
Kép forrása: kepguru.hu
A mignon szó francia eredetű, jelentése: kedves, aranyos, bájos – és pontosan ez jellemzi a süteményt is. A 19. század végén, a francia cukrászatban alakult ki a petit four hagyománya, vagyis az apró, elegáns sütemények készítése teázásokhoz, fogadásokhoz, bálokhoz.
A mignon ennek a desszertkultúrának volt az egyik formája: egy aprócska, réteges édesség, kívül cukormázzal, belül vajas piskótával és krémmel vagy lekvárral.
Házi mignon recept:
kb. 20-25 darabhoz
Hozzávalók
A piskótához:
-
5 db tojás
-
120 g cukor
-
120 g liszt
-
1 csipet só
-
1 ek olaj vagy olvasztott vaj (opcionális)
A töltelékhez:
-
150 g sárgabaracklekvár (vagy málna / ribizli)
-
100 g vaj
-
100 g porcukor
-
1 ek vanília aroma vagy rum (opcionális)
A bevonathoz (fondant máz házilag):
-
400 g porcukor
-
80 ml víz
-
1 ek citromlé
-
ételszínezék (pl. rózsaszín, sárga, zöld)
-
kevés olvasztott csokoládé vagy dekorcukor a díszítéshez
Elkészítés lépésről lépésre
1. Piskóta sütése
-
A tojásokat szétválasztjuk.
-
A fehérjéből kemény habot verünk egy csipet sóval.
-
A sárgáját habosra keverjük a cukorral, majd belekeverjük a lisztet (és az olajat/vajat, ha használunk).
-
Óvatosan beleforgatjuk a fehérjehabot.
-
Sütőpapírral bélelt tepsibe (30×40 cm) simítjuk, és 180 °C-on kb. 12–15 perc alatt világosra sütjük.
-
Ha kihűlt, kettévágjuk vízszintesen, hogy két lapunk legyen.
2. Töltelék készítése
-
A puha vajat kikeverjük a porcukorral és a vanília aromával vagy rummal.
-
A lekvár egyik részét a két lap közé kenjük, vagy lekvárt és vajas krémet váltogatva rétegezünk.
-
Összeragasztjuk a lapokat, kissé lepréseljük, majd hűtőbe tesszük 1 órára, hogy könnyebb legyen szeletelni.
3. Formázás
-
A jól lehűtött süteményt egyenletes kis kockákra vágjuk (kb. 3×3 cm).
-
A kockák oldalát is megkenhetjük egy kis lekvárral, hogy a máz jobban tapadjon.
4. Fondant máz készítése
-
A porcukrot összekeverjük a vízzel és citromlével.
-
Alacsony lángon, folyamatos keveréssel melegítjük, de nem forraljuk, csak addig, míg egyneművé válik és simán folyik.
-
Elosztjuk több részre, és külön-külön színezzük ételszínezékkel.
Bevonás
-
A mignon kockákat egy villa segítségével a mázba mártjuk, vagy kanállal leöntjük őket.
-
Rácsra tesszük, és hagyjuk megszilárdulni.
-
Tetejét díszíthetjük olvasztott csokoládéval, cukorgyönggyel vagy írókával.
Tipp:
-
Ha sűrű a máz, adj hozzá 1-2 teáskanál meleg vizet.
-
Ha túl híg, keverj még porcukrot hozzá.
-
A lekvár lehet pikáns is (pl. ribizli, meggy), hogy ne legyen túl édes az összhatás.
LM





