állás kalauz

Hogy illeszkedjünk be az új munkahelyre?

Hogy illeszkedjünk be az új munkahelyre?

Kép forrása: pixabay.com

Néha kicsit ijesztő ugyan, de akár munkahelyet vált valaki, akár a tanulmányai elvégzése után most kezdi aktív pályáját, az új munkahelyre nem is olyan nehéz beilleszkedni. Persze nagyon sokat számít az is, hogy milyen a fogadó közeg, de sok múlik rajtunk is. Az természetes érzés, hogy ilyenkor kicsit feszültebbek, idegesebbek vagyunk, ezen azonban hamar túl lehet lépni.

 

Öltözködési és viselkedési szabályok

A munkahelyek többségén létezik valamiféle dresscode, íratlan vagy akár írott formában is. A beilleszkedésünket segíti, ha alkalmazkodunk ehhez. Ha például olyan helyen kezdünk el dolgozni, ahol az elegáns öltözet ajánlott és megszokott, ne menjünk farmerben. Ugyanez igaz fordítva is, ha egy lazább, farmeres-pólós helyen dolgozunk, visszatetszést kelthet, ha kiskosztümben, öltönyben megyünk be.

Fontos, hogy ha új munkahelyre megyünk, legyünk megközelíthetők, de ne tapadjunk rá senkire. Ne mutassuk ki, hogy mennyire izgulunk, vagy hogy mennyire szeretnénk barátkozni. Ne várjuk azt sem, hogy majd az emberek odajönnek hozzánk beszélgetni. Ezen felesleges szorongani,k a barátságok előbb-utóbb úgyis kialakulnak, nem szabad erőltetni. Ez a legfontosabb. Egy-két nap vagy hét után úgyis váltunk pár szót mindenkivel. A beszélgetésekkor pedig legyünk magabiztosak, de ne agresszívek. Ha olyannak mutatjuk magunkat, mint amilyenek valójában vagyunk, akkor később senki nem fog csalódni bennünk.

Ha olyan a közösség, hogy együtt ebédelnek, kávéznak, ha bennünket is hívnak, tartsunk velük, ne zárkózzunk el a közös időtöltés elől. Ezzel megmutatjuk azt, hogy szívesen vagyunk ennek a csapatnak a tagja.

Fontosak a visszajelzések

A munkahely persze legfőképp a munkáról szól, így készüljünk fel arra, hogy a munkánkról visszajelzéseket is fogunk kapni. És ezek nem biztos, hogy  mindig pozitívak lesznek. Persze a pozitív visszajelzéseket könnyű kezelni, de mi a helyzet akkor, ha valamit nem jól csináltunk? Ilyenkor fontos, hogy a helyén kezeljük a dolgokat, hisz nem bennünket ért támadás. Lássuk meg a tanulási, fejlődési lehetőséget a negatív visszajelzésekben is. Ha pedig nem értünk valamit, vagy épp nem értünk egyet, akkor kérdezzünk.

Talán az első időkben, mikor még minden szokatlan és új, a munka is nehezebbnek tűnik. A lényeg, hogy ilyenkor se bizonytalanodjunk el magunkban, ne gondoljuk, hogy alkalmatlanok vagyunk a feladatra, gondoljunk inkább arra, hogy nem véletlenül vettek fel minket az adott munkahelyre. Összességében pedig élvezzük a kezdetet, az újdonság varázsát, később szívesen fogunk erre visszaemlékezni.

(LM)