állás kalauz

Mi a coaching?

Mi a coaching?

Kép forrása: pixabay.com

Sokan kérdezik tőlem az ismerőseim és a családom körében, hogy mivel is foglalkozom tulajdonképpen? Amikor az egyetemen elkezdtem a tanulmányaimat, pontosan még Én sem tudtam, hogy miről is fog szólni az elkövetkező pár szemeszter, csak azt éreztem, hogy óráról órára jobban érzem magam a bőrömben és egyre inkább visszatalálok elveszettnek vélt önmagamhoz. Tudatosabb, motiváltabb és pozitívabb vagyok. Ebben a több órányi önismeret és a coaching segített.

 

A coach magyar fordításban edzőt jelent. Hivatalosan megkülönböztetünk business- (üzleti) és life (magánélet) coachot. Véleményem szerint a kettőt nem tudjuk élesen elkülöníteni egymástól, mivel sok esetben a munkahelyünkön nyújtott teljesítményünkre a magánéletünk rányomja a bélyegét, vagy fordítva is igaz, miszerint sokan „hazavisszük a munkánkat”, ami kihatással van a magánéletünkre.

A coaching gyerekcipőben jár még Magyarországon, holott a szomszédos országokban már nagyon is elterjedt szakma és egyre több cég és magánember ismerte fel jelentőségét. Azokat az embereket, akikkel a mindennapokban találkozom, 2 táborra tudnám osztani aszerint, hogy mit tud erről a hivatásról: az egyik csoport még nem is hallott róla, a másik csoport, akik már hallottak róla, és úgy vélik, tudják is mit jelent. Nézzük meg egy kicsit alaposabban: a coach nem tréner, mert nem általánosságokról és elméletekről beszélget ügyfelével, hanem az aktuális elakadásával, dilemmájával foglalkozik.

A coach nem pszichológus, mert nem a múltat térképezi fel, (maximum csak addig, míg erőforrásokat kutat és tár fel, ami szorosan összefügg a behozott dilemmával), hanem jövőorientált folyamat. A lehetőségek, a megoldások vannak a fókuszban. A coach nem tanácsadó, mert míg a tanácsadó saját képességeit és készségeit adja a probléma megoldásához, és ha az ügyfél újra dilemmába kerül, nem feltétlenül tudja majd önállóan megoldani, addig a coach arra használja saját képességeit, hogy előhívja ügyfele készségeit és képességeit egy adott probléma megoldásához, így nem alakul ki függő viszony köztük, mert legközelebb a kliens már maga is tudni fogja a megoldást, ha hasonló helyzetbe kerül. 

A coach nem mentor, mert nem azonos szervezet alkalmazottai, így a coachnak nem lesz csőlátása az adott céggel kapcsolatban. És végül a coaching nem egy baráti beszélgetés, mert az alkalmak során csak az ügyfél által hozott témával foglalkozunk, strukturált mederben folyik, és különböző eszközöket használunk.

A coaching egy partneri kapcsolat, köztem és az ügyfelem között. Értő figyelmemmel és kérdéseimmel segítem és inspirálom őt abban, hogy a benne lévő erőforrásokat feltárva, azokat saját hasznára tudja fordítani és beépítse a munkájába és a magánéletébe. Ez által jön létre a változás és a fejlődés.

A coaching egy hatalmas esély annak az embernek, aki igénybe veszi, mert az alkalmak során minden róla szól, ő van a középpontban, érte történik minden. Megtanulhatja megérteni és újra felfedezni, hogy ki is ő valójában, mik az ő céljai, mi motiválja őt, feltámad benne a belső harcos, ezáltal találkozik önmaga jobbik énjével.

A coach egy olyan szakember, aki támogat, irányít, megért, tanít, motivál, megerősít és szembesít, így képes arra, hogy a legtöbbet kihozza az ügyfeléből.

Sütő-Kicsák Krisztina coach