Család

Biciklizni tanul a baba – sikerélmény, mozgás, kalandok

Biciklizni tanul a baba – sikerélmény, mozgás, kalandok

Kép forrása: pixabay.com

A kisgyermekeknek természetes vágyuk van a mozgásra, és ahogy nőnek, úgy nő ez a vágy is bennünk. Biztosan sokan emlékeznek még első kerékpáros élményükre, ha mi magunk nem is, a szüleink biztosan vissza tudják idézni, hogy hogy is tanítottak meg biciklizni.

 

Az első lépés babakorban kezdődik

Tanulóbicikli, futóbicikli – általában ez az első lépés, és ez a jó választás, amikor egy babát biciklizni tanulunk. Kényelmesek, méretüknél fogva pedig ideálisak a babáknak. Stabilak, nem borulnak fel, a gyerekek lába leér, hisz azzal hajtják magukat. Már egész kis korban nagyon meg tudják szeretni a mozgásnak ezt a formáját és innentől már nem is olyan nagy ugrás a bicikli. Fontos, hogy amikor futóbiciklin és később a biciklin közlekedik a csemete, akkor mindenképp legyen rajta védőfelszerelés. Hisz komoly sérüléseket is szenvedhet a gyerek, ha elesik, elcsúszik. Még ha a sérülés nem is komoly, akkor is elveheti a kedvét a mozgástól, ha a fájdalomra emlékszik.

Túl a futóbiciklin

Négyéves kor körül jön el az az idő, amikor már megpróbálhatjuk megtanítani gyermekünket normál kerékpáron biciklizni. Erre is sok lehetőség van és sokféle bicikli. Négykerekűek, melyekről aztán a plusz két kereket le lehet szerelni, ezek például nagyon hasznosak, hisz a biciklizés élménye az adott, a plusz két kereket pedig egy idő után el lehet távolítani. Sok kerékpárhoz tartozik tartókar, amikor a szülő segít az egyensúlyozásban, ezt is le lehet természetesen szerelni. Amikor pedig már csak a két kerék és a két pedál van, akkor jönnek az igazi élmények és kalandok a gyermekek számára. De eddig el is kell jutni valahogy.

Ha egy gyerek korábban még nem biciklizett, sem futóbiciklin, sem négy keréken, a legegyszerűbb megoldás leszerelni a pedálokat a bicikliről, így a gyerek gyakorlatilag lábbal hajtja a biciklit, és megtanul vele egyensúlyozni. Hisz a kerékpározás megtanulásában a legfontosabb az egyensúlyozás megtanulása. A pedálozás ezután már pillanatok alatt megy.

Aki tehát gyors és hatékony módszert keres arra, hogy gyermekét megtanítsa kerékpározni, mindenképp fontolja meg a pedálok leszerelését. Fontos, hogy a kerékpáron ülve a gyerek talpa leérjen teljes mértékben a földre, hisz így tudja magát ellökni a talajtól.

Fontos a türelem

Nem minden gyerek egyforma, ne várjuk el, hogy pillanatok alatt megtanuljanak egy új készséget. Van, akinek gyorsabban megy, másoknak nehezebben. A legfontosabb, hogy legyünk türelmesek és biztassuk a csemetéket arra, hogy élvezzék a kerékpározást.

(LM)