
Kép forrása: pexels.com
Sokak számára ismerős lehet az idézet: „Minden nap egy alma, az orvost távol tartja.” Vajon igaz lehet ez az állítás más élelmiszerekre is mint például a tojásra? A tojás ugyanis természetes tápanyagtartalmának és magas biológiai értékének köszönhetően az egyik legegészségesebb, legkomplexebb élelmiszeralapanyagunk. Egy nagyméretű, azaz „L”-es tojás körülbelül 6 gramm teljes értékű fehérjét tartalmaz, amely az összes esszenciális aminosavat megfelelő arányban biztosítja az emberi szervezet számára. A tojásfehérje zsírtartalma elhanyagolható, könnyen emészthető, továbbá hozzájárul az izomtömeg növeléséhez és fenntartásához. A sárgája emellett gazdag zsírban oldódó A-, D-, E- és K-vitaminokban, antioxidánsokban és foszfolipidekben, amelyek kulcsszerepet játszanak az idegrendszer és a szem egészségének fenntartásában.
Szem, csont, idegrendszer: mindent támogat a tojás!
A lutein és a zeaxantin olyan antioxidáns vegyületek, amelyek segítenek a szem sejtjeinek védelmében, és csökkentik az időskori makuladegeneráció kialakulásának kockázatát. A tojás egyike azon kevés élelmiszereknek, amelyek természetes forrásai a D-vitaminnak - ez különösen fontos a csontanyagcsere és az immunrendszer működése szempontjából. Emellett a tojás jelentős mennyiségű kolint is tartalmaz, amely az agyműködéshez, a sejthártyák épségéhez illetve a magzati agyfejlődéshez is nélkülözhetetlen - mesélte a tojás kiváló összetételéről Dr. Németh Csaba, élelmiszer-mérnök, c. egyetemi tanár, aki főként funkcionális tojástermékek fejlesztésével foglalkozik.
A tojás vitamin- és ásványianyag-tartalma is figyelemre méltó: jelentős mennyiségben tartalmaz B2-, B12-vitamint, vasat, cinket, foszfort és szelént, így számos élettani folyamatot támogat, az anyagcserétől a vérképzésig. A korábbi feltételezésekkel ellentétben, miszerint a tojás emeli a vér koleszterinszintjét, és fokozza a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát, a modern kutatások ezt árnyaltabban látják. Több nagyszabású vizsgálat - köztük a Harvard, a PURE kísérletei és az amerikai táplálkozástudományi szervezetek elemzései - kimutatták, hogy ha például minden nap elfogyasztunk egy tojást, az nem emeli a szívbetegségek vagy az agyvérzés kockázatát egészséges felnőtteknél.
Emeli a jó koleszterin szintjét, segít a fogyásban
Egyes tanulmányok arra is rámutattak, hogy a tojás rendszeres fogyasztása hozzájárulhat a HDL („jó”) koleszterin emelkedéséhez, és javíthatja az általános lipidprofilt. Azonban egyéni különbségek léteznek: például cukorbetegek vagy magas LDL-koleszterinszinttel élők esetén érdemes óvatosabban, legfeljebb heti 4-5 darabot fogyasztani és orvossal egyeztetni.
Sok kutatás szerint a tojásnak nincs igazán köze a koleszterinszint emelkedéséhez. Ugyanakkor rendszeres fogyasztása az általános egészségünket, egészségérzetünket is támogatja. Napi fogyasztásának további előnye, hogy fokozza a teltségérzetet, így szerepe lehet a testsúlycsökkentés támogatásában is. Több tanulmány szerint a reggelire elfogyasztott tojás hosszabb ideig tartó jóllakottságot biztosít, és ezáltal csökkentheti a napi kalóriabevitelt. Ezért a tojás nemcsak sportolóknak, hanem fogyókúrázóknak és idősebbeknek is kiváló táplálék. A szakirodalmi források alapján az egészséges felnőttek számára napi 1 tojás (azaz heti 7 darab) teljes biztonsággal fogyasztható. Aktív életmódot folytatók, idősebb felnőttek vagy vegetáriánus étrendet követők számára akár napi 2 tojás elfogyasztása is ajánlható - folytatta Dr. Németh Csaba.
Összegzésképpen elmondható, hogy a tojás kiváló tápanyagforrás, amely - az összes élelmiszerre vonatkozó mértékletesség elvének betartása mellett - része az egészséges, kiegyensúlyozott étrendnek. A benne található értékes fehérjék, vitaminok, antioxidánsok és mikrotápanyagok révén számos testi funkciót támogat, a szem és agy védelmétől a csontok, izmok és immunrendszer működéséig. Tudományos konszenzus van abban, hogy napi 1 tojás egészséges emberek számára nemcsak biztonságos, hanem kifejezetten előnyös is.
LM





