állás kalauz

Mi az a kompetencia-alapú önéletrajz?

Mi az a kompetencia-alapú önéletrajz?

Kép forrása: pixabay.com

Aki jelentkezett már valaha állásra, biztosan tudja, hogy egy jó önéletrajz fél siker. Egy jó önéletrajzzal kinyílnak az ajtók, lehetőséget kapunk a személyes bemutatkozásra. Azonban ha az önéletrajzunk rossz, nem működik megfelelően, akkor hiába vannak kiváló referenciáink, képesítésünk és szakmai tapasztalatunk, az ajtók bizony zárva maradnak.

 

Folyton változó világban

Születés, általános iskola, érettségi, egyetem? Munkahelyek felsorolása? Szabadidő, hobbi? Még mindig ezt gondoljuk a jó önéletrajzról? A világ már nem itt tart, érdemes nekünk is átgondolni, hogy leporoljuk, felfrissítjük az önéletrajzunkat. Hisz az, hogy mikor és hol érettségiztünk, nem biztos, hogy érdekli leendő munkaadónkat. Sokkal inkább fontos, hogy milyen szakmai tapasztalattal rendelkezünk, ezt fordított időrendben, tehát az aktuálissal, a legfrissebbel kell kezdeni, így látszik szakmai fejlődésünk is. Aki pedig pályakezdő, az se keseredjen el, írjon inkább egy kompetencia-alapú önéletrajzot.

Modern és divatos

A kompetencia-alapú önéletrajz a képességekre helyezi a hangsúlyt, így különösen ajánlott azoknak, akiknek egyáltalán nincs, vagy csak kevés szakmai tapasztalata van. Hisz ekkor még nincs mit felsorolni, már ami a munkahelyeket illeti. De van más. Képességek, kompetenciák. Az ilyen típusú önéletrajz arra hívja fel a figyelmet, hogy milyen tudással rendelkezünk, milyen a beállítottságunk, a személyiségünk. Ezt lehet egyébként kombinálni a hagyományos, szakmai alapokon nyugvó bemutatkozással, ami szintén egy jó megoldás. Hisz ilyenkor nem nem csak az adott cégnél betöltött pozíciónkat látja a reménybeli leendő munkáltatónk, hanem azt is, hogy az adott cégnél milyen feladatokat láttunk el, milyen képességekkel gazdagodtunk. Ezáltal átfogóbb képet kapnak rólunk, ami növeli esélyeinket.

Fontos a motivációs levél is

Míg az önéletrajzból általában egy van, amit sorra küldünk ki a szimpatikus pozíciókra, motivációs levélből súlyos hiba, ha egyet küldözgetünk. A motivációs levél megléte nagyon fontos, hisz ha az önéletrajzunk felkeltette a figyelmet, akkor a levélnek ezt fenn is kell tartania. A leendő munkáltatónak itt kell képet kapnia rólunk, a személyes motivációnkról, hogy miért szeretnénk a cégnél dolgozni, miért minket válasszanak. Milyen előnnyel jár számukra, ha bennünket választanak, milyen velünk együtt dolgozni? Persze természetesen elkészíthetünk egy alap motivációs levelet, de ezt minden pályázat benyújtásakor illik személyre szabni, kiegészíteni az adott cégre, munkakörre vonatkozó gondolatokkal.

(LM)