állás kalauz

Érdemes lemondani a munkáról, és a gyerekekre vigyázni?

Érdemes lemondani a munkáról, és a gyerekekre vigyázni?

Kép forrása: pixabay.com

Ha a család gazdasága megengedi, sok család úgy dönt, hogy az egyik szülő abbahagyja a munkát, hogy gondoskodhasson a gyermekről.

 

Bár a munka és a családi élet összeegyeztetését célzó intézkedések egyre inkább fejlődnek, sok esetben még mindig nem lehetséges, hogy az anyák vagy apák egyszerre dolgozzanak és gondoskodjanak a kicsiről. Emiatt sokan fontolgatják, hogy feladják a munkát. Ehhez azonban számos tényezőt kell figyelembe venni.

0 és 5 éves koruk között a picik agya gyorsuló ütemben formálódik és növekszik. Ha ösztönző ellátásban részesülnek, fejlődésük az új idegi kapcsolatok és minták révén javul. Ezek a változások nagymértékben tartósak, és pozitív hatással vannak a kognitív fejlődésre, valamint más közép- és hosszú távú eredményekre, például a jobb tanulmányi teljesítményre, az egészségi állapotra és a társadalmi-érzelmi fejlődésre.

Mi befolyásolja a döntést?

Családi pénzügyek: Egy anya döntése, hogy abbahagyja-e a munkát a gyermekei gondozása érdekében, gyakran a család pénzügyeihez kapcsolódik, hogy abbahagyhatja-e a munkát vagy sem. Természetesen a munka feladása nem lesz olyan egyszerű, különösen a gyermekvállalás költségei miatt.

A gyermek gondozása egy harmadik fél által: Sok anya és apa inkább maga gondoskodik gyermekéről, minthogy gyermekgondozási központba járjon, vagy gyermekfelügyelőt fogadjon. Ez rengeteg pénzzel jár, ráadásul a gyermekről, mivel olyan fiatal, egy családon kívüli személy gondoskodik.

Tipp: Legalább négy kulcsfontosságú pont van, amelyekben a szakértők egyetértenek abban, hogy a szülők felismerjék a jó korai nevelési programot. Az első az, hogy a nevelő gondozásában lévő gyermekek száma legyen kicsi. A második az, hogy ellenőrzik, hogy minden étkezés során megfelelő táplálékot kapnak-e. Harmadszor, tartalmazzon ösztönző tantervet. A negyedik, hogy a személyzet képzett, jól felügyelt és jó foglalkoztatási feltételekkel rendelkezik.

Az apa foglalkoztatási helyzete: Ha mindkét szülő dolgozik, az apa nagyobb mértékben vesz részt a gyermek gondozásában és nevelésében. Mivel mindketten dolgoznak, ezt a feladatot egyenlően kell megosztaniuk. Másrészt, ha az anya abbahagyja a munkát, hogy gondoskodjon a gyerekekről, akkor valószínű, hogy ő lesz az, akinek 90 százalékban vállalnia kell a gyerekek gondozását, mivel a férfi dolgozik, vagy fordítva.

A munkába való visszatérés lehetősége: Sok országban a vállalatok megtartják az anya munkahelyét, hogy egy bizonyos ideig gondozhassa a gyermeket, majd visszatérhessen a munkába. Ez nálunk is járható opció!

(LM)