állás kalauz

Női vezetők az üzleti életben

Női vezetők az üzleti életben

Kép forrása: pixabay.com

Egyre több női vezetővel találkozhatunk az üzleti életben, a női vezetők pedig sok tekintetben mások, mint férfi társaik. A nők és a férfiak nagyon sok mindenben különböznek és ez a cégvezetésben is érezteti hatását. A női vezetőkre szükség van, csakúgy, mint a férfiakra, a két nem kiegészíti egymást. Ahol nagyobb a női vezetők aránya, ott nagyobb a nyereségesség is, ezt több kutatás, vizsgálat bebizonyította már.

 

Milyenek a női vezetők?

Általánosságban elmondható, hogy a női vezetőknek bizonyos tulajdonságait erősebbek, mint a férfiaké. Emberközpontúak, társaságkedvelőek és szorosabb kapcsolatokat alakítanak ki, ami erősíti a vállalatot. Legyen szó akár a vállalati célokról, akár egy adott projektről, az erősebb kapcsolatok jobb végeredménnyel kecsegtetnek.

A nőknek általában az együttműködésre való hajlamuk is erősebb, könnyebben, természetesebben vonják be a munkatársakat a csapatmunkába, aktívabbá teszik a dolgozókat. A női vezetők általában többféle dolgot is kézben tudnak tartani egyszerre, a figyelmük különböző irányokba is képes terjedni, ez nagy előny a döntéshelyzetekben. Egy női vezető ugyanis több nézőpontból képes egyszerre látni és ennek a válsághelyzetek kezelésében is nagy szerepe van.

A női  vezetők általában ösztönzőleg hatnak a munkavállalókra, megosztják az információkat és a hatalmat is azokkal, akiket vezetnek és befogadóbbak az ötletekkel, újításokkal szemben. Mindemellett érzelmileg is részt vesznek a munkában, figyelnek az egyénre, az emberi tényezőkre, empatikusak. Rugalmasabbak, mint férfi társaik, sokkal nagyobb hajlandóság van bennük a változásra. Nem ragaszkodnak olyan dolgokhoz, ami nem működik, belátják, ha hibáznak. Rugalmasak, emberközpontúak és kommunikatívabbak.

Nyereségesebb vállalatok

Több tanulmány is kimutatta, hogy azok a vállalatok, melyeknél a felső vezetők között is nagyobb a nemi sokszínűség, lényegesebben nyereségesebbek, mint azok, melyeknél nem tapasztalható ez a sokféleség. Amikor a nők vezetővé válnak, másfajta készségeket, fantáziadús perspektívákat és strukturális, valamint kulturális különbségeket biztosítanak, melyek hatékony megoldásokhoz vezetnek. A kreatív szemléletmód mellé egy újfajta tudatosság is társul. 2020-ban a nők aránya a felső vezetői pozíciókban 29 százalék volt, ami a valaha mért legmagasabb arány. Ez az arány pedig inspiráló más nőknek is, akik most lépnek be a munkaerőpiacra, minden fiatal, feltörekvő női vezető számára példa lehet, hogy növeljék a globális százalékos arányt.

(LM)