Család

A hagymalekvár titkos receptje

A hagymalekvár titkos receptje

Kép forrása: pixabay.com

A hagymalekvár története nem olyan régmúltra nyúlik vissza, mint például a gyümölcslekvároké, de az utóbbi évtizedekben egyre népszerűbbé vált különleges, sós-édes ízvilága miatt, főként a gasztronómia kreatívabb irányzataiban.

 

A hagymalekvár nem egy konkrét országból származik, hanem inkább több konyha hagyományaiból fejlődött ki, különösen:

  • Franciaország: Itt régóta készítenek hagymából édes-savanykás köreteket, például karamellizált hagymát balzsamecettel, vörösborral, amely nagyon hasonlít a mai hagymalekvárhoz.

  • Olaszország: A "cipolla caramellata" vagy "marmellata di cipolla" is hagymaalapú lekvárszerű szósz, amelyet húsok vagy sajtok mellé kínálnak.

  • Angolszász országok: A chutney és relish típusú szószok között is megtalálhatók hagymás variációk, ezek is hozzájárultak a hagymalekvár elterjedéséhez.

A modern gasztroforradalom és a "kézműves" ételek iránti érdeklődés megnövekedésével a 2000-es évektől kezdve lett igazán divatos. Éttermek, delikátesz boltok és házi készítők is előszeretettel készítik, mert:

  • jól párosítható sajtokkal (pl. kecskesajt, camembert),

  • kiváló hamburgerekhez vagy sültekhez,

  • szendvicsekbe vagy pástétomok mellé is különleges ízvilágot ad.

Hazánkban a hagymalekvár elsősorban a kézműves piacokon, gasztrofesztiválokon, vagy gourmet éttermek kínálatában jelent meg. A magyar konyha hagymakedvelő jellege miatt gyorsan népszerű lett, és sok háztartásban is elterjedt, főként:

  • vöröshagymából vagy lilahagymából készítik,

  • gyakori ízesítők: balzsamecet, cukor vagy méz, vörösbor, fűszerek (pl. kakukkfű, babérlevél).

Hagymalekvár recept (lilahagymából)

Hozzávalók (kb. 2 kis üveghez):

  • 1 kg lilahagyma

  • 2 evőkanál olívaolaj vagy vaj

  • 100 g barnacukor (vagy kristálycukor)

  • 1 dl balzsamecet

  • 1 dl vörösbor (elhagyható, de ajánlott)

  • 1 teáskanál só

  • frissen őrölt fekete bors ízlés szerint

  • 1-2 ág kakukkfű (vagy 1 csipet szárított)

  • 1 db babérlevél

Elkészítés:

  1. A hagyma előkészítése
    A lilahagymát vékony szeletekre karikázd vagy félkarikára vágd.

  2. Párolás
    Egy nagyobb lábasban hevítsd fel az olívaolajat vagy vajat, majd add hozzá a hagymát. Közepes lángon kezd el párolni. Időnként kevergetve 15–20 percig főzd, amíg a hagyma megpuhul és kezd karamellizálódni.

  3. Ízesítés
    Szórd rá a cukrot, sót, borsot, majd keverd jól el. Ezután öntsd hozzá a balzsamecetet és a vörösbort, add hozzá a fűszereket (babérlevél, kakukkfű).

  4. Lassú főzés
    Kis lángon, fedő nélkül főzd tovább kb. 30–40 percig, amíg a hagyma besűrűsödik, lekvárszerűvé válik. Közben gyakran kevergesd, hogy ne égjen le.

  5. Üvegbe töltés
    Ha kész, még forrón adagold tiszta, sterilizált üvegekbe, zárd le, és fordítsd fejre 5 percre. Hűvös, sötét helyen hónapokig eláll.

Extra tippek:

  • Ha pikánsabb változatot szeretnél, adj hozzá egy csipet csilit vagy egy kis gyömbért.

  • Fehérborral és fehér hagymával is készíthetsz egy világosabb, lágyabb változatot.

 

LM