Család

A hortobágyi húsos palacsinta eredete

A hortobágyi húsos palacsinta eredete

Kép forrása: pixabay.com

Mint ahogy sok más ikonikus étel esetében, úgy a hortobágyi húsos palacsintánál is sok tévhit él a köztudatban az eredetét illetően. Elöljáróban erről talán annyit, hogy semmi köze nincs a Hortobágyhoz, a név csak marketingfogás.

 

Sós palacsinta pörkölttel?

A hortobágyi húsos palacsinta magyar ételspecialitás, darált pörkölttel töltött sós palacsinta, a pörkölt szaftjából és tejfölből készült mártással. Egyedi ízű, viszonylag könnyű az elkészítése (főleg ha van otthon maradék pörkölt), emiatt pedig népszerű étel. Az 1958-as brüsszeli világkiállításra találta ki egy magyar szakács a nevét, egyszerű marketingfogásként. Ez volt egyébként a második világháború utáni első világkiállítás. Az étel azonban már korábban is létezett. A hortobágyi húsos palacsinta karrierje azonban ekkor kezdődött, amikor még összevágott borjúpörkölttel töltötték meg és innen ívelt felfelé.

De nézzük is, hogy mi volt az eredeti recept. Ez az 1939-ben megjelent Kollmanné Lemhényi Dávid Andrea „A gyakorlati főzés tankönyve száz ebéd keretében” című könyvében a 150. oldalán megtalálható az eredeti recept: „Borjúpörköltet készítünk, palacsintákat sütünk. A finoman elkészített pörköltet nagy késsel apróra vagdalva tűzálló-tálba soronként lerakjuk a kisütött palacsintákkal. Tetejére öntsük a tejfellel elkevert pörkölt levét. 5 percig előmelegített sütőben, középső bordán, alsó takaréklángon sütjük 15 percig.”

Sőt, egy ennél még korábbi, hasonló recept is fellelhető, nevezetesen 1932-ből Az ínyesmester szakácskönyvéből, ez sokkal jobban hasonlít a mai hortobágyi húsos palacsintához, ugyanis ekkor már ledarálták a kész pörköltet. Ebben a szakácskönyvben paprikás csirkés palacsinta is szerepel, igaz ugyan, hogy nem töltött változatban. Ez esetben a palacsintát laskára, metéltre vágták és ezt keverték össze a tejfölös paprikás csirkével majd sütötték pár percig.

Az 1920 körül megjelent Ragyogó szakácskönyv pedig egy kísértetiesen hasonló receptet tartalmaz, ez nem más, mint a Paprikás csibével töltött palacsinta. Ebben a receptben a csirkepaprikást nagyon puhára főzik, a csontról leszedik a csirkét, apróra vagdalják és ez kerül a palacsintára. Ez sem a klasszikus értelemben vett egyesével töltött palacsinta, hanem rakott. A legelső recept pedig 1909-ből származik, A divat újság főzőkönyve, legtartalmasabb főzőkönyv kiadványban bukkant fel a recept. Ennél a receptnél is fontos a puha, apróra vágott hús és ezt töltötték a vékonyra és ropogósra sült palacsintába, végül pedig sós tejföllel locsolták meg.

#recept