állás kalauz

Home office tippek

Home office tippek

Kép forrása: pixabay.com

Manapság egyre több cégnél van lehetőség home office munkavégzésre. Ezt ne keverjük össze azzal, ha valaki otthonról dolgozó egyéni vállalkozó. A home office lényegében az otthoni munkavégzést jelenti, vagyis nem kell bemennünk az irodába ahhoz, hogy el tudjuk végezni a munkahelyi feladatainkat. Ez persze nagyon jól hangzik, hiszen megússzuk az utazást, a dugót vagy a tömegközlekedést, kényelmesen, akár a fotelből is dolgozhatunk, de vannak ennek árnyoldalai is. Otthon „ülve” könnyen elkényelmesedik az ember, és nem lesz olyan hatékony, mintha bemenne az irodába. A következőkben adunk néhány tippet ahhoz, hogy a home office munkavégzés is hatékony lehessen.

 

Munkahelyi szokások kialakítása otthon is fontos

Attól, hogy otthon vagyunk, a munkánkat még el kell végezni. Persze lényegesen nehezebb, ha ott van a tévé, a konyha, a könyvespolc, meg rengeteg minden más is, ami elvonja a figyelmünket. Fontos, hogy próbáljunk meg mindent ugyanúgy csinálni, mint a munkahelyünkön. A munkahelyi szokásainkhoz érdemes ragaszkodni otthon is, mert így nem fog az otthonlét a munka rovására menni. Csináljunk tervezet, írjunk listát vagy épp menetrendet a munkahelyi feladatokhoz, akár a szünetünket, szabadidőnket is beoszthatjuk, így hatékonyan végezhetjük el a feladatunkat.

Készítsünk feladatlistást, így mindig tudjuk, milyen teendőket kell elvégeznünk

Ahhoz, hogy hatékonyan tudjunk dolgozni otthonról is, érdemes minden napra csinálni egy feladat vagy teendőlistát, hogy pontosan tisztába legyünk vele, milyen feladatokat is kell megcsinálnunk az otthoni munkavégzés során. Ha szükséges, akár konkrét időpontot is társíthatunk a feladatokhoz.

Töltsük hatékonyan a szabadidőnket is!

Az otthoni munkavégzés nagy előnye, hogy szabadabban tudjuk beosztani az időnket. Érdemes egy kicsit kimenni a szabadba, a friss levegőre, amikor szünetet tartunk. Esetleg mozogjunk, sétáljunk, kocogjunk, esetleg végezzünk el pár tornagyakorlatot. Ezt a munkahelyén nem tehetik meg a legtöbben, de ha otthonról végezzük a munkánkat, érdemes kihasználni a lehetőséget, hogy kicsit felfrissítsük magunkat.

Egyensúly a munka és a magánélet között!

A home office egyik hátránya az, hogy amikor véget ér a munkaidő, akkor sem megyünk haza, el a munkavégzés helyéről, hiszen már eleve otthon vagyunk. Ez sokakat megzavarhat, és akkor is dolgoznak, amikor már pihenhetnének. Érdemes odafigyelni arra, hogy betartsuk a munkaidőt, és attól, hogy otthonról is meg tudjuk nézni a levelezést, vagy épp munkaügyben hív minket valaki, még nem kell 0-24 órában rendelkezésre állnunk. A munkaidő vége nekünk is jár, ezt pedig az ügyfeleknek is meg kell értenie.

#álláskalauz