állás kalauz

Ha szóba kerülnek a fizetési elvárások az állásinterjún

Ha szóba kerülnek a fizetési elvárások az állásinterjún

Kép forrása: unsplash.com

A nők sokkal kevésbé érvényesítik hatékonyan érdekeiket, amikor az állásinterjún szóba kerül a fizetés, persze a férfiak sem jeleskednek ebben. A szituáció sokszor kínos, kényelmetlen, kellemetlen.

 

Azonban nem szabad így érezni, igenis tudni kell határozottan válaszolni erre a kérdésre. A bármennyi jó, vagy a nekem mindegy – nem a jó válaszok, ezzel akár az egész interjút el is dobhatjuk. Persze nyilván a cégnek van elképzelése arról, hogy mennyit is fizetne a leendő munkatársának, de ez az összeg sokszor nem egy fix dolog.

Miért is fontos a fizetési igény?

A cégek a legtöbbször egy tól-ig skálán határozzák meg, hogy az adott munkáért mennyit is szeretnének, tudnának fizetni. Tehát az a legritkább esetben fordul elő, hogy valaki jelentkezik egy állásra és az interjúztató pontos összeget kínál majd a munkáért. Hogy miért kérdezik meg mégis a cégek a jelentkező igényeit? Ha tudják, hogy mennyit szánnak az adott munkáért, akkor erre mi szükség van?

Elsősorban azért fontos, mert így a munkáltató is tudja, hogy a jelentkező mennyi pénzzel lenne boldog és elégedett. Ha elvállal egy, az elvárásainak alacsonyabb fizetésű munkát, akkor nem biztos, hogy hosszú távon elkötelezett, lelkes munkavállaló válik belőle. A kérdést tehát valószínűleg megkapja az, aki állásra jelentkezik.

Mi legyen a válasz?

Erre a jelentkezőnek kell felkészülnie. Hogy hogyan? Az interneten számos portár elérhető már, amelyen össze lehet hasonlítani a fizetéseket, ebből már kaphat egy reális képet. Ezt tovább lehet finomítani úgy, hogy a jelentkező kutakodik egy kicsit. Ha a korábbi munkájához hasonlót pályáz meg, akkor eleve van már egy elképzelése a fizetésről, ha viszont gyökeresen másba vágja a fejszéjét, akkor érdemes megkérdeznie olyan embereket, akik az adott területen dolgoznak.

Ha pedig már van egy konkrét elképzelés a fizetési igényről, akkor azt is érdemes átgondolni, hogy mennyire szeretné az illető az állást, hogy milyen előrelépési lehetőségek, milyen plusz juttatások vannak, hisz ezek is nagyon sokat számítanak. Érdemes meghatározni egy célszámot és bízni magunkban, a tudásunkban, tapasztalatunkban.

A fizetési igény kérdése mindig kényes téma, ha alacsony összeget mond a jelentkező, akkor úgy tűnhet, hogy nem értékeli saját magát, a munkáját, ha pedig túl magas ez az összeg, akkor talán túlértékeli. Fontos, hogy reális összeget mondjon a jelentkező ilyen esetben, hisz valószínűleg a cég is reális összeget ajánl, és ha ez a kettő igény közel van egymáshoz, nagyobb az esély arra, hogy létrejön a szerződés.

#allas #munka #allasinterju #fizetes

(LM)