Család

Adventi készülődés a családban

Adventi készülődés a családban

Kép forrása: pixabay.com

Advent a várakozás ideje. A keresztény kultúrkör egyik legjelentősebb ünnepe a húsvét után. A karácsony előtti négy hétnek a lecsendesedésről kellene szólnia, a Jézus születésére való felkészülésről. Azonban manapság ez már a legkevésbé van így.

 

Karácsonyi forgatagok, vásárok, adventi kalendárium, rendezvények egymás hegyén-hátán és a mértéktelen vásárlás. Inkább ez a jellemző, az ilyen mindennapok azonban egyre távolabb sodorják az embert az advent valódi lényegéről. A várakozásról, a lecsendesedésről.

Családi hangulatban

Otthon azonban mi is sokat tehetünk azért, hogy készüljünk a karácsonyra. Ebbe a készülődésbe pedig a kisebb gyerekeket is bátran be lehet vonni. Például itt van az adventi koszorú készítése, ami egy gyönyörű hagyomány, egy nagyon szép dolog. Vasárnaponként meggyújtani egy gyertyát igazi családi ünnep. A koszorú elkészítése is lehet az, ebben pedig a kicsi gyerekek is tudnak segíteni. Ki-ki életkorának megfelelően. Ágacskákat adogatni, ragasztani, díszeket kivágni. Ez egyébként a karácsonyfa feldíszítésére is vonatkozik, ami szintén lehet egy remek családi program.

Ugyanígy a lecsendesedésről szól a mézeskalács-sütés is. Ebbe is már egész pici korban be lehet vonni a gyerekeket. Kétévesen már lehet tésztát gyúrni, később pedig a kiszúrásban is ügyesek a kicsik. Ahogy nőnek, úgy lehet egyre több feladatuk a sütésben is, tojással lekenni a kalácsokat, vagy díszíteni, ez izgalmas és érdekes program. Persze figyelni kell, hogy ne nyúljanak a forró tepsihez vagy a sütőbe.

(LM)