Család

Cukormázzal borított őrület, házi mignon recept

Cukormázzal borított őrület, házi mignon recept

Kép forrása: kepguru.hu

A mignon szó francia eredetű, jelentése: kedves, aranyos, bájos – és pontosan ez jellemzi a süteményt is. A 19. század végén, a francia cukrászatban alakult ki a petit four hagyománya, vagyis az apró, elegáns sütemények készítése teázásokhoz, fogadásokhoz, bálokhoz.

 

A mignon ennek a desszertkultúrának volt az egyik formája: egy aprócska, réteges édesség, kívül cukormázzal, belül vajas piskótával és krémmel vagy lekvárral.

Házi mignon recept:

kb. 20-25 darabhoz

Hozzávalók

A piskótához:

  • 5 db tojás

  • 120 g cukor

  • 120 g liszt

  • 1 csipet só

  • 1 ek olaj vagy olvasztott vaj (opcionális)

A töltelékhez:

  • 150 g sárgabaracklekvár (vagy málna / ribizli)

  • 100 g vaj

  • 100 g porcukor

  • 1 ek vanília aroma vagy rum (opcionális)

A bevonathoz (fondant máz házilag):

  • 400 g porcukor

  • 80 ml víz

  • 1 ek citromlé

  • ételszínezék (pl. rózsaszín, sárga, zöld)

  • kevés olvasztott csokoládé vagy dekorcukor a díszítéshez

Elkészítés lépésről lépésre

1. Piskóta sütése

  1. A tojásokat szétválasztjuk.

  2. A fehérjéből kemény habot verünk egy csipet sóval.

  3. A sárgáját habosra keverjük a cukorral, majd belekeverjük a lisztet (és az olajat/vajat, ha használunk).

  4. Óvatosan beleforgatjuk a fehérjehabot.

  5. Sütőpapírral bélelt tepsibe (30×40 cm) simítjuk, és 180 °C-on kb. 12–15 perc alatt világosra sütjük.

  6. Ha kihűlt, kettévágjuk vízszintesen, hogy két lapunk legyen.

2. Töltelék készítése

  1. A puha vajat kikeverjük a porcukorral és a vanília aromával vagy rummal.

  2. A lekvár egyik részét a két lap közé kenjük, vagy lekvárt és vajas krémet váltogatva rétegezünk.

  3. Összeragasztjuk a lapokat, kissé lepréseljük, majd hűtőbe tesszük 1 órára, hogy könnyebb legyen szeletelni.

3. Formázás

  1. A jól lehűtött süteményt egyenletes kis kockákra vágjuk (kb. 3×3 cm).

  2. A kockák oldalát is megkenhetjük egy kis lekvárral, hogy a máz jobban tapadjon.

4. Fondant máz készítése

  1. A porcukrot összekeverjük a vízzel és citromlével.

  2. Alacsony lángon, folyamatos keveréssel melegítjük, de nem forraljuk, csak addig, míg egyneművé válik és simán folyik.

  3. Elosztjuk több részre, és külön-külön színezzük ételszínezékkel.

Bevonás

  1. A mignon kockákat egy villa segítségével a mázba mártjuk, vagy kanállal leöntjük őket.

  2. Rácsra tesszük, és hagyjuk megszilárdulni.

  3. Tetejét díszíthetjük olvasztott csokoládéval, cukorgyönggyel vagy írókával.

Tipp:

  • Ha sűrű a máz, adj hozzá 1-2 teáskanál meleg vizet.

  • Ha túl híg, keverj még porcukrot hozzá.

  • A lekvár lehet pikáns is (pl. ribizli, meggy), hogy ne legyen túl édes az összhatás.

 

LM