állás kalauz

Milyen nyelvet tanuljunk?

Milyen nyelvet tanuljunk?

Kép forrása: pixabay.com

A nyelvtanulás ma már életünk elengedhetetlen része, ahhoz, hogy jobban tudjunk boldogulni a világban, legalább egy idegen nyelv ismerete nagy előnyt jelent. Sokszor már az óvodában megkezdődik a nyelvoktatás, de általános iskolában is egyre népszerűbbek a két tannyelvű osztályok, csakúgy, mint középiskolában. De mégis, milyen nyelvet tanuljunk?

 

Az angol az alap, ezt szinte minden országban beszélik, érdemes ezt választani első idegen nyelvnek. De melyik legyen a második? Kérdés, hogy mi a cél. Utazás, munkavállalás? Ezt is mérlegelni kell a döntés előtt. Annyi biztos, hogy a nyelvtanulás terén is vannak trendek.

Spanyol, német, arab?

Világszerte 405 millió a spanyol anyanyelvet beszélők száma, a mandarin után ez a második leggyakrabban beszélt nyelv, érdemes tehát megtanulni. Ráadásul 2050-re a spanyol ajkú lakosság száma várhatóan megduplázódik. Hogy hol mindenhol beszélik ezt a nyelvet? Spanyolországon kívül Mexikóban, Peruban, Paraguayban és Ecuadorban, az Egyesült Államokban pedig 37,6 millióan anyanyelvként. Ráadásul ez egy könnyen megtanulható nyelv.

A német még mindig a toplisták élén szerepel, világszerte 210 millióan beszélik anyanyelvi szinten. A német az Európai Unió három hivatalos nyelvének egyike, és a negyedik leggyakrabban használt online nyelv. Németország kutató- és fejlesztő ország, így aki ezeken a területeken szeretne elhelyezkedni, mindenképp fontos a nyelv elsajátítása. Hogy könnyen, vagy nehezen sajátítható-e el, arról pedig megoszlanak a vélemények.

Az arab az ötödik leggyakrabban beszélt nyelv a világon, világszerte 300 millióan beszélik a Közel-Keleten és Afrika számos gazdaságilag dinamikusan fejlődő országában. A nyelvet érdemes megtanulni, bár nagyon nehéz.

Mandarin, portugál?

Mint ahogy a mandarin is, melyet a világon több mint egy millióan beszélnek. A mandarin kínai nyelvet elsősorban Kínában beszélik, de Kína olyan globális nagyhatalommá válik, hogy a vállalkozások számára egyre fontosabbá válik, hogy a cégnél tudjanak kínaiul. Ezt bizonyítja, hogy a mandarinul beszélő vezetőket kereső multinacionális vállalatok száma 35 százalékkal nőtt az előző évekhez képest. Ez sem egy könnyen megtanulható nyelv, de megéri a befektetést.

Európa, Dél-Amerika és Ázsia és Afrika bizonyos országaiban is beszélik a portugál nyelvet, világszerte 230 millióan, ezzel ez a hatodik leggyakrabban beszélt nyelv a világon, és a második Latin-Amerikában. Technológiai, pénzügyi, turisztikai, oktatási területen egyre nő a portugál nyelv használata, így a kereslet is azok iránt a munkaerőpiacon, akik beszélik ezt a nyelvet. De ugyanígy érdemes az orosszal és a francia nyelvvel is megismerkedni.

#álláskalauz