állás kalauz

Életkorral kapcsolatos előítéletek a munkaerőpiacon

Életkorral kapcsolatos előítéletek a munkaerőpiacon

Kép forrása: pixabay.com

Akár tudatosan, akár nem, de az életkorral kapcsolatos előítéletek beépülnek a munkaerő-felvételi folyamatba. A munkavállalóknak óvatosnak kell lenniük, hogy ezeket leküzdjék.

 

Az ötven év felettiek több mint kétszer akkora valószínűséggel maradnak munkanélküliek, mint más munkavállalók, ha elvesztik az állásukat. Egy tanulmány kimutatta, hogy egy ötven éves munkavállaló akár háromszor kisebb eséllyel kap interjút, mint egy huszonnyolc éves jelentkező.

Azonban ez a másik irányból is sújthatja a munkavállalókat. Ilyenkor a fiatalokat utasítják el a koruk miatt, sokan az ezredforduló után született generáció ellen táplálnak negatív érzéseket, azonban az nagy baj, ha ez bekerül a felvételi folyamatba. 

Trükkös, de legális megoldásokhoz folyamodnak

A New York-i Egyetem munkatársai nemrég írtak egy tanulmányt a témában, amiből kiderül, hogy a 45 év felettiek 44 százaléka trükközött az életkorával az önéletrajzban. A idősebb munkavállalók nem adták meg az összes, csak a legutóbbi munkatapasztalatukat, az egyetemi diploma megszerzésének dátumát pedig nem közölték, hogy átjussanak a kezdeti szűrési folyamatokon. De vajon ez segíti-e az idősebb, vagy épp a fiatalabb munkavállalókat abban, hogy munkát kapjanak?

Amikor valaki egy állásra jelentkezik, nem kötelező az életkorát feltüntetnie az önéletrajzban, ha meg is teszi valaki, akkor sem lehet a munkáltatónak nyíltan diszkriminálnia az életkor  miatt. Azonban önkéntelenül is beindulhatnak a tudatalatti előítéletek.

A sztereotípia nem jó tanácsadó

A sztereotípiák azonban nem jó tanácsadók. A klisék szerint az idősebb munkavállalók több betegszabadságot vesznek igénybe, a fiatalabb jelentkezők nem köteleződnek el, folyamatosan állás keresnek. Ez azonban nincs így, nem szabad tehát az életkort figyelembe venni a kiválasztásnál.

Ami még aggasztóbb, hogy sokan nem tartják helytelennek az életkor szerinti kiválasztást, általában azok, akik egyetértenek a klisékkel. Pedig ez hatalmas egyenlőtlenségeket szülhet. A faji és nemi hovatartozással ellentétben gyakran azt hisszük, hogy az idősebbek már értek el sikereket, nekik már voltak lehetőségeik, természetes, hogy a fiataloknak kell esélyt adni. Így az idősebbeknek sokszor kell szembesülniük azzal, hogy kimondva, kimondatlanul az életkoruk miatt nem kaptak meg egy állást. És míg egy vezető rosszul érzi magát, ha a faji vagy nemi hovatartozás miatt utasított el valaki, az életkor szerinti diszkrimináció még csak nem is okoz ilyen érzéseket.

(LM)