Család

A tökéletes kakaós csiga receptje, ahogy a nagymama is sütné

A tökéletes kakaós csiga receptje, ahogy a nagymama is sütné

Kép forrása: pixabay.com

Kevés olyan péksütemény létezik Magyarországon, amely annyi nosztalgiát, örömöt és kalóriát képes egyetlen spirálba csomagolni, mint a kakakós csiga. A puha, vajas tésztába tekert sűrű kakaós töltelék – amit az igazán lelkiismeretes cukrászok egy kevés olvasztott csokoládéval is megfejelnek – generációk kedvencévé vált.

 

A történet a 19. század végére nyúlik vissza, amikor az Osztrák–Magyar Monarchia gasztronómiai hatásai a pékáruk világát is átformálták. Bár a kakaó ekkor még luxuscikknek számított, a cukrászok elkezdték kísérletezni azzal, hogyan lehetne beilleszteni az édes töltelékeket az addig főként sós vagy üres kelttésztás formákba.

A bécsi fahéjas csiga (Zimtschnecke) volt a kiindulópont, de a magyar pékek hamar rátaláltak a saját útjukra. A fahéjat kakaóra cserélték – olcsóbb is volt, és a magyar ízlésnek talán jobban megfelelt. Innen már csak egy lépés volt, hogy a pékségek vitrinjeiben megjelenjen az első "csiga alakú" kakaós sütemény.

A második világháborút követően a pékségek államosításával egy időben a kakaós csiga is belépett a tömegtermelés korszakába. A hatvanas-hetvenes években szinte minden iskolai büfében és munkahelyi menzán ott gőzölgött egy-egy tálcán. A tejjel készült, puha tésztát vastagon meghintették cukros, kakaós keverékkel – a recept egyszerű volt, az eredmény viszont annál hatásosabb.

„Emlékszem, reggelente a bolt előtt már sorban álltak az emberek a friss kakaós csigáért” – meséli egy nyugdíjas pék, Kovács Erzsébet, aki évtizedekig dolgozott egy budai sütödében. – „Nem volt nagy trükk, csak sok vaj, sok kakaó, és egy jó adag szeretet.”

A 2010-es évekre a retró iránti vágy és a kézműves pékáruk reneszánsza új lendületet adott a csigának. Megjelentek a pisztáciás, belga csokoládés, sőt, sós-karamellás változatok is. A klasszikus továbbra is tartotta magát, de már nem kizárólag az iskolák menzáin, hanem specialty kávézókban, dizájnpékségekben is helyet kapott – prémium minőségű alapanyagokkal, gyakran saját kovászos tésztából.

A mesterséges intelligencia korában már 3D-nyomtatással is lehet csigát készíteni, de úgy tűnik, a kakaós csiga lényege változatlan marad: az illat, ami reggelente betölti a pékséget, az ujjra olvadó csokoládéfolt, és az a pillanat, amikor a tésztarétegek közül előbukkan a kakaós örvény.

Ínycsiklandó klasszikus kakaós csiga recept újratöltve:

Hozzávalók (kb. 12-14 darabhoz):

A tésztához:

  • 500 g finomliszt

  • 2,5 dl langyos tej

  • 25 g friss élesztő vagy 7 g szárított

  • 1 tojás

  • 80 g porcukor

  • 80 g olvasztott vaj

  • 1 csipet só

A töltelékhez:

  • 4-5 evőkanál cukrozatlan kakaópor

  • 100 g porcukor

  • 50 g olvasztott vaj

A tetejére (opcionális):

  • 1 tojás a kenéshez

  • vagy egy kevés cukros tej az igazi retro hatásért

Elkészítés – egy csipet türelemmel, egy marék szeretettel:

  1. Az élesztőt életre keltjük: langyos tejben egy teáskanál cukorral felfuttatjuk. Ez az a pillanat, amikor a konyhában már érezni lehet a házi sütemény ígéretét.

  2. Tészta összegyúrása: A lisztet egy nagy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót, cukrot, tojást, a felfuttatott élesztőt és az olvasztott vajat. Addig dagasztjuk (kézzel vagy géppel), amíg rugalmas, sima tésztát nem kapunk. Ezután langyos helyen 45-60 percig kelesztjük – vagy amíg a duplájára nő. Ez alatt nemcsak a tészta, de a türelmünk is megérik.

  3. Nyújtás és töltés: A megkelt tésztát lisztezett felületen kb. fél centi vastagra nyújtjuk. Olvasztott vajjal megkenjük, majd egyenletesen megszórjuk a cukros kakaóval. Itt nem érdemes spórolni – a jó csiga lelke a töltelék!

  4. Felcsavarás, szeletelés: A hosszabbik oldalánál fogva szorosan feltekerjük, majd éles késsel kb. 2 cm vastag szeletekre vágjuk. A csigákat sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük, és 20 percig újrakelesztjük. Addig bekapcsolhatjuk a sütőt 180°C-ra (alsó-felső sütés).

  5. Sütés: Kenjük meg a tetejüket tojással vagy cukros tejjel, és süssük őket 15–18 percig, míg aranybarnák nem lesznek.

  6. Tálalás: Melegen, langyosan a legjobb – egy pohár tej, vagy egy bögre kávé mellé. De másnap is élvezetes, ha marad belőle.

 

Ha igazán szaftos csigát akarunk, ne sajnáljuk a vajat a töltelékből, és a tésztát ne nyújtsuk túl vékonyra. A vastagabb tésztarétegek között jobban megmarad a kakaós réteg.

 

LM