állás kalauz

Már nem lehet álláshirdetést feladni a Facebookon

Már nem lehet álláshirdetést feladni a Facebookon

Kép forrása: pixabay.com

A Facebook tavaly jelentette be, hogy az Amerikai Egyesült Államokon is Kanadán kívül 2022-ban megszünteti az Álláskeresés a Facebookon funkciót. Több mint egymillióan találtak állást 2017-es létrehozása óta a funkció segítségével, ennek azonban februártól vége.

 

Örömmel fogadták

Mind a munkáltatók, mint a munkavállalók örömmel fogadták 2017-ben az új funkciót, hisz a közösségi platformon milliók töltik szabadidejüket és munkájukhoz is rengetegen használják. Logikus lépés volt a Facebook részéről, hogy az élet egy újabb területén tereli a közösségi platformra az embereket.

Az álláskeresős funkció azonban mára már nem elérhető, sőt, a Facebook-csoportok is, melyeket kifejezetten azért hoztak létre, hogy egy-egy területen munkát kínáljanak vagy keressenek, általános csoportokká váltak. Ezek a csoportok nem szűnnek meg, viszont az „állás”, mint csoporttípus nem elérhető, ilyen csoportot nem lehet létrehozni.

Facebook jobs

A Jobs on Facebook egy olyan funkció volt, ami lehetővé tette a vállalkozások számára, hogy az oldalukon állásajánlatokat tegyenek közzé, ezek pedig mindenki számára láthatóak voltak, akik meglátogatták az oldalt. Ez azonban nem jelenti azt, hogy ne lehetne a Facebookon álláshirdetést feladni, hisz erre továbbra is van lehetőség. A funkció szűnt meg, tehát közvetlenül a Facebookról már nem lehet jelentkezni az állásokra.

Ugyanígy az álláskeresős csoportok is maradnak, igaz, már általános csoportokként. Ami azonban nem jelenti azt, hogy tilos lenne álláshirdetést feladni, állást kínálni vagy keresni. Rengeteg ilyen csoport működik a Facebookon is, és sokszor ezek nagyon nagy segítséget jelentenek az álláskeresőknek és a munkahelyet kínálóknak is.

Legyünk figyelmesek!

A közösségi média ereje ma már megkérdőjelezhetetlen, egyre dinamikusabban fejlődő világról van szó, ami az élet minden területén érezteti hatását. A közösségi médiahasználatnak vannak persze hátulütői, azonban ha valaki okosan, tervezetten használja, az élet sok területén tud segítséget is nyújtani a közösségi média. Például egy álláskereső csoport is, ahol azok találkozhatnak, akik az adott területen dolgoznak és kínálnak munkát. De ugyanígy, ha állást, munkát keresünk, akkor kedvelhetjük, követhetjük azon cégek Facebook-oldalait, ahol szívesen dolgoznánk. Ha megüresedik egy állás, talán itt hamarabb észrevesszük.

Nagyon sok állást kínálnak ma hazánkban is, szinte minden szektor munkaerőhiánnyal küzd. Fontos, hogy legyenek olyan helyek, ahol a kereslet és a kínálat találkozik egymással, és fontos, hogy minél több helyen legyünk jelen, így nagyobb eséllyel találunk munkahelyet vagy épp munkaerőt.

(LM)