden felesleges használati tárgyat áramtalanítunk, amikor nem vagyunk otthon. Itt nem a hűtőre kell gondolni, hanem például a bedugott, de nem bekapcsolt tv vagy router is bőven vehet fel áramot, mialatt nem használjuk.

Érdemes lehet egy gyorskapcsolós elosztót beszereznünk, így nem kell majd mindent egyesével a szekrény mögül kihúznunk, tehát gyorsan és kényelmesen tudjuk energiafelhasználásunkat csökkenteni.

Emellett, amennyiben eddig nem tettük, ajánlott odafigyelni, hogy minden elektronikai eszközünket kikapcsolni, amikor éppen nem használjuk.

 

Újrahasznosítható dologok előnyben részesítése

 

Manapság nem nehéz újrahasznosított vagy újra használható dolgokat találni és beszerezni. Ez általában két külön kategória.

Az újrahasznosított dolgok általában olcsóbbak, mivel gyártási költségeik alacsonyabbak, de ettől függetlenül funkciójukban rendeltetés szerűek. A legtöbb ilyen tárgyat a papír és műanyag kategóriában találunk, mint például egy bevásárlószatyor.

Az újra használható pedig azokat a hétköznapi tárgyakat hivatott helyettesíteni, amit megvásárlás után kidobunk, vagy újat kapunk. Az egyik legjobb példa rá a zöldséges szatyor. Ahelyett, hogy minden vásárlás alkalmával újat vennénk, megvásárolhatjuk egyszeri költségen az újrahasznosítható formáját, melyet mindig magunkkal vihetünk vásárláskor.

Hasonló megoldás lehet a papír konyhai törlő helyett textil opcióra váltani – utóbbi ugyanis mosható, tehát higiénikus módon tudjuk hónapokig használni.

 

Ingyenes adok-veszek csoportok

 

Érdemes olykor egy kicsit szemfülesnek lenni és jobban körbe nézni, hiszen nagyon sok adok veszek csoportot találunk, ahol ingyen elvihető tárgyakat kínálnak azok, akik megunták régi, de tökéletes állapotban lévő holmijukat.

Az adott csoportokba belépve mindig napra készek lehetünk, hátha valaki pont olyat kínál, amire éppen szükségünk lenne.

 

Akciók kihasználása impulzusvásárlás helyett

 

Ez már inkább egy mentális gyakorlat lehet, de sajnos sokunknak nehézséget okozhat megállni a vásárlást, ha épp olyat látunk, ami megtetszik vagy régóta vágyunk rá.

Mérlegeljünk először is, hogy valójában szükségünk van-e az adott dologra, vagy csak egy plusz kényelmi tárgy lenne. Ilyenkor is érdemes kivárni és figyelni az akciókat, hiszen egy évben sok olyan alkalom adódik, mint például a Black Friday, ahol akár 70%-os kedvezménnyel tehetünk szert a vásárolni kívánt termékre.

Az említett témák csak a töredékei annak, amiket tehetünk annak érdekében, hogy minél több pénz maradjon a számlánkon a hónap végére. Intuitíven és a helyzetünket mérlegelve magunknak is találhatunk ki személyre szabott spórolási tippeket, melyeket hosszú távon nagyon is értékelni fogunk. Azonban fontos, hogy minden spórolási taktika alapja a megfelelő pénzügyi terv, amely egy részletes képet ad kiadásainkról és a fejlesztendő területekről, ahol jelentősebben tudnánk spórolni kis odafigyeléssel.

LM