Család

Az igazi húsleves titka

Az igazi húsleves titka

Kép forrása: pixabay.com

A húsleves az egyik legkedveltebb ételünk, a betegségek gyógyítója, a vasárnapok elengedhetetlen fogása. Az igazi húslevesről mindenkinek megvan a maga elképzelése, családi receptje, hagyományai. A húslevessel kapcsolatban a érzelmi töltet bizony a legtöbb embernél meghatározó, épp ezért sincs konszenzus abban, hogy milyen is az igazi húsleves.

 

Milyen húsból készüljön?

Csirke, marha, sertés? A húsleves többféle húsból is készülhet, ez a három az alap. De itt is kérdés, hogy milyen húsfélékből főzzük a levest. A csirke, tyúk esetében a leggyakoribb megoldás, hogy a szárnyak, mell és combok mennek a pörköltbe, a többiből pedig leves készül. Hozzá egy kis töltelék. A leves ízét megadja egy egész csirke is, melyet előre megtöltünk töltelékkel. Ez aztán igazi kiadós ünnepi fogás. Más szárnyasokból is finom húsleves készülhet, így kacsából és például fácánból is.

Ha marhából főzünk levest, akkor érdemes azt oldalasból, szegyből, fartőből vagy rostélyosból tenni. A sertésnél annak csontjából van a legfinomabb leves, érdemes vegyíteni a velős és a húsos csontot. De ugyanígy a marha velős csontjából is finom leves készíthető. Amikor velős csontból készítjük a húslevest, azt akár 12-24 órán keresztül is főzhetjük, így oldódnak ki az ízek, így lesz valódi eszencia a leves. Egyébként bármilyen húsból is készül a leves, a kiváló végeredmény egyik titka, hogy nagyon lassú tűzön főzzük meg.

A hús után jöhetnek a zöldségek

Sárgarépa és fehérrépa – ezek az alapok, ezen kívül karalábé, zeller is kerül a levesbe, de vannak, akik kelkáposztát is tesznek a fazékba. A levescsomagok része általában az egész hagyma és a fokhagyma is, ezeket sem érdemes kihagyni. Sokan pedig egész paradicsomot és paprikát is tesznek a levesbe. A zöldségfélék igazi ízharmóniát teremtenek a hússal, és a levesbe egyébként sem kell sok fűszer, pontosan ezért. A zöldségek és a hús már megadták a leves ízvilágát, így abba csak sót és egész borsot kell tenni, petrezselymet és zellerzöldet, ezeket sokan cérnával összekötik, ez a csutak.

A tésztakérdés

Az, hogy milyen tészta kerül a levesbe, szintén tájegységenként, de akár családonként is változik. A hagyomány a cérnametélt és a csigatészta, de ezen felül az eperlevél is sokak kedvence.

Az alaprecept

Az alapok azonban mindenhol ugyanazok, ez pedig a következő: a húst hideg vízzel kell feltenni főni, a vöröshagymával, fokhagymával, sóval, borssal. Közepes lángon felforralni,majd a keletkező habot leszedni, ezután pedig alacsony lángon kell tovább főzni, gyöngyözve. Amikor a hús megfőtt, jöhetnek a zöldségek. Fontos, hogy a levest ne kevergessük, így lesz szép tiszta, fogyasztás előtt pedig szűrjük át.

#recept