állás kalauz

Kiégés – huszonegyedik századi divatjelenség vagy valós probléma?

Kiégés – huszonegyedik századi divatjelenség vagy valós probléma?

Kép forrása: profession.hu

Fejfájás, alvászavarok, krónikus kimerültség, motiváció elvesztése. Valószínűleg bárki érezte már ezeket a tüneteket rövidebb-hosszabb ideig munkája során. Ha tartósan fennálló állapotról van szó, érdemes megvizsgálni, fenyeget-e bennünket a kiégés veszélye.

 

Átmeneti hangulat vagy tartós állapot?

A munkahelyi kiégés egy olyan állapot, amely akkor jelentkezik, amikor tartósan túlterheltnek, kimerültnek és demotiváltnak érezzük magunkat munkahelyünkön. Fontos időben felismerni a jeleit, mert hosszútávon komoly károkat tud okozni mentális egészségünkben.

Ha sokat fáj a fejünk, alvásproblémáktól, krónikus fáradtságtól szenvedünk, figyeljük magunkat, mi okozhatja a tüneteket. Az érzelmi kimerülés, érzelmi közömbösség megjelenése, ha elveszítjük a munkánk iránt érzett érdeklődésünket már kiégésre adhat gyanút. Ebben az érzelmi állapotban hatékonyságunk és teljesítményünk jelentősen csökkenhet, ami tovább súlyosbítja a helyzetet. A munkahelyi kiégés hatással lehet társas kapcsolatainkra is, hiszen kimerülten kevésbé kommunikatívak vagyunk, és nem tudunk a csapat részeként dolgozni. Ha úgy érezzük, végleg elvesztettük érdeklődésünket a munkánk iránt, érdemes a Győr környéki álláslehetőségeket is megtekinteni a profession.hu oldalán.

 

Nem csak a munkánkat érinti

A kiégés által okozott tartósan stresszes állapot hozzájárulhat krónikus betegségek – szív- és érrendszeri problémák – kialakulásához és az immunrendszerünk gyengüléséhez is. Az átmeneti rosszkedv tartós depresszióba, szorongásos állapotba módosulhat, melynek súlyosabb eseteiben pánikrohamok is kialakulhatnak. Munkahelyünkön szintén konfliktust okozhat, ha hosszabb távon végezzük érdeklődés és motiváció nélkül munkánkat, teljesítményünk csökkenését munkahelyünk valószínűleg csak ideig-óráig fogja megértéssel kezelni és tolerálni. Karrierlehetőségeink beszűkülése miatt csapdában érezhetjük magunkat.

A munkahelyi kiégés hatása magánéletünkre nézve is lehet súlyos és tartós. A kiégett személyek gyakran kevésbé képesek jelen lenni családjuk és barátaik számára. Az érzelmi távolság komoly feszültségeket okozhat kapcsolatainkban. Kiégett állapotban hajlamosak lehetünk kommunikációs problémákra, ami tovább ronthatja a helyzetet. Ez magányhoz és izolációhoz vezethet, ami fokozza a depressziós állapotot, és máris egy ördögi körben találhatjuk magunkat. Ha úgy érezzük, minden téren kezdenek összecsapni a fejünk felett a hullámok, előfordulhat, hogy egy új cél, új munkakör segít átlendülni ezen a nehéz időszakon. Ha nem szeretnénk végleg feladni meglévő pozíciónkat, kérhetjük a munkaidőnk csökkentését is, és felszabaduló időnkben, akár hétvégi munkát is vállalhatunk egy olyan területen, amely segíthet feltöltődni.

 

Halogatás helyett kezelés

A munkahelyi kiégés súlyos probléma, amely hosszú távon rendkívül negatív hatással lehet mentális és fizikai egészségünkre egyaránt. Ismerjük fel a kiégés jeleit és tegyünk mind a megelőzése, mind a kezelése érdekében. Próbáljunk javítani a munka és magánélet egyensúlyán, alkalmazzunk stresszkezelő módszereket, biztosítsunk önmagunk számára kellő lehetőséget a feltöltődésre.

Ha a kiégés súlyos, életvitelünket nagyban érintő állapotot okoz, ne törődjünk bele, mindenképp forduljunk szakemberhez, aki segíthet abban, hogy visszaálljon lelki egyensúlyunk.

 

“Külső cikk”