
Kép forrása: pixabay.com
A mézeskalács illata szinte egyet jelent a karácsonnyal – fahéj, szegfűszeg, gyömbér… az otthon melegét idéző fűszerek, amelyek mindenkit visszarepítenek a gyerekkor ünnepi pillanataiba. Ám ha odafigyelsz az étkezésedre, diétázol vagy egyszerűen csak egészségesebb alternatívát keresel, akkor sem kell lemondanod erről a klasszikusról.
Ez a diétás mézeskalács recept csökkentett szénhidráttartalommal, hozzáadott cukor nélkül, mégis finoman omlósan, mézeskalácsosan készül – pont úgy, ahogy szeretjük. Tökéletes választás lehet inzulinrezisztenseknek, cukorbetegeknek vagy bárkinek, aki reform alapanyagokkal szeretne sütni az ünnepekre.
Diétás mézeskalács recpet (cukormentes, reform változat)
Hozzávalók (kb. 30-40 darabhoz):
-
250 g teljes kiőrlésű búzaliszt (vagy fele zabpehelyliszt, fele teljes kiőrlésű liszt)
-
50 g eritrit vagy xilit (ízlés szerint édesítheted)
-
1 tk sütőpor
-
2 tk mézeskalács fűszerkeverék
-
1 tk fahéj (opcionális, ha intenzívebb ízt szeretnél)
-
1 csipet só
-
1 db tojás
-
3 ek cukormentes méz vagy almacé (almavelő) – ha nem használsz mézet
-
40 g kókuszzsír vagy vaj (olvasztva)
Elkészítés:
-
Melegítsd elő a sütőt 180 °C-ra (alsó-felső sütés).
-
Keverd össze a száraz hozzávalókat egy tálban: liszt(ek), édesítő, sütőpor, fűszerek.
-
Add hozzá a tojást, a „mézet” (vagy almakrém helyettesítőt), és az olvasztott kókuszzsírt/vajat.
-
Gyúrd össze kézzel vagy robotgéppel, amíg egynemű, formázható tésztát kapsz.
-
Ha túl száraz, adj hozzá pár csepp vizet.
-
-
Nyújtsd ki kb. 4-5 mm vastagságúra.
-
Szaggasd ki kedved szerinti formákkal.
-
Sütőpapíros tepsibe helyezve süsd 8-10 percig – ne süsd túl, mert akkor kiszárad!
Tippek:
-
Puhítás: Légmentesen zárható dobozban pár szelet almával gyorsabban megpuhul a süti.
-
Díszítéshez: Keverhetsz poreritritből és egy kevés citromléből cukormázat.
-
Vegán verzióhoz: Tojás helyett használj 1 ek lenmaglisztet + 3 ek víz keverékét.
#recept

