Család

Az apa lánya kapcsolat a gyerek jövőjére is kihat

Az apa lánya kapcsolat a gyerek jövőjére is kihat

Kép forrása: pixabay.com

Az apa szeretete a lánya iránt döntő fontosságú az ifjú hölgy önbecsülésének építésében és a férfiakkal való egészséges kapcsolatában.

 

Legyen szó fiúról vagy lányról, mindkét szülő szeretete nagyon fontos. Ha azonban jobban elemezzük a helyzetet, akkor az apa lánya kötelék egy egész életre kihat, és befolyásolja a későbbi kapcsolatait is. Sok férfi szeretete nem lesz elég ahhoz, hogy pótolja azt a szeretetet, amelyet gyermekkorától kezdve az apjától kapott. Az ideális apa-lánya kapcsolat a csodálat, a szeretet és a gyengédség keveréke.

Sok évvel ezelőtt gyakori volt, hogy az apák nehezen tudták kifejezni a gyermekeik iránt érzett szeretetüket, mert kulturálisan ezt az anya szerepének tekintették, vagy mert ez sokkal természetesebb volt. Manapság a férfiak kevésbé félnek szoros érzelmi kapcsolatot kialakítani fiaikkal és lányaikkal, az apák egyre inkább védelmezőek, valamint képesek nyíltan kimutatni érzéseiket a gyermekeik iránt. Ha az apák jelen vannak a fiatalok életében és érzelmileg jobban kötődnek hozzájuk, akkor a biztonság és a védelem fontos érzését közvetítik.

Milyen legyen az apa-lánya kötelék?

Az apa-lánya kötelék meghatározó tényező a felnőtt életében. Az egészséges kötődés hozzájárul az önbecsüléssel rendelkező nő fejlődéséhez, aki nemcsak a szépségével, hanem az értékével is tisztában van. Másrészt, ha a kapcsolat nem jó, a gyermek bizalmatlanná válhat és tele lehet komplexusokkal.

Amikor egy lány megszületik, azonnal kötődik az anyukájához. Ez tagadhatatlan és nyilvánvaló a terhesség kilenc hónapja után. Ráadásul azonos neműek, és fizikailag és pszichológiailag is hasonlítanak. Az apának azonban kezdetben több akadályt is le kell leküzdenie.

Ne felejtsük el, hogy az apa-lánya kapcsolat (kivételes esetektől eltekintve) nem két ember kizárólagos kapcsolata, hanem az anyával egy teljes háromszög része. A szülei közötti kapcsolat megfigyelésével a lány (és később a nő) képet alkot a férfiak és nők közötti kapcsolatról. Ezért jó apa lesz az, aki a feleségével való kapcsolatán keresztül megmutatja, hogyan kell bánni egy nővel.

Ha apa vagy

Nem számít, hány éves a lányod, próbáld meg építeni az önbecsülését azzal, hogy kimutatod neki a szeretetedet és a tiszteletedet.

Találj időt arra, hogy meghallgasd őt.

Mutass érdeklődést tevékenységei, szenvedélyei, ötletei, valamint érzései, vágyai és félelmei iránt.

Tartsd tiszteletben a magánéletét, adj neki saját teret, és a megfelelő időben hallgasd meg a kívánságait, hogy irányíthassa önállóságának fejlődését.

#család